Något man måste smaka om man är i Singapore är den inhemska rätten Chili crab. Den "uppfanns" - om man nu uppfinner maträtter - 1950 av ett singaporiskt par som hade en fiskrestaurang på East Coast.
Det är (som namnet avslöjar lite grann!) krabba som serveras i en tjock och krämig chilisås. Chilisåsen innehåller bland annat lök, vitlök, ingefära och inte minst en massa chili! Till det här kan man med fördel äta vanligt vitt ris och "mantaous" som är ett slags kinesiskt bröd (fried or steamed) som man doppar i såsen för att få upp "det gottaste".
|
Chilicrab |
Black pepper crab är en variant, där man bytt ut chilisåsen mot mycket svartpeppar. Den här varianten av krabba var det någon som kom på 1959 på Long Beach Seafood restaurant. Det ska tydligen vara många som föredrar den varianten just på grund av att den är torrare och har en mer utpräglad pepparsmak. Däremot har den sortens krabba inte fått status som singaporiansk nationalrätt.
|
Black pepper crab |
Båda dom här varianterna av krabba kan man få på väldigt många restauranger och hawker stalls runt om i Singapore, men det är populärt att ta en tur till East Coast sefoodcenter för att få sin krabba. Där är miljön lite speciell, eftersom restaurangerna ligger precis vid havet och man kan avnjuta sin krabba samtidigt som man tittar ut mot horisonten...eller åtminstonde fram till alla lastfartyg som har parkerat vid horisonten. Efter mörkrets inbrott skulle man kunna tro att det är en stad istället för öppet hav, med tanke på alla ljus! Men fartyg eller inte, det
är speciellt att sitta där och äta sin krabba.
Ett tips är att inte klä på sig bästa vita klänningen om planen är att äta chilicrab! Man får en nötknäppare att klämma sönder skalet med, och ja, det kan sprätta rätt bra, även om det är spräckt till viss del i förväg. Man
blir kletig, och haklappen man begåvas med fyller verkligen sin funktion. Så, visst är det mindre kletigt med black pepper crab, men ibland kan det ju vara halva nöjet att få tillåtas kladda lite också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar