onsdag 18 december 2013

En gyllene ring

Nu har jag bekantat mig med ännu en författare, Kjell Ola Dahl, men i det här fallet handlade det inte om kärlek vid första ögonkastet.

Jag hittade boken "En gyllene ring", som inte på något vis är ny utan har drygt 10 år på nacken, på ett ställe där man sålde begagnade böcker och tyckte att den lät spännande. Nu visade det sig inte vara en bok i min smak, även om det var en bok som tilldelats priset "Norges bästa kriminalroman" år 2000 så kan jag inte påstå att jag var speciellt imponerad.

Handlingen var helt ok, och jag har lite svårt att sätta fingret på vad det var, men jag tror att det var alldeles för mycket dialog för min smak. Samtidigt kan dialoger vara väldigt bra om de flyter och man som läsare kan få en bra bild av karaktärerna genom just dialogen. Men här var det något som inte riktigt tilltalade mig, Norges bästa kriminalförfattare eller inte, jag tror inte att jag kommer att välja honom igen, det finns ju en uppsjö av varan idag, så varför välja någon man inte gillade...

Det är absolut inte så att det är en så dålig bok så att jag avråder andra från att läsa den, det är väl bara så att den passade inte mig. Eftersom jag tillhör en skara (om det nu finns fler än jag) som lägger bort en bok om den inte är bra. Jag tycker nämligen inte det är värt att traggla mig igenom en bok jag inte tycker om bara för att jag ska, och den här boken läste jag ut, så den kan ju inte ha varit dålig...

8 kommentarer:

 1. Jag har ocksa svart att ta mig igenom bocker som inte intresserar, samtidigt som jag far daligt samvete eftersom man "borde ge dem en chans".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst kanske man ska det, men om man har gjort det i en massa sidor och fortfarande inte tycker det ger något att läsa vidare, då tycker jag att det är ok att lägga boken åt sidan.

   Radera
 2. Under dom senaste åren har jag börjat ge "dåliga" böcker en chans, men när jag var yngre så ratade jag dom ganska fort. Och som du säger, boken behöver inte vara dålig bara för att jag tycker det. Vi har ju så olika smak. På finska finns det ett ordspråk som säger: -Den ena tycker om mamman och den andra om dottern.... Låter inte alls så bra på svenska :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen kommer inte just det ordspråket att få någon större genomslagskraft i Sverige...;)

   Radera
 3. Honom har jag aldrig hört talas om. Norges bästa deckarförfattare för mig äs Nesboe, älskar hans Harry Hole karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av Nesboe har jag bara läst en bok, "snöleoparden", och jag var väl inte sådär alldleles väldigt imponerad, men någon sa att jag bör prova någon av de tidigare böckerna om Harry först, så vem vet, det kanske är en av de som ska få en andra chans.

   Radera
 4. Ah, jag har läst alldeles för fa böcker det senaste aret. Maste bättra mig. Älskar ju att läsa.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av många underskattad avkoppling!

   Radera