lördag 16 september 2017

El Choco

Boken "El Choco" är en av flera böcker om svenskar som hamnat i fängelse på andra platser och fått uppleva den skräck och fasa det för med sig. Här är det den unge Jonas Andersson som 2002 tas på Bolivias flygplats på väg hem till Sverige med tre kilo kokain i bagaget och blir dömd till att spendera åtta år på San Pedro-fängelset i Bolivia.

Under sin fängelsevistelse får Jonas besök av journalisten Marcus Lutterman som senare kommer att skriva boken om "El Choco" som var Jonas smeknamn i fängelset. Här beskrivs tiden före, hur det kommer sig att den ungen svensken bestämmer sig för att smuggla kokain till Sverige, hur han blir arresterad på flygplatsen och allt han upplever under fängelsetiden. Hur det är att vara mitt i den helkorrumperade fängelsemiljön och hur han försöker överleva genom att få dagarna att gå fram till då han blir villkorligt frigiven och lyckas fly. 

Det är absolut en fängslande(!) bok med tanke på hur livet innanför murarna beskrivs. Hur Jonas får kämpa för sin överlevnad och ur han mot alla odds klarar sig genom åren i det bolivianska fängelset. Den är också intressant med tanke på hur världspolitiken vävs in och man får en uppfattning om vad som händer runt omkring. Det som dock ligger boken i fatet är det sätt den är skriven på. Jag gillar inte det korthuggna sätt Lutterman använder sig av och det känns som om mycket upprepas om och om igen. Det kan vara så, att det finns en mening med det, men för egen del gjorde det att boken blev tjatig och efter ungefär halva hade jag tröttnat. Det är ett mycket intressant ämne, men jag skulle nog säga att det finns ett antal bättre böcker att välja som behandlar samma tema.

10 kommentarer:

 1. Den har jag oxå läst! Jag tyckte nog inte heller att den var så bra skriven, men ändå en otroligt fascinerande historia!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, en mycket fascinerande historia.

   Radera
 2. Boken läste jag för många år sedan men vet att jag också reagerade som du gjorde. Historien i sig är intressant och spännande men en del av det förtogs i romanen. Tänker osökt på en bok om en svenska kvinna, diplomatdotter, som hamnade i ett thailändskt fängelse för samma sak. (Medveten smuggling eller ej....???) Men som jag tyckte var så mykcet bättre. Minns inte nu namnet på boken...
  Och dessa ämnen om varför människor försätter sig i dessa situationer är "speciella.". Och ibland medvetna val. Går det så går det....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller absolut med. Många intressanta och fruktansvärda öden som dokumenterats i liknande situationer, men som sagt, det finns de som är bättre skrivna.

   Radera
 3. Har inte läst boken och efter din recension tror jag inte att jag kommer att köpa den heller. Litar helt på ditt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det är en mycket fascinerande historia, men det finns bättre böcker på samma tema (i alla fall om du frågar mig).

   Radera
 4. Härligt att du är tillbaka på bloggen igen :) Den här boken gillar jag supermycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps. Vilka andra böcker rekommenderar du med samma tema?

   Radera
  2. Kul att du tycker det :)
   En fantastisk bok på samma tema är journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons bok "438 dagar" och en annan klart läsvärd bok (även om den inte når samma klass) är fransyskan Beatrice Saubins "Dödsdömd". Svenskan Annika Österberg har även skrivit böcker om sin tid i amerikanskt fängelse. (Jag har inte läst något av henne men hon har fått bra recensioner.)

   Radera
  3. Ja 438 dagar gillar jag också, den har jag nog läst minst 2 ggr :) Tack för de andra tipsen!

   Radera