torsdag 3 december 2015

Stalker

”Stalker” är ytterligare en av flera gastkramande böcker skrivna av psedonymen Lars Kepler. Vid det här laget vet väl de flesta som läst någon av böckerna att det döljer sig två namn bakom psedonymen, nämligen paret Alexander och Alexandra Ahndoril.                 

När boken startar möter vi den gravida polisen Margot Silverman som ersatt den förmodade döda Joona Linna. Polisen får en filmsnutt skickad till sig via nätet som visar en kvinna i sitt hem, en kvinna som filmas av någon som befinner sig utanför hennes hus. Dagen efter hittas kvinnan brutalt mördad och eftersom det hela upprepas börjar polisens jakt på en våldsam seriemördare.

För att få hjälp med att lösa morden tar poliserna kontakt med psykologen Erik Maria Bark som även varit behjälplig i tidigare svårlösta fall. Han besitter nämligen en egenskap som man tror kan vara till stor hjälp, han kan hypnotisera. Till undsättning kommer även en sjuk och sargad Joona Linna. Frågan är om dessa ska kunna lösa fallet, en svårt sjuk före detta polis, en höggravid polis samt en tablettmissbrukande hypnositör.

Det här är absolut en spännande bladvändare. Man vill hela tiden veta vad som händer på nästa sida. Kapitlen är korta, vilket gör att den trots sin tjocklek är lättläst. Kanske bitvis väl detaljerad. Jag kanske inte behöver veta exakt hur morden går till och hur blodet skvätter. Sedan får man ha lite överseende med förekomsten av ”supersnutar”, men det är väl en del av det hela.

En bra bok är det i alla fall om man gillar genren. Spänningen och ovissheten håller i sig ända in i det sista och man behöver inte ha läst de tidigare böckerna i serien, även om det kanske kan vara en fördel.

8 kommentarer:

 1. Din beskrivning av boken får mig verkligen intresserad. Kanske nåt jag borde satsa på undre juldagarna. Ha det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen mycket bra "efterjulaftonunderhållning".

   Radera
 2. Jag har läst alla böcker i serien och jag gillade alla. Bladvändare helt enkelt. Håller helt med dig om vad du tycker om Stalker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst dem allihop nu och gillat dem, men nu är det nog snart dags att låta herr Linna vila, risken är att det blir "för mycket av det goda" som med alla böcker som blir en lång serie.

   Radera
 3. Ännu en spännande bok att notera. Listan blir bara längre :)
  Tack Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det snart är dags för en julhelg ;)

   Radera
 4. Helt klart en genre jag gillar, så den kanske måste inhandlas till nästa resa. Har inte läst någon så kanske hela serien får följa med. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara en bra idé, spännande blir det i alla fall. Nackdelen är väl att de tar lite plats om de ska med i pappersformat.

   Radera