måndag 6 augusti 2012

Pepparkakshuset vid Pråmkanalen

Ett av Karlstads mysigaste caféer kan man hitta vid Pråmkanalen. Här kan man sitta i trädgården och inta en hederlig kopp kaffe och titta på båtbussarna som numer trafikerar kanalen.


Pråmkanalen, som invigdes 1838, byggdes som en 1,8 km lång transportsträcka mellan Klarälven och Vänern. Här fanns dåtidens bredaste svenska sluss med sina dryga 1,8 km som döptes till "Carlarnas sluss" efter kungligheterna Carl IX och CarlXIV Johan. Naturligtvis fanns också en tillhörande slussvaktarstuga som idag alltså bytt inriktining från slussvaktande till kaffeförsäljning.


Denna slussvaktarstuga döptes i folkmun till "Pepparkakshuset" och det kan man förstå när man ser den lilla stugan. Troligtvis är det så nära ett pepparkakshus man kan komma. Det är nästan så man förväntar sig att häxan ska sticka ut huvudet och fråga om man inte ska komma in till henne, när man sitter där i godan ro med kaffekoppen i handen.


Här finns inga lattevarianter, inget kaffe med choklad- eller karamellsmak, utan här finns vanligt "hederligt" bryggkaffe som man kan variera genom att dricka med eller utan mjölk. Om man kan tänka sig att, med en sådan kopp på bordet, sitta i en mysig miljö, är det här absolut rätt ställe att göra det på!13 kommentarer:

 1. Kan vara värt ett besök bara av den anledningen att de bara har vanligt bryggkaffe. Sådana ställen är ju utrotningshotade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, det kanske är dags att K-märka bryggkaffe!?

   Radera
 2. Låter som ett jättemysigt ställe.
  Min morbror bor i Grums. Så vem vet...en vacker dag kanske jag kommer att sitta där med en kaffekopp framför mig ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju tala om i förväg i så fall!!

   Radera
 3. Just ett ställe som jag hade njutit av miljö, kaffe och vatten *L*. Får jag tillfälle att komma till Karlstad så, you know.....

  Kärlek

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med kaffe och vatten är något som tillsammans alltid gör så att miljön blir väldigt njutbar.

   Radera
 4. Kul att du skrev ett inlägg om det stället, har haft funderingar på att göra det själv faktiskt. Det är ett av mina två absoluta favoritkaféer i Karlstad (det andra är Löfbergs Lilas "Rosteriet").
  Jag tycker mycket om att sitta i trädgården på Slusswakten och titta på livet som passerar förbi i form av båtar, bilar, cyklar och vanligt folk.
  Senast när jag satt där så började jag fundera på vad som finns uppe på vinden.. Det skulle vara intressant att ta en tur dit, kanske finns det prylar från svunnen tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite kul att ta reda på lite om olika ställen för att sedan skriva ner lite kring det. Det är ju så jag gör när det handlar om inläggen från Singapore, och nu har jag upptäckt att jag vet mycket mer om den staden än jag gör om Karlstad, så nu är det väl dags att ta reda på lite i närmiljön här!
   Sedan är det väl troligen så, att vi har lite olika läsare, så det gör nog inte så mycket om vi skriver om samma sak, förmodligen gör vi det på olika sätt också...

   Radera
  2. Visst är det kul och ofta spännande att "gräva ner sig" i något ämne, någon plats eller liknande. Det finns många intressanta saker som man först inte tror.

   Radera
 5. Har för mig att jag gått vid den där kanalen med min mamma när jag var barn. Skulle behöva promenera på nytt i Karlstad och se hur där ser ut idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle troligen vara rätt spännande! Det mesta blir ju rätt annorlunda när man får det ur ett vuxet perspektiv.

   Radera