tisdag 12 mars 2013

Argo

Inte nog med att vi tillbringade en kväll i de där sköna fåtöljerna på bion, vi såg en bra film också, nämligen Ben Afflecks "Argo".

Filmen bygger på en sann historia som är så osannolik, så bara tanken på att det skulle ha genomförts på riktigt är lite som Tage Danielsson skulle ha kunnat uttryckt det, "så osannolik, så egentligen har det nog aldrig hänt"...

Under den iranska revolutionen, 1979, stormas den amerikanska ambassaden i Teheran. Sex amerikaner lyckas fly och gömmer sig hos den canadensiske ambassadören. Filmen bygger på CIA-agenten Tony Mendez egna vittnesmål om hur han, med hjälp av "den bästa av de sämsta idéerna" lyckas få ut de sex ur landet innan de upptäcks.

Händelsen var hemligstämplad fram till 1997, då den släpptes ut i offentligheten av dåvarande president Clinton, och att det är en helt osannolik historia, det förstår man om man ser Mendez egna ord om hur själva planen såg ut:

"Produktionsbolaget, Studio Six Productions, startades på fyra dagar. Vårt kontor hade fram tills dess använts av Michael Douglas när han producerade "Kina-syndromet".
Makeupartisten Jerome Calloway och hans medhjälpare var mästare på att smörja Hollywood. De började att kalla in gentjänster innan jag ens hade anlänt. Enkla saker som att installera telefoner tog vanligtvis veckor, men vi fick allt vi behövde, inklusive gem, på fyra dagar.
Vi köpte helsidesannonser i Variety och Hollywood Reporter, de viktigaste bransch-tidningarna om man vill synas. Vi försökte att dölja Jeromes välkända namn, men tidningarnas reportrar var på oss hela tiden. Snacket gick om att något stort var på gång i industrin."
"När pressen upptäckte att Jerome var inblandad i det här independent-bolaget, stegrade intresset. Våra försök att hålla hans namn hemligt fick vårt filmbolag bara att verka ännu mer trovärdigt. Hollywood var det perfekta stället för att skapa sig en täckmantel över en natt. Maffian och flera andra ljusskygga investerare var ökända för att backa upp Hollywood-produktioner, där förmögenheter skapas och förloras dagligen. Det är också det perfekta stället att tvätta pengar på.
Så fort Studio Six Productions var på plats, gällde det för oss att hitta ett passande manus. Jerome och jag satt vid hans köksbord och diskuterade temat. "Star Wars" hade precis slagit igenom stort och många science fiction-, fantasy- och superhjältefilmer var på väg. Vi bestämde oss för ett manus med "sci-fi", Mellanöstern och mytologiska element. Någonting om Islams storhet vore trevligt också. Jerome kom att tänka på ett manus som kunde passa oss, och han grävde fram det från sin stora hög.
Det här manuset passade vårt mål perfekt, mycket tack vare att ingen oinsatt kunde tyda dess komplicerade historia. Manuset byggde på en prisbelönad roman. Producenterna hade också planer på att bygga en stor inspelningsplats, som senare kunde bli ett stort nöjesfält. Det gav oss ännu en bluff att lägga till i portfolion."

"Vi paketerade om vårt lånade manus, och satte på en passande logo. Den enda kopian vi behövde skulle jag bära med mig som rekvisita, för att visa för iranierna i min roll som produktionsledare - och bara om vi skulle bli förhörda på flygplatsen i Teheran.

En ironisk avslutning: när Studio Six lades ner några veckor efter räddningsauktionen, hade vi fått in 26 manus, inklusive några potentiella kioskvältare. Ett av dem var från Steven Spielberg..."

Om någon skulle vara intresserad och ha gott om tid, så finns hela bakgrunden till filmen här på CIA:s egen sida - intressant, och som sagt, helt osannolikt!
Det är en bra och klart sevärd film, som förutom spänningen som finns där, trots att man vet utgången av det hela, även har sina komiska poänger. Utseenden och kläder är väldigt väl tidstypiskt fångat och när eftertexten rullar med autentiska bilder inser man hur fantastiskt nära de äkta personerna man lyckats hamna i fråga om utseende.

(Om någon funderar på varför texten ser ut som den gör, så är det inte fråga om något nytt stilistiskt ingrepp i mitt bloggande, det beror helt enkelt på att jag inte har en aning om hur jag ska göra för att ändra det!! Efter ett antal fruktlösa försök att göra något åt det, ger jag upp - så här blir det!)

8 kommentarer:

 1. Oj, en så lyxig biosalong och en kanonfilm på det. Bakgrunden till filmen skulle kunna bli en film det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyxig biosalong plus en jättebra film var en ekvation som blev väldigt bra!

   Radera
 2. Argo lägger jag omgående in i "filmerattse-mappen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en "bra-att-ha-mapp"!

   Radera
 3. Vi har filmen, och jag måste se den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det - en väl spenderad kväll!

   Radera
 4. Bra filmtips!
  Här kommer klistra-in-tips: gå över i HTLM när du klistrar in och gå sedan tillbaka till Skriv. De två flikarna till vänster högst upp i textrutan. När du kommit tillbaka till Skriv-läget kan du redigera texten, ändra storlek och så. Bli inte rädd när du kommer in i HTLM-läget för det set för jäkligt ut ;) Prova dig fram så kommer du snart på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det måste jag testa nästa gång jag ger mig på det där med att lägga in texter från någon annanstans.

   Radera