onsdag 29 augusti 2012

Expositionshuset


Visst är det fantastiskt att kunna bo i stort sett hela livet i en hyfsat liten stad, och ändå lyckas hitta saker som man inte hade en aning om att de fanns.

Precis det har hänt mig i dagarna. Plötsligt, när jag stod och beundrade en av alla vackra små vägskyltar som ploppat upp lite här och där, så hittade jag en pil med texten "expositionshuset" på. Efter att ha läst ordet ett antal gånger för att vara riktigt säker på att det faktiskt var skyltat till något jag aldrig hört talas om, så åkte jag hem och tog reda på vad det handlade om för något.


Det visade sig vara en byggnad som är rätt unik. Den uppfördes 1862 till ett lantbruksmöte av Värmlands Hushållningssällskap. Även om jag inte känner till namnet, så ska den anlitade arkitekten, A W Edelsvärd, ha varit väldigt känd.

Huset var ett av få som överlevde den stora branden 1865 och ska vara världens sista utställningshall ifrån 1800-talet. (Det finns ett något mer känt utställningsmonument ifrån den tiden, nämligen eiffeltornet, men det byggdes ju drygt 25 år senare, så det räknas nästan inte...)

Att byggnaden, som är uppförd med nygotiska drag och gott om utsmyckningsdetaljer, är fin råder det ingen tvekan om. Tyvärr så är det säkert inte alla som sammankopplar huset med något vackert och positivt, eftersom   trafikverket numer är inhyst i nämnda byggnad.13 kommentarer:

 1. Det hade jag ingen aning om men visst är det en fin byggnad. Första gången jag var där skulle jag skriva teoriprovet och var så nervös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ett vackert hus.

   Radera
 2. Vacker arbetsplats är inte oviktigt. Jag hade under 90-talet min arbetsplats i Fenixhuset i Örebro (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fenixhuset) och uppskattade det mycket.

  SvaraRadera
 3. Vackra gamla byggnader... Me like:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju några små guldkort här och där, det gäller ju bara att hitta dom.

   Radera
 4. Det var ett väldigt vackert hus, och vilka vackra fönster. Skulle vara kul att gå in i det och om det är lika vackert inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar faktiskt på att göra ett försök att se det från insidan, i värsta fall kanske jag kan skriva om toriprovet för körkortet...

   Radera
 5. Huset har jag sett men inte tänkt så mycket på det. Kul att få både namn och historia till det nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset ser jag nästan dagligen, men har liksom aldrig reflekterat över att det skulle vara något speciellt med det.

   Radera
 6. Man kan ju inte veta allt ;)
  Vad kul att du "hittade" en sådan gammal byggnad.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. och det finns säkert massor av mer saker som vill bli hittade, bara man letar.

   Radera