torsdag 16 augusti 2012

Kaffevokabulär på utgång

Att det finns många som inte vet vad en "Don Pedro" är, känns rätt ok. Det var ju ändå längesedan den användes att göra kaffe i. Närmare bestämt sådär någon gång på 60-talet, så det känns rätt ok att alla inte vet vad det är.

Något som däremot inte känns helt ok, är att jag plötsligt har förstått att ordet "perkulator" också är på väg att försvinna. Det är alltså inte självklart att alla vet vad det är! Ändå är ju det nutid! Eller? (Är det kanske så att det jag tror är nutid helt plötsligt börjar bli dåtid?)

Det kanske till och med är så illa, att den som kommer till affären för att köpa en "glasknopp till en perkulator" möts av en oförstående expedit som istället upplyser om att "sådana kapslar finns inte". Idag är det ju kaffemaskiner med kapslar som gäller. kapslar som helst ska köpas över nätet.

Om det nu skulle vara någon som tycker det låter som om jag försöker bita mig fast med näbbar och klor i perkulatoråldern, så har ni fel. Jag har fallit för trycket, och det står en espressoapparat på köksbänken. och det blir godare kaffe, plus att det är väldigt lättvindigt, så jag har väl hjälpt till att utrota ordet "perkulator" genom att gömma den längst in i ett skåp, men den finns ju kvar, om utifallomatt...14 kommentarer:

 1. Perkulator? Du måste vara betydligt äldre än jag för jag har aldrig hört talas om någon perkulator. Men det låter som en sådan där grej konduktörerna i Ryssland använder när de klipper biljetterna på transsibiriska järnvägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt - det trodde jag aldrig någon skulle gissa!

   Radera
 2. Åh jag minns perkulatorn, det var ju nyss den var modern :) så trivsamt den bubblade upp mitt kaffe. Men som den kaffemoster jag är har jag så klart fallit för en espressomaskin med kapslar även jag. Gott blir det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju det...men visst kan man sakna både ljud och doft från de "gamla" kaffeapparaterna.

   Radera
 3. även jag föll för en espressomaskin denna sommar....fast det blev lite nyhetens behag. Gott men det tar alldeles för lång tid om man är många kaffesugna...och det är vi ofta så gamla kaffebryggaren får stå kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det ju, och det värsta är, att när den sista väl har fått sitt kaffe, då har den första druckit ur så det är bara att börja om.

   Radera
 4. Gammalt hederligt kokkaffe står ff högst i kurs hos mig även om oxå jag sedan länge övergått till perkulator, för vem har tid att stå och bevaka så att pannan inte kokar över. Nån ytterligare apparat vill jag dock inte ska störa harmonin i köket så jag får väl lägga upp ett lager av glasknoppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att det kan vara bra!

   Radera
 5. Blev mycket gott kaffe - fasen vad gammal jag är....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad många ord vi får lära oss!

   Radera
 6. Åh, Don Pedro bryggde SÅ gott kaffe! Fast jag undrar hur många såna där glasbubblor jag hade sönder..

  Perkulator använder många av mina vänner fortfarande. Själv har jag inte tålamod och ståtar också med en sån där kapselmaskin. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott ska det va och fort ska det gå...visst är det så!

   Radera
 7. Jag hörde perkulatorkaffe alldeles nyligen! Tack och lov!! Jag ogillar när ord försvinner. Härom året så berättade jag för min klass (åk 1-3) om kassettband, men de visste inte vad det var!!!

  SvaraRadera
 8. Nej, eftersom det inte finns någon stans att stoppa de där banden längre, så känns det väl som ett ord man inte behöver kunna kanske...vad vet jag...

  SvaraRadera