onsdag 27 september 2017

Bland stränder och konstnärer i Barcelona

Som sagt, Barcelona är verkligen en stad som har något för alla och definitivt ett mekka för den konstintresserade. Det finns flera konstmuseer av vilka inte vi gjorde speciellt många, men en runda bland Picassos tavlor gjorde vi i alla fall.


Här hänger det en fantastisk samling av hans verk och för egen del blev det en mycket spännande vandring bland hans tavlor där det visade sig många överraskande alster som jag inte hade en aning om att han hade gjort. Nu fick man inte fotografera inne på museet så några tavlor blir det inte, men jag lovar att det fanns målningar (och annat) som, i alla fall inte jag, skulle ha gissat på Picasso som upphovsman till.


Nu är det ju tur att det alltid finns andra typer av konstverk att fotografera om man rör sig i en stad, men jag är rätt säker på att även om det kan bli ett läckert konstverk av en dörr med lite lappar på,så är upphovsmannen till detta troligen inte lika rik som herr Picasso var...


Vill man kombinera stadssemestern med bad är Barcelona ett ypperligt val. På cirka tio minuters promenadväg från La Rambla finns de sju stränder som tillsammans utgör en sträcka på närmare fem kilometer. Med tanke på hur mycket folk det fanns på stranden nu är det säkert rätt fullt under de varmaste månaderna. Just nu var det inte så många som valde att bada, så gissningsvis var det inte så varmt i vattnet.


Nu var det inte bara soldyrkare på stranden, utan det fanns även ett stort antal personer med ett ändå större antal saronger och andra käcka saker till salu och jag antar att även de ökar i samma takt som badgästerna. Och med tanke på alla "Michael Kors-väskor" som fanns till salu efter vägen borde det lagret vara tömt för länge sedan...


Även en tur upp med linbana upp till berget Montjuk blev det. Här finns bland annat ett Miro-museum och OS-arenan som man kan besöka om man skulle vilja det. Här finns även  Castell de Montjuic varifrån man har en fantastisk utsikt över Barcelona med omnejd.Fortet som byggdes på toppen av berget under 1600-talet är även det värt ett besök och återigen, ett fantastiskt byggnadsverk.


Jag måste säga att ett bra sätt att få en uppfattning om en ny stad och se olika delar är att ta en av alla de där olika "hop on hop off-bussarna" som trafikerar vägarna i tid och otid. Det är verkligen ett sätt att känna sig som en ärketurist, men, som sagt, ett bra sätt att få en bra överblick.


Vi tillbringade en dag med att åka runt de båda slingorna som fanns och att passa på att kliva ur på några av de platser som låg lite längre bort. Annars var det promenadavstånd till det mesta. Och om man inte vill åka just sådan buss så finns det ju alltid tunnelbana eller "vanlig buss" för att ta sig runt. Vi passerade väldigt många kända (och mindre kända) platser och byggnader  och bland annat tog bussen oss via Barcelonas bredaste gata, den 11 km långa La Avenida Diagonal, som går diagonalt från öst till väst. Här finns stadens dyraste lägenheter och enligt guiden som vi hade i öronen under bussturen kan man här få sig en bostad för i runda slängar mellan 6 och 30 miljoner, bara så ni vet...


Eftersom Catalonien planerar att gå till val den 1/10 så var det en hel del uppståndelse kring detta, även om jag nästan tror att ni hörde mer om det här i Sverige jämfört med hur mycket vi såg. Det som skvallrade mest om vad som komma skall var alla catalonska flaggor som hängde från balkongerna tillsammans med alla "si-flaggor".Några av de mest kända byggnaderna i staden besökte vi också, mer om det kommer...


16 kommentarer:

 1. Den staden har allt, precis allt. Till och med ett riktigt duktigt fotbollslag;-)

  Gillar speciellt sista byggnaden - Gaudi antar jag, åsså förstss Picasso-statyn. Ja, utsikten också så klart:-) Som sagt - Barcelona har allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just fotbollen valde vi bort den här gången, det var ingen match som stämde med våra dagar, men då har vi ju något häftigt kvar till nästa gång ;) Och visst är det Gaudi - mer om honom kommer!

   Radera
 2. Jag njuter av text och bilder- En hel del känner jag igen men en del är nytt, Barcelona är verkligen en stad att återkomma till och som har allt. Picassomuséet är ju fantastiskt och visst är det många målningar ne inte kan tänka sig att Picassso är pappa till.
  Inser att det under nästa år får bli en tur igen till Barcelona. Men nu väntar madrid på oss om några dagar.
  Hoppas på mer från Barcelona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Madrid är ytterligare en stad jag vill besöka, men just nu får jag trösta mig med dina inlägg därifrån. Och visst kommer det mera, i alla fall lite till ;)

   Radera
 3. Barcelona är en underbar stad. Jag var bara där några dagar och hann inte se allt som du visar. Jag måste absolut åka dit igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket! Och vi har sparat en hel del till nästa gång ;)

   Radera
 4. Roligt att få följa med litet på en tur i Barcelona.
  En stad jag aldrig besökt - har inte ens besökt Spanien faktiskt - men hört mycket positivt om.
  Ser väldigt trevligt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte varit speciellt mycket i Spanien, men det jag har sett har varit positivt.

   Radera
 5. Fantastisk stad! Vårt besök i somras var alltför kort (några timmar) men vi har varit där förut också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en känsla av att det är en stad som tål att besökas fler gånger!

   Radera
 6. Tack för ännu en påminnelse om denna härliga stad. Jag har Barcelona i blickfånget varje dag då jag på väggen vid min datorplats har två inramade foton, ett foto av D och ett av mig själv. Båda tagna 1998 på Mirómuseet i Barcelona. ( https://stevereflekterar.blogspot.se/search?q=barcelona ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mirómuseet gjorde vi aldrig, så jag ska passa på att titta på dina foton därifrån.

   Radera
 7. Den staden vill jag gärna komma förbi en dag. :)
  Wow vilket speciell hus där på sista bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ett speciellt hus, såväl inuti som utanpå, mer om det kommer :)

   Radera
 8. Barcelona är verkligen så trevlig att besöka. Det var många år sedan jag var där nu. Min man har inte varit där så jag skulle så gärna vilja visa honom staden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag förstå, och det är ju dessutom en stad man kan besöka flera gånger och hitta nya saker.

   Radera