måndag 25 mars 2013

Loyang Tua Pek Kong Temple


Ett tempel där olika religioner samsas under ett tak och där man accepterar varandras gudar, det låter väl lite som en utopi.... Men det finns! Templet finns här i Singapore - Loyang Tua Pek Kong Temple, ut mot Changi i landets östra delar, är just ett sådant tempel!


Det hela startade med att några kompisar fann olika religiösa symboler som flutit upp på stranden och samlade alla under ett tak. Det blev fler, och människor kom hit och bad, oavsett vilken religion de tillhörde.


1996 förstördes det dåvarande templet i en brand, men återuppbyggdes och finns numer i Loyangområdet. Det enda som kunde räddas ur lågorna var en staty av guden Tua Pek Kong, som det nya templet därför uppkallades efter.

Det är ett helt fantastiskt tempel! Här finns altare för buddhister och taoister, för hinduer och för muslimer sida vid sida. Besökarna, oavsett vilken religion de tillhör, passerar samtliga altare, tänder sina rökelser och bugar vid alla tre. Det var så härligt att se.
Som de flesta tempel häromkring, är det helt fantastiskt utsmyckat, såväl väggar och tak, som själva "innehållet".
Om  man vill ha hjälp med rådgivning inför ett beslut finns det fortune telling sticks som man kan använda. För säkerhets skull finns svaren på såväl kinesiska som engelska.


Vid besöket träffade vi en man som gärna berättade om templet och han var av den underbara åsikten att det bara finns en gud - det är bara så, att guden är försedd med olika namn, beroende av vad tron kallas, som människan bekänner sig till.
Här pågick en hinduisk ritual där männen befann sig på en liten "scen" där mjölk hälldes över gudastatyer, samtidigt som många passade på att kila in på lunchen och "skicka lite förnödenheter till sina döda släktingar". Här kan man köpa färdiga paket att offra om man vill, och lagret var stort.Det finns även en stor ugn, om man väljer att bränna presenterna så de kommer iväg som de ska.


Oavsett vad man väljer att göra, och oavsett vilken religion man bekänner sig till, så var det ett fantastiskt tempel att besöka. Så härligt att se, att det faktiskt fungerar! Fast egentligen är det ju lite tråkigt, att man ska behöva känna sig så lycklig över något som borde vara en självklarhet...


8 kommentarer:

 1. Wow...
  Vilket tempel. Jag älskar att titta på tempel. Dom är sååå vackra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan man verkligen få sitt "tempelbehov" tillgodosett! De finns i alla former...

   Radera
 2. Vackert! Både i utsmyckning och tanke. Det är som du säger, så borde det vara överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan man fundera över vad det är som är så svårt, på något vis borde ju alla sträva åt samma håll...

   Radera
 3. Finns det så finns det i Singapore. I sanning en underbar självklarhet.

  SvaraRadera
 4. Vilket fantastiskt ställe. Tänk om religioner kunde samsas på fler sätt och ställen..

  SvaraRadera