söndag 6 december 2015

Och lite fler bilder med kontrast...

Jag är fullt medveten om att det har nämnts av mig säkert ett antal gånger, troligen är det gränsfall till att jag blir tjatig, men det är så fascinerande så det kommer ytterligare en gång (minst!) till.  Jag pratar om alla underbar kontraster som finns överallt när det gäller byggnationen i den här staden.


Det är så härligt att det faktiskt finns en hel del gamla byggnader kvar trots att det smälls upp nya hus hela tiden. Och det är väl inte direkt någon överdrift om jag påstår att de nya hus som dyker upp överallt hela tiden byggs på höjden! Det gäller ju att få in så mycket folk som möjligt på en så liten yta som möjligt...


Att då hitta de där låga, lite äldre, husen inklämda här och där är rätt fantastiskt och det är bara att hoppas att det får vara så, att de får vara kvar.


Nu är det väl som med allt annat, det handlar om pengar. Det är förmodligen lite mer lönsamt att ha fem 25-våningshus på samma yta som man kan ha tre enfamiljshus... och att det skulle vara en möjlig ekvation betvivlar jag inte för en sekund. Ibland kan man fundera på om det är den byggfirma som kommer med lösningen "flest möjliga antal hus på minsta möjliga yta" som vinner tävlingen om att få stå för konstruktionen av nya byggnader.


Även här finns det naturligtvis områden och byggnader som är "K-märkta", men det är nog fortfarande alldeles för många som inte är det och som befinner sig oroväckande mycket i farosonen för att få ge vika för ytterligare något hus som sträcker sig upp mot himlavalvet.


Om inte annat så finns ju "Världen högsta byggnad" fortfarande någon annanstans och på just den listan kommer Singapore rätt långt ner, och så kan vi säkert inte ha det i längden vilket innebär att det finns en del att jobba på...

(Tills det blir ändring på den fronten får man nöja sig med att toppa listan på "värdens dyraste byggnad" med 50-miljadersbygget Marina Bay Sands)


20 kommentarer:

 1. Det är verkligen kontraster du visar. Vilken tur att de där gamla och låga husen får stå kvar. Skyskraporna är allt annat än vackra, men det blir ändå fler och fler av dem. Ha en fin advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur konstigt det än låter så finns det faktiskt skyskrapor här som är riktigt vackra - men lika vackra som de där gamla fina husen blir de aldrig, men när de ändå bygger på höjden är det ju en fördel om det blir bra.

   Radera
 2. Fascinerande med dessa kontraster! Gillar den översta bilden särskilt!

  SvaraRadera
 3. Den översta bilden, den vyn har jag sett vida mina två besök. Det mycket restauranger vid de där små husen - rätt trevligt om jag minns rätt. En kväll satte jag mig och tog en öl innan det var dags att gå till hotellet - en sportbar där ägaren (?) hade röda shorts, skjorta och en stor röd fluga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du varit där. Ett rätt populärt ställe.

   Radera
 4. Oj, vad jag känner mig lyckligt lottad som har flera hundra meter till närmaste granne och en tomt på 5000 kvm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så långt mellan byggnaderna blir det ju inte här...och någon större risk att få lappsjuka lider man ju inte ;)

   Radera
 5. Tyvärr är det nog så att när pengar styr, så ryker mycket av det fina. Men bygga en liten sommarstuga i Västerbottens inland är minsann inte så lätt att få tillstånd till, det är många ansökningar innan och risken att få ett nej är stor! Undrar var logiken finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ju lite underligt, det borde ju inte störa så många runt omkring...

   Radera
 6. Kontrasterna är verkligen fantasstiska här. Man bor liksom i en "småstad" mitt i en stor stad. Läckert! Å världens dyraste bygge som ju ha ditt namn är bara såååååå coolt! Singapore är ett fascinerande land på alla sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det minsta man kan säga om Marina Bay Sands är att det är speciellt!! Och det ligger mycket i et där med "en småstad i storstaden", för trots alla människor och alla byggnader så kan man alltid dra sig undan någonstans om man skulle vilja det. (Även om det är betydligt lugnare i skogen där hemma, men kan man ha både och så är det ju helt ok...)

   Radera
 7. Kontraster är roligt. Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo kontraster är alltid kul och ett mycket tacksamt fotomotiv.

   Radera
 8. De börjar bygga högt här också (i Linköping) och gärna naggar de en och annan park på några meter eller så. Förtätning av innerstaden kallas det. Det är visst något positivt med det. Vet inte om jag håller med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl kanske två sidor av allt även om det i vissa fall kan vara svårt att se den positiva sidan.

   Radera
 9. Det ar roligt att uppskatta staden man bor i aven om det inte ar "hemma". Dyraste byggnaden ar uppkallad efter din blogg...gott att du ar sa kand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det läckert - att de uppkallade den efter mig, alltså!

   Radera
 10. Den första bilden är helt underbar! Så otroligt små de gamla husen ser ut när "den nya" staden tornar upp sig bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett helt fantastiskt (och väldigt tacksamt!) fotomotiv.

   Radera