fredag 13 december 2013

På hemmaplan

Nu är jag tillbaka på hemmaplan - för det är precis vad det är, det här är hemmaplan! Nu har vi fördelen jämfört med många utlandssvenskar, att vi har vårt boende kvar i Sverige. Här finns det ju en fullt utrustad lägenhet som väntar på mig varje gång jag återvänder. Efter en liten intensiv förmiddag (just nu tycker min kropp att förmiddagen börjar vid 6-draget så jag har ju haft lite tid på mig!) finns det nu adventsljusstakar i fönstren och en ljusstake på bordet. (Visserligen är det inga ljus i den än, men det ska nog fixas innan kvällen)

Resan gick bra, och alla tider hölls - till och med SJ stod på vår sida och tåget gled in på Karlstads central på prick utsatt tid. Nu kan det ju vara till fördel för just nämnda transportföretag att all den vackra gnistrande snön har försvunnit och gårdagen bjöd på närmare 10 plusgrader och dis, så det finns väl fördelar med allt. Snön är visserligen lika borta idag, men nu ser det i alla fall ut som om solen försöker titta fram bakom hustaken och eftersom himlen är sådär underbart blå, så kan det nog bli en underbar luciadag trots snöbristen.

Jag måste säga att när det gäller ätbart så är det inte mycket jag kan få en sådan där akut längtan efter när jag är borta. Det mesta finns ju dessutom att få tag i där vi befinner oss. Om det inte finns i mataffären så finns ju alltid Ikea. Men det finns en sak som inte går att uppbringa. Något som jag har testat massor av "nästan-lika-lika-bra-varor" men det finns inte! Det handlar om filmjölk!! Men nu har jag fått min dagliga dos så nu är jag hemma på riktigt. Och i och för sig så är det väl tur att det finns något kvar i matväg att längta efter...

24 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Visst är det härligt att ha något att längta efter.... :o)

  Hos oss heter filmjölk surmjölk, och det finns en klar skillnad mellan dom. Tycker om dom båda. (Vi har den stora lyxen att kunna köpa både finska och svenska matvaror här på ön.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar just varför det ska vara så svårt att lyckas få till just "svensk filmjölk" på något annat ställe. Fast det kan ju vara kul att variera smaken lite kanske, och eftersom du har tillgång till både svensk och finsk sådan, så kan det ju inte vara några problem på den fronten...

   Radera
 2. Roligt att du är på hemmaplan igen. Tyckte att det bara var någon vecka sedan du for iväg till din andra hemmaplan.
  Ha en fin Luciadag!

  SvaraRadera
 3. Skont att allt klaffade och du ar hemma!! Ibland kanns det festligt att ga ner till lokala ICA och upptacka mat man saknat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så (och bara jag slutar att ställa korgen på bandet också, så kanske jag blir bättre mottagen...;)

   Radera
 4. Välkommen hem!
  Filmjölk? Ja, det är ju bra att fäderneslandet har nåt värt att längta efter. Vill det sig illa är filmjölken det enda svenskt vita du får uppleva den här julen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu lutar det väldigt mycket åt det hållet!

   Radera
 5. Välkommen till stan!
  Filmjölk.. Det är det absolut äckligaste jag någonsin har smakat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Du vet inte vad du missar...;)

   Radera
 6. Välkommen till Sverige! Förstår att det känns ännu mer hemma när man har boendet kvar!

  SvaraRadera
 7. Tillhör det ovanligheterna att transporterna fungerar något sånär? Har du statistik på alla hemresor du gjort? Önskar dig en fin hemmatid. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyget brukar väl inte vara några problem, lite sämre kan det väl vara på tågfronten, men statistik...nix!

   Radera
 8. Vad skönt att resan gick bra. Jag saknar inte något speciellt mer än lakrits när den tar slut här, Nu har jag tur att få påfyllning när sonen kommer till jul, vilken tur.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lakrits är ju något annat saknat, naturligtvis - den salta varianten! Men nu hann jag inte sakna det eftersom den laddning vi fick hemifrån för ett tag sen varade väldigt länge.

   Radera
 9. Välkommen hem! Å på utsatt tid dessutom. Ja det omöjliga gör vi omedelbart i Sverige, mirakel får vänta lite längre;-)
  Så du har din lya kvar i Karlstad - inte dumt alls. Hoppas bara att någon har städat den åt dig innan du återvände;-)
  Filmjölk är nog det sista jag skulle sakna, då jag inte gillar fil, A-fil med mera. Det jag skulle sakna mest - eller rättare sagt det jag alltid saknar när jag är utomlands - är vårt underbara, iskalla kranvatten. Löjligt, jag vet;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för det! Lägenheten har stått tom under hösten, så det är inte sådär jättemycket (mer än lite dammråttor) att ta reda på, så det var inte så farligt. Du har väldigt rätt i det där med vatten, fast nu har vi drickbart kranvatten i Singapore så det blir inte lika påtagligt, men lika gott och kallt är det ju inte!

   Radera
 10. Välkommen till kylan!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Best of both Worlds...

  SvaraRadera
 12. Jag säger som alla andra här - välkommen hem till Sverige och då framför allt till Karlstad förstås ;) Jag är glad att resan fungerade och att du möttes av fo´vacker Lucia-sol..Jag beklagar dock att vädergudarna inte är särskilt välvilligt inställda idag utan bjuder dig grådis och regn. Men det förstås, har du bara din kära filmjölk är nog även mörkret och regnet rätt OK ;)

  De perioder jag har vistats utomlands någon längre tid, kan jag få en ofattbart och nästan löjlig längtan efter - ansjovis. Då kan jag smälla i mig en burk ansjovisfiléer helt själv och stornjuta av sältan. Sen får jag ranta upp på natten och dricka massor vatten...

  Sen längtar jag alltid efter riktigt grovt bröd med tuggmotstånd, sånt som man kan få i Tyskland, t.ex. - men det är en anna femma.

  Hoppas du får en fin tid i Sverige.
  Kram,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det känns väldigt bra trots regn och grådis, hur det är så är "hemma alltid hemma" ändå.

   Radera