tisdag 21 februari 2012

Trehjulig taxi

En taxi behöver i nödvändighetens namn inte vara en bil. Nej, det går bra med en cykel också. Här kallas den typen av taxi "Rickshaw" och är en trehjulig cykel med passagerarsäte.Den har funnits i Singapore sedan slutet av 1800-talet, fast i början var det inte med hjälp av en cykel som man tog sig fram, utan någon sprang med den. Då, och flera år framåt, användes rickshaw som taxi och ett fortskaffningsmedel av många och ett viktigt sådant. Faktum är att den enda transportstrejk i Singapores historia handlar just om dessa fordon. 1934 var det en tre dagar lång rickshawstrejk och eftersom de flesta tog sig fram på det viset, lamslog den stora delar av landet.

Numer skulle jag tippa på att det är väldigt få Singaporianer som utnyttjar detta transportmedel, utan det handlar troligen om att till största delen köra runt turister.Den här typen av forskaffningsmedel förekommer i många länder runtom i världen och även om de ser olika ut, är ju idén den samma. En del har motor, en del drivs av pedalkraft och en del springer man med. Fast även om de är på ingång även i Europa i olika utformanden, så får man väl säga att vädret talar väl inte så mycket för åretrunt-användning där...
13 kommentarer:

 1. det gör så ont i mig när jag ser cyklisterna, så jag har aldrig kunnat med att åka i en.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog tänkt att testa i alla fall...

   Radera
 2. Jodå, jag har åkt cykeltaxi både i London och i Baltikum. Säkert mycket motion för taxichaufören.

  SvaraRadera
 3. Kanske vore ett extraknäck. Cyklar gör jag ju jämt ändå. :)

  SvaraRadera
 4. Stackars stackars dom som jobbar med det där. Hoppas verkligen att som får bra betalt. Jag hatar nämligen att cykla! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så tror jag inte att lönen i det gebitet är speciellt mycket att skryta med...

   Radera
 5. På Hawaii åkte vi sådana, med cykel. Håller med övriga talare, att det skulle ju vara ett enormt bra sätt att få motion på, och samtidigt tjäna en liten slant! Vem vet, kanske dyker det upp sådana här i Grekland nu?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vet, det kanske inte är ett helt fel extraknäck!?

   Radera
 6. När jag först kom till Vietnam,89, var det få bilar och många Cyclos. Nu har det mest blivit en turistgrej. I Calcutta gjorde det ont i mig när jag såg människor springande dra rickshaws. Det skulle jag inte åka i.

  SvaraRadera