lördag 9 september 2017

Buddhas hand

Bara för att jag numer befinner mig på svenska breddgrader och för närvarande hör regnet smattra mot fönstret och måste ha lampan tänd i taket för att jag ska se något, bara för att det är så, ska ni inte tro att ni slipper Singapore. Det är ju trots allt så, att det finns ett antal väntande inlägg som aldrig hann bli publicerade, så det kommer väl att dyka upp lite singporianska varianter då och då. Plus att det säkert kommer att vara så, att jag vill återuppleva något ibland och då finns ju risken att det kan bli någon slags egen önskerepris, vem vet...

Ett av de inlägg som stod på väntelistan var det om "Buddhas hand", så här kommer en presentation av en minst sagt mystisk frukt:


Buddhas hand är en slags citrusfrukt och den har ett svenskt namn, nämligen sötcitron. eller suckatcitron. Det officiella namnet är citrus medica, men något säger mig att det inte används speciellt frekvent någonstans. Nu kan det ju vara så att ett flertal av er, precis som jag själv, inte hade hört talas om, än mindre sett, den här frukten tidigare, men den finns alltså, bara så ni vet!

I den kinesiska världen symboliserar den lycka och välgång (som så mycket annat!) och offras i templen till Buddha. Då ska helst "fingrarna" på frukten sitta ihop och inte spreta omkring på något osymmetriskt vis, utan det ska se ut som en hand i bön, då blir det hela så mycket bättre.


Frukten kan även användas i medicinskt syfte, bland annat mot sjösjuka och lung- och tarmproblem. Det är inte speciellt mycket saft i den, utan det är mest torrt fruktkött och att använda den i matlagning och till bakning ska gå alldeles utmärkt. Även till att göra limoncello ska den passa bra.

Nu vet jag inte hur vanlig den är här, jag har som sagt aldrig sett den tidigare och om jag har förstått det hela rätt, så finns det två varianter, dels den asiatiska modellen med "fingrar" och sedan en annan modell där "fingrarna" växer ihop så det inte alls ser ut som en hand. Men som sagt, jag har inte så himla stor erfarenhet av just den här frukten, men en speciell frukt är det och i Singapore är den mer än vanligt förekommande runt det kinesiska nyåret precis som så mycket annat som bringar lycka och välstånd under resten av året...

21 kommentarer:

 1. Den här frukten hade jag aldrig hört talas om! Vad annorlunda den ser ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den inte bara ser annorlunda ut - den är annorlunda!

   Radera
 2. Vid en snabb första blick på första bilden så såg jag bananklasar, men det är det alltså inte.
  Jag ser gärna repriser från Singapore. Ja, även tidigare opublicerat så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog bli lite av båda delarna.

   Radera
 3. Jo, jag har hört talas om den men inte sett den på riktigt, än mindre smakat den. Blir den gul när den mognar? Det kan inte vara kul att zesta den där till att göra limoncello ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar finnas i "olika nyanser av gröngult", men hur mycket mognadsgraden har med det att göra vet jag faktiskt inte.

   Radera
 4. Buddhas hand har många fingrar ser jag...
  Har varken sett eller hört talas om denna frukt. Blogglandia är fantastisk:-)

  Å jag är väldigt glad över att du har massvis med material kvar från Singapore. Saknar dina inlägg därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska nog kunna bli en del därifrån blandat med "hederliga värmländska" inlägg - variation som heter duga ;)

   Radera
 5. Jag ser som flera andra fram emot mer från Singapore, men av allat annat också.
  "Buddhas hand" har jag sett i Kina och just som du, runt det kinesiska nyåret. Jag har heller aldrig ätit den men jag ska titta efter den om jag kommer tillbaka till kIna, vilket jag hoppas göra under hösten. Ska ta reda på vad den heter på kinesiska och fråga efter den.
  Kul att läsa mer om frukten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt med ett planerat kinesiskt återbesök! Kul om du hittar den i så fall så vi kan få ett kinesiskt namn också.

   Radera
 6. Aldrig sett förrut. Vacker är den och skulle gärna smaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika spännande att testa nya smaker!

   Radera
 7. Jag har heller aldrig hört talas om Buddhas hand. Det lustiga i det här sammanhanget är att jag just tittade efter vad Sanna har för ord till veckans tema och det råkade vara händer. Trodde först att du var med i temat för inkommande vecka, när jag såg din rubrik. Trevligt sammanträffande och nu vet jag mera igen tack vare dig! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, nästan med på ett tema alltså ;)

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

 9. Har aldrig hört talas om denna frukt tidigare så nu fick jag lära mig något nytt. :)
  Kul att du har fler reportage från Singapore framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska nog kunna dyka upp ytterligare något från "den där ön i Sydostasien" :)

   Radera
 10. Ofta lär jag mig något nytt på din blogg och jag är övertygad om att du kommer att visa Singapore foton även år 2025. :) Dessutom tar du både bra foton, är en pedagog ut i fingerspetsarna vilket förhöjer inläggen. Jag skulle vilja provsmaka frukten. Fast jag hade inte tänkt på han på samma bokstav som jag. Den som kommer efter A. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan kanske vara så, att jag fortfarande sitter här och publicerar inlägg från Singapore och drömmer mig tillbaka om tio år också...eller så sitter jag inte alls här och gör det utan någon helt annanstans, vem vet...

   Radera
 11. Vad kul att du har inlägg som väntar att publiceras om Singapore. Ser fram emot detta. Jag har bara jobbat och jobbat och inte hunnit med att läsa andras bloggar, men nu ska det lugna ner sig här, hoppas jag.
  Spännande frukt, aldrig hört tala om den!

  SvaraRadera
 12. Jag hade inte heller sett eller hört talas om frukten tidigare och det är alltid lika kul när man hittar något man inte visste fanns :)

  SvaraRadera