måndag 9 december 2013

Om att bestiga berg...

Något av det mest fascinerande med det liv jag just nu har, är alla möten med människor jag troligen inte skulle ha träffat om jag varit kvar i Sverige. Naturligtvis kunde jag ha mött spännande människor där också, men inte riktigt på samma vis i alla fall. Ett av alla dessa möten var med Oh Siew May, en kvinna som fick mig att förstå att alla kan bestiga berg. Om inte i bokstavlig mening, så i alla fall på sitt eget vis.

Siew May däremot, är en person som har bestigit berg såväl bildligt som bokstavligt! Mitt första möte med henne var under en utflykt till Bollywood Veggies, en "fruktfarm" i Singapore, där hon arbetar. Hon skulle kunna vara som vem som helst av oss, dock med några undantag, hon har skrivit och gett ut en bok, hon har bestigit Mount Kinabalu, samt att hon föddes med en cp-skada (celebral pares).

Jag köpte hennes bok och blev så nyfiken att jag kontaktade henne och vi träffades över en fika, vilket resulterade i en härlig och spännande pratstund. På grund av sin skada är hon svår att förstå, men med hjälp av papper och penna var det inga problem. Boken handlar om hennes liv, hur hon fått kämpa hårt för allt och  hur det kan vara att bli upplevd som en alien när man egentligen bara vill vara som alla andra.

Under helgen träffade jag henne ytterligare en gång, och mellan våra båda möten så har hon fortsatt att bestiga berg. Det ena berget bestod i att hålla en föreläsning på en skola (vilket inte är alldeles enkelt ens om man kan hålla sina muskler i styr och inte har några problem med talet) plus att hon förra helgen fullföljde Singapore marathon!! Det är vad jag kallar att bestiga berg! (ett "berg" jag inte har några som helst intentioner att bestiga...!!)

De pengar som blir över på boken efter tryckkostnader skänker hon för övrigt till vården av handikappade här i Singapore, för som hon säger själv, hon skrev den inte för att tjäna pengar, utan för att inspirera andra att våga göra det hon har gjort. Och hennes planer för framtiden låter väl helt ok för de flesta av oss, nämligen att "fortsätta inspirera andra, skriva ytterligare en bok och att resa jorden runt"...

Oh Siew May med sin bok "Scaling Walls"

15 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk kvinna! Och så roligt att du faktiskt kontaktade henne! Många av våra begränsningar som vi känner i livet sätter vi säkert upp själva... Tänkvärt när vi säkert kan göra så mycket mer än vi tror!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är väldigt hög procent av alla gränser som vi sätter dit själva.

   Radera
 2. Vilket spännande och intressant möte med en tydligen helt fantastisk människa. Bara att kontakta henne hade för många kanske varit något av att bestiga ett berg. Jag tror att du gjorde henne mycket glad och du fick något tillbka.
  Kram,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart när man kan känna så, när man gör något som alla parter har något gott utav.

   Radera
 3. Vilken underbar kvinna! Tack att du presenterar henne! Hon är en fantastisk förebild, speciellt till oss som gnäller över minsta lilla. Suveränt att du fick träffa henne två gånger till och med:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog bli fler ändå tror jag...och hoppas!

   Radera
 4. Sana där människor behöver man verkligen möta lite da och da i sitt liv. De sätter liksom saker och ting pa plats. Man far en smäll pa käften över allt man gnäller över och det är sa inspirerande. Härligt möte!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst behöver vi ruskas om ibland och tänka efter!

   Radera
 5. Intressant att läsa. Hon måste vara en stor förebild för många personer. Båda friska och de som inte fått med alla bitar vid leveransen. Livet är inte rättvist. Jag har själv träffat på underbara människor med CP-skada. Tack för att du delade med dig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara så synd att flertalet av de personerna aldrig får chansen att visa hur underbara de är för vi har inte riktigt tid med dem.

   Radera
 6. Vilken underbar förebild. Jag älskar människor som gör det "omöjliga".

  SvaraRadera
 7. Det finns hjältar där man minst anar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att ge sig tid att hitta dem.

   Radera
 8. Jag får rysningar när jag läser om såna beundransvärda människor. Så starka.

  SvaraRadera