tisdag 17 december 2013

Årets julklapp

Helt traditionsenligt har nu "årets julklapp "blivit utsedd och i år avgick råsaftcentrifugen med segern. Jag erkänner att jag blev lite lång i ansiktet efter tillkännagivandet, och det av den enkla anledningen att jag aldrig hört ordet tidigare, men nu har jag förstått att det hela handlar om någon slags mer avancerad elektrisk fruktpress.

Säkert en alldeles utmärkt julklapp och troligen ett led i efterdyningarna av alla "må-bra-program" och matlagningsprogram där man ska laga sund mat och alla ska må jättebra och ha det så mysigt tillsammans! Dessutom ska man ha det mysigt under tiden man lagar maten också, och gärna tillsammans hela familjen... Det låter ju alldeles underbart, men jag får väl erkänna att jag har väldigt få minnen av sådana tillställningar från alla matlagningstillfällen med små barn. Som jag minns det såg väl kanske inte riktigt ut som någon slags gemensamhetsidyll direkt, utan det där med mat var mer något slags nödvändigt som skulle bli klart så fort som möjligt så alla blev glada och nöjda.

Men jag är helt övertygad om att just en råsaftscentrifug kan bli en utmärkt julklapp och den kommer säkert att pryda många köksbänkar efter jul. Dock inte min - här finns nog med "bra-att-ha-apparater" som fyller skåpen. De där apparaterna som man insåg tog alldeles för lång tid att diska efter användning och som tog jättestor plats på bänken. De trängs nu i skåp och lådor, gärna längst in också så att jag aldrig ens skulle komma på idén att försöka få ut dem. Så nej, ytterligare någon elektrisk apparat blir det inte i det här hemmet till jul.

"Årets julklapp" är för övrigt en lite underlig nominering om ni frågar mig. Det har pågått sedan 1988 och det har verkligen varierat i utbud från år till år. Hela listan finns här (tillsammans med lite annat smått och gott i ett gammalt inlägg) och de år som saknas på den listan är 2011 då vinnaren blev en matkasse och 2012 då vi skulle ha hörlurar till jul, så visst har det varit varierade julklappar som fått denna utmärkelse.

14 kommentarer:

 1. Det var ett helt nytt namn för mig också när jag läste det för ett tag sedan. Vilka är med i juryn? Någon Bagge? Det ligger i tiden att det är något nyttigt. Håller med dig. Tänk med apparater man samlar på sig som sedan ska få plats någonstans. Det är lätt att ryckas med. Såg att boken vann 1999. Ha det gött. Nu kom jag på att du är i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har ju varierat lite i utbudet, från bakmaskin och platt-tv till bok och mössa...

   Radera
 2. Vi har så litet kök så allt som inhandlas i form av köksattiraljer vägs på guldvåg... Så en råsaftcentrifug kommer inte in här heller :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av fördelarna med litet kök. alltså - man kan inte köpa på sig en massa onödiga prylar.

   Radera
 3. Råsaftcentrigugen förvånade mig, men jag gissar att det hänger ihop med den här bak och hemmastökstrenden som råder. Själv gillar jag att laga mat, men sylta och safta är inte min grej. För övrigt får inga fler prylar plats i vårt lilla båtkök... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara en väldigt kraftig trend åt "hemmastökshållet" just nu.

   Radera
 4. Jag undrar om inte råsaftcentrifugen har platsat som årets julklapp redan tidigare? Har för mig det, men kanske jag har fel. Ett tag var centrifugerna ute, skrattretande osv...och nu är det populära igen. Så det är väl bara att plocka fram den som står högt uppe i skåpet...bland de andra grejerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det brukar ju kunna samlas en massa saker uppe i skåpen.

   Radera
 5. ???????? Är lika okunnig som du verkar det som, å jag bor ändå här. Men du - ytterligare en grej som sedan står längst ner någonstans i ett skafferi/förråd, totalt oanvänd såklart - som man sedan kan köpa för en hundring på loppis. Suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta med alla saker som står och tar plats i skåpen är ju att när man väl får ett anfall och rensar så kommer man plötsligt på att de där maskinerna kan ju vara bra att ha...någon gång i alla fall...alltså åker de tillbaka in i skåpet.

   Radera
 6. Ah en san vill jag ha! Jag har tänkt pa det länge, men det blir aldrig av att jag prioriterar det. Och sa vill jag inte ha för manga apparater i köket, det far inte plats!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...det kan säkert vara en jättebra grej om den blir använd, men jag känner mig själv alldeles för bra, så den må vara hur bra som helst, det blir nog ingen hit ändå.

   Radera
 7. Råsaftcentrifug. Nej, tack. Frukt "pressar" jag i mig ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert alldeles utmärkt!

   Radera