måndag 1 november 2010

Hawker stalls, satay och murtabak!


Som jag har sagt i tidigare inlägg har mat har stor betydelse i Singapore. Det gäller att hitta favoritställen där maten är bra - sedan är det väl inget hinder om den dessutom är billig! Sådan mat kan man hitta på något av landets mer än 100 Hawker centers.

Ett Hawker center är som en jättestor marknad där det säljs olika matsätter. Varje center består av mängder av olika Hawker stalls som alla har sin specialitet, och även om det finns två som säljer samma maträtt, så är den säkert tillagad på olika vis. Om man tänker sig en stor yta fylld med bord och stolar, som omges av olika sibyllastånd som alla säljer sin egen speciella typ av korvar, köttbullar, mos, sallader etc, varvat med stånd som säljer dryck, då börjar vi närma  oss.

Det tar lite tid innan man kommer underfund med hur det fungerar, att man faktiskt inte behöver handla av just honom som lyckats få ner dig vid ett bord och lagt sin meny framför dig! Man gör helt enkelt så, att man letar reda på ett bord (där det inte ligger en packe servetter, för det kan vara någon som paxat ett bord för att gå och leta mat), kontrollerar vad det är för nummer på bordet och sedan är det bara att gå och välja det man vill ha! Det kan ju vara så, att man hittat sina guldkorn bland alla stånd, och då beställer man det man vill ha, talar om var man sitter och får det serverat vid bordet. Man kan alltså handla vid flera olika stånd. Naturligtvis kan man handla all mat av samma "hawker-gubbe" också, ibland kan det ju vara skönt att slippa springa omkring, men väljandet är faktiskt lite av själva grejen...


Newton food centre



Ett av alla stånd som säljer fisk och skaldjur i färskt tillstånd



"A huge bottle of ice cold beer"
Den här typen av matställen finns alltså lite överallt, och eftersom vi bor på 5 minuters gångavstånd till ett av dom, Newton Hawker center, så har detta helt naturligt blivit ett av våra favoritställen att äta på. Det är gott, billigt, trivsamt och dessutom är ölen billig, och det gör väl inte saken sämre! Vi har väl hittat våra favoritstånd också, men vi har fortfarande massor av olika rätter kvar att testa, men det lär vi väl hinna, speciellt med den frekvensen jag lagar mat här hemma...

Ett lite speciellt Hawker center ligger mitt i bankkvarteren, där man varje kväll mellan 19-23 stänger av en gata, Boon Tat Street, för att ställa ut bord och stolar. Det är mycket välsbesökt och det kan vara svårt att få bord, men oftast går det att klämma ner sig någonstans. Här ligger röken tät från alla stånd där det grillas och dofter blandas på ett underbart sätt.


En kväll på Boon Tat Street


Några exempel bland så mycket mer, är fried rice av olika slag, nudlar i alla varianter, soppor, Chili crab, stingray, chickenwings, satay, murtabak, sweet and sour chicken, black pepper beef...naturligtvis kan man också hitta många lokala specialiteer, sådana som det alltid är spännande att testa, som man inte har så stor idé om vad det egentligen är... Satay är små grillspett med biff, lamm eller kyckling. Murtabak fick jag förklarat för mig, när jag frågade, att det var en "indisk pizza med lamm eller kyckling i", pizza vet jag inte om jag skulle kalla det, men gott är det.



Sea food fried rice

Stingray - en jättegod fisk med mycket "sting" i!


Satay med jordnötssås

Indisk murtabak med kyckling

Med fler än 100 olika Hawker Centers och 5000 stånd, så finns det ju några att välja på...men om man är ute efter en stilla romantisk middag på fint porslin med dov musik och ett svagt sorl i bakgrunden är det inte rätt sorts ställe att äta på, men om du vill ha god mat till en billig penning tillsammans med väldigt många andra så är Hawker stalls definitivt ett bra alternativ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar