fredag 11 december 2015

TSF: Singapore Sling på RafflesVeckans "Typiskt Singaporianskt Faktiskt" handlar om något som alla (kanske inte stämmer helt, men jag övertygad om att det är rätt nära sanningen), som varit i Singapore gjort. 


Om ni frågar mig så handlar det om en av världens mest lyckade reklamkupper. Ett av "måstena" när man besöker Singapore är ju nämligen att bege sig till det anrika Raffles Hotel för att där besöka Long Bar för att där avnjuta en singapore sling.


Att det inte är vare sig Singapores godaste eller på långa vägar den billigaste har mindre betydelse. Det är här den ska drickas och det är här man dessutom ska kasta alla jordnötsskal på golvet. (Nötallergiker sitter med fördel utomhus)


Hotellet, som öppnades 1887, är byggt i kolonialstil och för att upprätthålla den rätta känslan blir väskorna inburna av turbanförsedda män i tidsenlig utstyrsel.


Exakt när det hände är det svårt att hitta någonstans, men någon gång runt 1915 mixades den första singapore sling av bartendern Ngiam Tong Boon på Long Bar och resten är, som man säger, historia. Numer finns drinken för övrigt att tillgå även i andra kulörer och med lite variation i smaken, men att beställa en sådan är ju nästan lite fusk.


Troligen dog denne man utan att ha en aning om vad han dragit igång. Ingen kan ju lämna Singapore utan att ha suttit där och sugit i sig denna röda drink. Och ja, vi har också gjort det. Dels gjorde vi det (naturligtvis!) första gången vi var här, och sedan har vi återkommit med jämna mellanrum tillsammans med besökande gäster. Med andra ord bidrar även vi så gott vi kan till att upprätthålla reklamkuppen efter bästa förmåga.


Originalreceptet ska ha försvunnit någon gång på 30-talet, men det verkar ju gå rätt bra ändå... Med andra ord kan vi inte veta exakt hur den berömda drinken var i original. Idag finns det ett antal olika varianter, och ett av alla recept som sägs vara väldigt nära originalvarianten kommer här:

1 1/2 ounces gin
1/2 ounce cherry heering
1/4 ounce cointreau liqueur
1/4 ounce benedictine
4 ounces pineapple juice
1/2 ounce lime juice
1/3 grenadine
1 dasch bitters

Shake with ice. Strain into an ice filled collins glass. Garnish with cherry and a slice of pineapple.


18 kommentarer:

 1. Ja det hade vi hört talas om inför vårt besök i Singapore för 19 år sedan, men det blev aldrig av. Vi var på väg från Malaysia till Bali och hade lyckats få surfbrädorna skadade på vägen, så våra tre dagar i Singapore ägnade vi åt att leta epoxy så vi kunde laga brädorna inför vistelsen på Bali. Vi hittade epoxy till slut, men det var inte lätt. /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen tillhör ni en väldigt liten grupp av de som besökt Singapore, men det är ju aldrig försent att rätta till ;)

   Radera
 2. Kan bara hålla med - riktigt smart reklamkupp! Jag har aldrig varit i Singapore (förutom flygplatsen), men om jag åkte dit skulle jag ju direkt tänka på att ta en Singapore Sling! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara kul att ha något kvar på "Ska-göra-listan" ;)

   Radera
 3. En riktigt bra reklamkupp. Den sköter sig nästan själv numera. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det går alldeles automatiskt utan några som helst problem...

   Radera
 4. Vissa städer har sina måsten och jag skulle gärna dricka en Singapore Sling på Raffles.

  SvaraRadera
 5. Den där villfarelsen har du sedan länge tagit mig ur och det är jag tacksam för. Det innebär att jag än mera kan njuta av min wirre på Getingstorp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns viss risk för att du, som hängt med så länge, kommer att få dig ett antal upprepningar till livs på fredagarna. Lite som en "Steves Singapore memory lane". Hoppas du står ut med det! Och i ärlighetens namn när det gäller den där drinken tror jag att det är mysigare med wirre på Getingstorp.

   Radera
 6. Ja, tänk att Singapore Sling lever än! Det mår hotellet säkert alldeles utmärkt av. Snacka om reklam som fungerar så länge.

  Nu är jag personligen inte förtjust i söta drinkar - å den här verkar vara väldigt söt. Men om jag skulle vara i Singapore skulle jag absolut åtminstone besöka hotellet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle säkert köpa en sling också, bara för att...;)

   Radera
 7. Visst, jag har också varit där. Trevligt ställe men drinken är faktiskt inte speciellt god. Undrar hur många de sålt genom åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, den är för söt, men en måste man ju ha testat. Jag har ju intagit min, så jag kan med gott samvete beställa något annat vid besök med våra gäster. När det gäller antalet drinkar tror jag inte någon vet. Vi har försökt få reda på hur många som säljs under en dag, men ingen verkar veta.

   Radera
 8. Bär de turbanklädda in väskan även om man inte bor på hotellet, och bara har en handväska med sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat kan det ju vara värt ett försök baraföratt...

   Radera
 9. Jag har druckit en Singapore Sling på den här lilla ön i havet. Jag tyckte den var sööööt. Men världsberömd är den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen överdrift, den är jättesöööt!

   Radera