torsdag 28 mars 2013

Och julen varar än till påska...

Idag börjar påsken på allvar. Det är ju idag de lyfter, de där häxorna som ska iväg och festa i dagarna tre. Så glöm för all del inte att låsa om alla kvastar eller annat som de kan tänkas få tag i för att resa på.

Det här med påskkärringar kommer ursprungligen ifrån 1600-talets häxprocesser och man trodde att djävulen bjöd in alla häxor till fest på skärtorsdagen. Att det var just den dagen berodde på att det var den natten Jesus blev förrådd av Judas, och i samma stund som det skedde släpptes alla onda makter lösa.

Festen varar ända till påsafton eller påskdagen, då häxorna återvänder. För att kunna ta sig iväg, så använder de någon slags drog som de smörjer in sitt upphittade färdmedel med, kvast, bakspade eller något annat användbart (skulle tro att i dagens samhälle går säkert slangen till centraldammsugaren lika bra!). Drogen förvaras i ett smörjehorn som hängs på kvasten och det är smörjehornet som symboliseras av kaffekannan. Den svarta katten som alltid är med på resan symboliserar den onde i egen hög person.

Tänk att dessa hemska häxor har bytt skepnad och numer kommer som små rödrosiga och fräkninga huckleförsedda sötnosar på påskafton och vill byta påskbrev mot godis. Ibland kan man verkligen fascineras av utvecklingen!

Hemma hos oss innebar alltid påsken en högtidsstund för mamma och pappa, eftersom våra barn av någon outgrundlig anledning inte var speciellt förtjusta i godis, vilket deras föräldrar var! Men alla var nöjda och glada, de tyckte om att gå och lämna påskbrev och vi tyckte om att de fick godis. Det här ändrade sig väl med åren och plötsligt ville de behålla sitt godis, men det var väl smällar vi fick stå ut med...

Påsken har annars betytt att vi har tagit in ris och pyntat med fjädrar och plockat fram några kycklingar. Påskaftonsmorgonen hade alltid påskharen lyckats gömma några ägg i trädgården som skulle hittas, innan det var dags att måla äggen som sedan åts till frukost.

Numer är inte påsken speciellt traditionsenligt firad i vår värld. I år har jag i ärlighetens namn inte tagit fram en enda pinal som påminner om att det är påsk. Det blir inte riktigt samma sak här i alla fall.

Själva ska vi inte sätta oss på någon kvast för att åka till Blåkulla, däremot så ska vi ta ett flygplan till Kuala Lumpr imorgon bitti för att sedan bila till Cameron Highlands. Det ska bli jättespännande, och vem vet, vi kanske kan hitta några spår efter Jim Thompson...

Här tänkte jag sätta in en bild av en riktigt hemsk påskhäxa med kaffekanna och katt på väg mot Blåkulla, men alla häxor jag hittade på bild som såg någorlunda hemska ut hade bytt ut kaffekannan mot en pumpa, så jag gav upp. Det får bli en påskblomma i stället!Ha en riktigt Glad Påsk allihop!


12 kommentarer:

 1. Glad Påsk önskas dig också Marina!
  Fantastisk påskblomma, underbart vacker och jag skulle nog gärna smörja in en brödspade och komma med till Kuala Lumpur. Blåkulla börjar bli så välbesökt och så trångt att besöka. Turligt nog så är alla mycket rarare och snällare nu för tiden än det var för ett par hundra år sedan. Det var grymt hur häxorna betedde sig då
  Ibland blir det bara bättre med tiden
  Ha det bra på alla sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är väldigt välkommen om brödspaden styr åt vårt håll istället! Ha en bra påsk!

   Radera
 2. Glad Påsk och trevlig resa!

  SvaraRadera
 3. Nya, tidigare okända spår efter Jim Thompson vore väl nåt att skriva om i kommande inlägg. GLAD PÅSK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore det, och man vet aldrig...Glad påsk till er!

   Radera
 4. Jag hade inte tänkt ställa fram några påskgrejer heller. Men det blev några kycklingar och en tupp som fick komma fram ur lådan. Jag och Gubben jobbar hela helgen så det blir inget "firande". Men godis har jag köpt :)
  Ungdomarna behöver ju nåt att äta då vi inte är hemma ;)
  Glad Påsk och trevlig resa!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har ni i alla fall det viktigaste - påskgodiset! Glad påsk på er också!

   Radera
 5. Jag är dålig på att pynta till högtiderna... Plockade bort mina 4 st julpynt igår. Så man kan säga att julen varade in till påska.... ;o))

  Ett par påskblommor har hittat hem till mej för jag får besök av min systers barnbarn över påsk. (Är reservmormor då syrran inte finns bland oss längre.) Så jag måste pynta lite..

  Önskar dej en glad och trevlig Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni får en härlig påsk tillsammans!

   Radera
 6. Nej, gör inte som Thompson, försvinna spårlöst alltså. Glad Påsk!!!

  SvaraRadera
 7. Så du lever i en häxfri värld, här viner det ständigt om öronen av alla kvastar som far omkring. Glad påsk!

  SvaraRadera