"Trattkantarellen växer ganska sent på hösten och kallas även höstkantarell" (svampguiden.com)...Vadå sent på hösten? Den växer nu!
Jodå, jag har plockat trattisar, och det känns som om det är lite i tidigaste laget för denna växt att dyka upp i våra skogar. Jag skulle gärna vilja att det dröjde ett tag till innan det blir senhöst, men är det så här vi ska ha det så är det väl bara att ta på stövlarna och fylla korgarna med denna svamp också.
Någon matblogg kommer det här aldrig att bli och jag har inte heller några som helst intentioner att fylla mina inlägg med recept, men eftersom jag har en känsla av att det kan bli rätt lång trattkantarellhöst i år och det kan ju vara kul att göra något annat än att steka eller torka dom, så ska ni få ett recept på en underbart god trattkantarellsoppa:
1 liter rensad svamp
1 finhackad gul lök (+ ett par hackade vitlksklyftor om man tycker det är gott)
2 msk smör
2 msk mjöl
1 liter buljong
1 dl grädde
salt och peppar
Hacka svampen.
Lägg svamp, lök och smör i en kastrull. Fräs tills all vätska är borta.
Strö över mjölet och rör om.
Häll över buljong och grädde.
Låt puttra under lock i ca 30 min.
Sedan kan man alltid ha i lite ädelost, vin eller något annat kul som man hittar i kylen om man skulle vilja...
Så ge er nu ut i skogen och njut av den tidiga hösten!
Ganska sent på hösten i ... Lappland, kanske? För här i Närke finns de också nu.
SvaraRaderaI och fr sig så finns det ju "sommarkantareller", så varför inte "sommartrattisar"...
RaderaFörr, när jag fortfarande kunde gå i skogen och plocka svamp var detta högtidsstunder för mig. Jag minns känslan när jag plötsligt bara "ramlade" över det perfekta svampstället. Bara att böja sig ner och plocka, plocka, plocka.
SvaraRaderaHögtidsstunder har jag dock fortfarande, när D och Nelson kommer hem med full korg efter skogspromenaden.
Det är ju precis det där att "ramla över ett svampställe" som gör det så härligt!
RaderaFina bilder. Svamp är gott, förutsatt att man inte råkar plocka några som är giftiga. Finns det ätbara svampar i naturen i Singapore?
SvaraRaderaDet vet jag faktiskt inte, men jag har svårt att tro det och jag tänker nog inte testa...det där med att leta svamp i skogen där är väl kanske inte någon bra idé!
RaderaFina bilder och ljuvligt gott! Kram
SvaraRaderaMmm - visst är det!!
RaderaOj, har de kommit. Då måste jag ut och plocka. Min man brukar torka en del och frysa in andra. Sen har vi svamp hela vintern!
SvaraRaderaDet värsta med när det blir "för gott" om trattkantareller, är att de torkade blir så många(I alla fall hos mig), så det nästan blir svårt att göra av med dom!
RaderaFick man höst, tack!!
SvaraRaderaI alla fall sådär lagom mycket!
SvaraRaderaFina höstfoton.
SvaraRadera