torsdag 23 februari 2012

Guidad tur till Batam

Vad kan två singaporianer, fem filippinskor och två svenskor ha gemensamt? Jo, de var samtliga på samma guidade tripp till Batam!


Batam är en indonesisk ö, belägen bara 20 km ifrån Singapore och kan nås efter ca en timme med färja. Om man ska tro den siffra som förekommer mest när det gäller storlek, så är ön något större än Singapore till ytan, 715 kvadratkm, att jämföras med Singapores 710. (Nu är det så, att det finns olika siffror när det gäller Batams ytstorlek, men på ett ungefär som Singapore i storlek) Dock finns det "något färre" människor här, men folkmängden uppgår ändock till ca en miljon.

Jag har besökt den här ön tidigare, då med avsikten att spela golf, men nu hade jag bestämt mig för att se någon annan del av Batam och att göra det via en "guidad gruppresa", och så blev det!

Det blev en intensiv dag som kanske inte höll allt vad broschyren utlovade, men kul och annorlunda blev det!


På den indonesiska sidan blev vi välkomnade av guide och chaufför, käckt klädda i lysande orange, så att vi till äventyrs inte skulle lyckas tappa bort dom. Vi stuvades in i en minibuss för att köras till det efterlängtade utlovade "freshly brewed coffee and sample bakrery". Nja, kaffe fick vi ju i alla fall, och de där "sample bakery" var verkligen samples, det minsta i kakväg jag har sett, men vi tror att de var väldigt goda...


När vi övertalat souvernirförsäljanrna som var med in i bussen att vi inte ville ha varken motorcyklar eller fruktkorgar, var det dags för tempeltur. Enligt uppgift ett av Sydostasiens största tempel, Maha Vihara Duta Maitreya. Stort var det ju, men största...!? Hur som helst så var det annorlunda. Det var ett modernt tempel! Inte alls sådär som jag vill att ett Buddhistiskt tempel ska vara, lite murrigt och fullt av färger. Nej, det var stort, luftigt, ljust och gav ett nästan kalt intryck. Här passerade det människor av alla åldrar i en jämn ström för att be lite för "hapiness and harmony".


Sedan var det dags för lunch. Den intogs på en jättestor fiskrestaurang vid kusten.  Här fick vi en lunch bestående av soppa, ris, chilicrab, squid, fisk, grönsaker och dessutom någon variant av skaldjur som jag tyckte påminde oroväckande mycket om en eremitkräfta. Det var ett snäckskal, ur vilket man med en tandpetare skulle pilla ut innehållet, som visade sig ha en klo i ena änden... Gott? Nja, inte speciellt, men resten var jättegott!
Efter lunchen hann vi också se en show av det mer udda slaget. Här fick vi bevittna hur man skalar en kokosnöt med tänderna, samt äter glas och brinnande kol...

Eftermiddagen bestod av shopping och massage. Eftersom vi avstod massagen, fick vi tid att promenera runt lite i centrum också. Här hittade vi många spännande affärer och marknader. Efter att ha blivit omkörda flera gånger av en pappa och dennes glatt vinkande två barn på moped, insåg vi att i just den här delen av världen har vi nog lite ufo-stämpel. På hela dagen såg vi nämligen inte till en enda västerlänning...

Efter hemresan med färjan, som kanske inte riktigt levde upp till orden "Luxurious high-speed air conditioned ferry", var vi något möra, men väldigt nöjda med dagen.

7 kommentarer:

 1. Oj, vilken häftig utflykt och en sån kan du ge dig ut på så där när helst andan faller på. Happiness and harmony till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog det som är det mest fantastiska med att bo så här - just att kunna göra dessa utflykter! Jag tackar för denna hälsning och önskar det samma till dig.

   Radera
 2. Imponerande med kokosnöten måste jag säga, fin utflykt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen imponerande och han slet så "kokosfibrerna" yrde omkring honom!

   Radera
 3. Jag funderade också på att åka till en ö utanför när jag var i Singapore sist.. men hade lite ont om tid och lyckades inte hitta någon info om hur man tog sig dit. Med vilket företag bokade du Batam-turen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Dagsturen till Batam bokade jag med "Timesworld". Om du bara vill åka över (gäller både Bintan och Batam) så går det att köpa biljetter direkt på färjeläget också. Vill du veta mer, så får du jättegärna maila mig!

   mac.shedin@gmail.com

   Radera