måndag 22 november 2010

Weekendtrip till Bali!
Visst låter det härligt? Att ha möjligheten att åka iväg torsdag-söndag till något exotiskt land dit det under "normala förhållanden" krävs minst två veckors semester för att ta sig. Det är väl en av de stora fördelarna med att vara i den här delen av världen - det blir så nära till alla länder som ligger så långt bort!Bali är en av Indonesiens ca 17 000 öar och står för 3 av landets runt 240 miljoner invånare. På Bali är befolkningen till största delen hinduer (med lite inslag av Buddhism), till skillnad från resten av Indonesien som är muslimskt. Människorna är mycket vänliga och hjälpsamma och "tar dagen lite som den kommer", de lever i ett lugnt tempo där det är viktigt att ställa ut offergåvor (ofta papplådor/korgar med blommor, något ätbart och rökelse) för att hålla gudarna på bra humör. Dessa små lådor finns för övrigt överallt, och  de sprider en härlig rökelsedoft omkring sig.

Vi tillbringade vår helg på den sydvästra delen, där surfparadiset finns. Här avlöser stränderna med höga surfvågor varandra, och det är inte stränder där man ligger i och simmar, utan man badar på så sätt att man parerar vågorna och håller i bikinitrosorna, annars kan man lätt förlora dom i någon skummande våg! Det börjar med Kuta där det stora hålligånget är, nattklubbar, restauranger, affärer och hotell avlöser varandra. Sedan följer stränderna Legian och Seminyak. Ju längre norrut utefter den strandremsan man kommer, desto lugnare blir det. Här finns naturligtvis också de vandrande marknadsstånden med "cheap massage", halsband, träskulpturer, drakar, pilbågar, frukt, solglasögon, saronger...det är nästan enklare att räkna upp vad som inte säljs!Här finns också de små barerna, det vill säga de som har en inmutad del av stranden med plaststolar och backar till bord. Vi hittade vår favoritbar hos en glad kvinna med gitarr som arbetade som lärare på dagarna och packade motorcykeln på eftermiddagen och åkte till stranden och sålde öl! Det är här man kan köpa billig öl och sitta och titta på solnedgången som är fantastisk och troligtvis en av Balis mest fångade vyer på kort!

Eftersom vi den här gången ville se något mer än sandstränder och hav, anlitade vi en av hotellets "utflyktsarrangerare" och efterföljande dag hade vi revälj och uppställning i väntan på en bil som vi trodde skulle ta oss till Ubud på en utflykt som skulle vara en halvdag... Ubud är en stad som ligger inåt ön och är känd för sina olika hantverkare. Vår arrangör följde med som guide - och vilken guide!! Han pratade mycket gärna och länge och om vi hade förstått allt och om vi hade orkat ta till oss allt, hade vi vid det här laget kunnat allt om alla gudar, myter och sägner på Bali!

Under denna utflykt - som för övrigt varade betydligt längre än en halv dag - hann vi med att se en av Balis traditionella danser om The sacred Barong and Rangda (hur de som hade på sig tiger-dräkten undgick att smälta bort i värmen övergår mitt förstånd), vi var in i fyra byar där vi i tur och ordning fick se hantverk som silversmide, träsnideri, målning och batik/vävning. Vi åt lunch på en kanonrestaurang vid risfälten och gjorde ett besök på ett tempel, där vår egen guide följde med och berättade allt med stor inlevelse - i brist på annat ritade han i handen för att riktigt få oss att förstå hur allt hängde ihop! Vet inte riktigt om det hjälpte, men det var ett bra försök... Dagens avslutande besök var i "Monkey forrest" med aptemplet som ligger precis vid Ubud. Det var häftigt att se alla apor som faktiskt inte brydde sig nämnvärt om alla turister, utan roade sig på egen hand! Som sagt, en kanondag, men vi var rätt slut vid hemkomst, och det minsta vi fick se var Ubud, dit vi trodde vi skulle...
 

Bara att befinna sig i trafiken här är en upplevelse. Antalet vespor och motorcyklar är helt enormt och de verkar ta sig fram överallt! Det är inte ovanligt att se tre-fyra personer på samma fordon, och då helst med minstingen i familjen stående längst fram! Enligt lag får man vara upp till fyra personer på samma motorcykel/moped, och den lagen efterföljs bättre än den om att man ska ha hjälm!Nackdelen med att bo så nära så man kan göra de här korta resorna är naturligtvis, att det blir inte till att se så mycket mer än det turistiska, för hur det är så är det skönt att vara på stranden och bada i ljummet vatten! Men Bali har så mycket mer, och om man vill se det "riktiga" Bali, ska man inte göra som vi, och tillbringa tiden på den södra delen, utan ta sig norrut, men det får bli en annan gång! Sammanfattningsvis, en underbar helg med mycket sol och bad samt fantastiskt god och billig mat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar