måndag 13 februari 2012

Frukostproblem

Det där med frukost utomlands är alltid ett problem (nu pratar vi verkligen i-landsproblem...) för en så´n där storkonsument av filmjölk som jag är.

Det handlar om att hitta så nära som möjligt, vilket innebär att jag har provat yoghurt av alla slag, "Greek-style", "European taste", "Natural" och så vidare utan något vidare resultat. Visst finns det varianter som är helt ok, och med lite musli (som även det kan vara ett helt företag att hitta) och frukt, jovisst, men för en som normalt äter fil med lingonsylt finns det viss saknad.

Men nu är jag nära - efter tips har jag hittat den - the buttermilk! Denna har gått mig helt förbi! Ok, det är absolut inte filmjölk, men det är det närmaste jag har kommit, och det var faktiskt lite filmjölkssmak.

Så visst, filmjölk med lingonsylt, eller smörmjölk men torkade tranbär, det måste ju vara nästan samma sak, eller...?

23 kommentarer:

 1. När jag letar recept hittar jag alltid sånt som ska ha sån där Buttermilk och jag har liksom aldrig fattat vad det är! Nu kanske jag kan byta ut mot fil? :) Tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte exakt samma, men det borde gå rätt bra.

   Radera
 2. Tack för tipset! Man får verkligen testa sig fram.
  Vi ville göra tzatziki och hittade en naturell youghurt, men den NATURELLA youghurten innehöll en massa socker... sockertzatziki smakar sådär!

  SvaraRadera
 3. Den som söker skola finna ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Intressant hur de vänder på informationen om fettinnehållet. 98% fat free istället för att säga som det är: att det innehåller 2% fett. Haha.

  (Nu känner jag mig som en dryg västerlänning av sorten som alltid tror att det egna landets sätt att göra saker alltid är det bästa. Men ändå.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju som om det är mycket mer fettfritt då...!

   Radera
 5. Även jag är en stor filmjölksälskare och saknar den verkligen. Här i Portugal finns inte ens anständig yoghurt. Bara sådana däringa små dl-stora burkar. Och oftast fulla med socker eller annat trams. Det gäller i alla fall här uppe hos oss i den verkligen glesbygden.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yoghurten här är också mycket speciell och annorlunda mot det jag kallar naturell yoghurt.

   Radera
 6. Hmmm...skönt att komma ifrån frukostkorvarnadet ett tag, såg att min Desperata Hemmafrukompis spann vidare på korvtemat, från korv till filmjölk alltså, finns inget samband, mer än i fantasin och du har ju en seriös blogg så vi fantiserar inget här inte!
  Vår gemensamma punkt är jakten på filmjölk i utlandet, man behöver inte bege sig längre bort än till Danmark förän det blir problematiskt! Har tagit med mig fryst filmjölk utomlands en gång...ingen höjdare direkt, men bättre än inget!
  Hoppas du blivit nöjd med dina alternativ, annars får jag ordna en kyltranspot till dig......kostnad 3451:- kg/litern om jag kollar upp med Feedex!
  Ha en fin vecka!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan absolut inte finnas några samband mellan en korv, en tatuerad drake och filmjölk, eller...nej, inte ens i fantasin ;)
   När jag ser din prislapp, så är jag helt på det klara med at jag kommer att vara nöjd med mitt filmjölksalternativ!

   Radera
 7. Tranbär är gott, det vet jag. Men smörmjölken har jag ingen erfarenhet av. Hoppas du får till det!
  Här har du länken till det mysiga kelet, vill ju inte att du ska missa den ;)
  http://youtu.be/Ub4n9Qx8_uc
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag sett det, och jag vill också ha en uggla!

   Radera
 8. Känner så himla väl igen mig! Vi provar och provar och ibland hittar man rätt. Men vissa saker är svåra att hitta ersättare till och andra är omöjliga. Och visst saknar men en del smaker. Det gör i alla fall jag. Efter tre år utomlands börjar dock en del begär försvinna och ersättas av nya. Jag undrar vad jag kommer att sakna från Tyskland när jag kommer hem till Sverige igen? För det smakar faktiskt annorlunda, även om vi inte bor så väldans långt bort från vårt gamla kära hemland. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt säkert kommer vi att sakna massor av smaker den dagen det är dags att flytta tillbaka.

   Radera
 9. Jag är oxo en filmjölksmänniska och följde ett mkt bra recept för några år sedan som fortfarande fungerar:

  Använd ca en liter mjölk - häll ut 2dl. ersätt med en yoghurt naturell som omskakas väl.
  Sätt den ute på köksbänken över natten eller 12 timmar, skaka den lite då och då.....

  Vips har du helt ok filmjölk. Sätt därefter in den i kyskåpet, ät med Müsli kylskåskall!!!

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska genast testas! Tack för tipset!

   Radera
  2. Berätta gärna hur det går! Skall bara tillägga att du häller av så pass mkt mjölk så att yoghurten får plats, vet ju inte om det blir exakt 2 dl....testa dig fram/S

   Radera
  3. Jag ska försöka göra iordning detta ikväll - återkommer!

   Radera
  4. Jag testade med pastöriserad mjölk och naturell yoghurt och det stod i ca 18 timmar, men var fortfarande mjölk-konsistens på det efter alla de timmarna så jag hällde ut det.. måste det vara nån speciell mjölk eller så?

   Radera
  5. Jag misslyckades och det var troligen för att jag inte använde "helmjölk", men jag har inte orkat prova igen...

   Radera
 10. jag använde inte heller "helmjölk", "halvfet" var den jag använde.. orkar nog inte heller prova detta igen, men jag har läst att om någon i sverige doppar en bit tyg i köpt fil och låter den torka och skickar i ett brev så ska man lätt kunna göra fil genom att doppa lappen i en skål med mjölk och låta den stå så i rumstemperatur över natten.. tror det kommer bli mitt nästa försök :)

  SvaraRadera