tisdag 8 december 2015

The Tembusu Tree och fem-dollarsedeln

Innanför de vackra grindarna till Botaniska trädgården i Singapore döljer sig mycket grönska och härliga promenadvägar samt picknickytor. Här kan det vara rätt trångt om saligheten trots parkens storlek då det drar ihop sig till helg.


Det är en fantastisk park där man till och med kan glömma bort att man befinner sig mitt i en storstad där skyskrapor och shoppingcenter duggar tätt. Förutom alla stora gräsytor, dammar och olika arter av träd och andra växter finns den fantastiska National Orchid Garden med sina dryga 1000 olika orkidéarter.
Allt det här är något som de flesta besökare upptäcker utan problem, men det finns faktiskt något som i alla fall tog mig lite tid att upptäcka (närmare bestämt sisådär sex år), och det är att här finns trädet som är avbildat på fem-dollarsedeln.
Det är the Tembusu Tree och jag har inte hittat någon svensk översättning på det, så om någon vet om det finns ett svenskt namn får ni väldigt gärna berätta det. Det är ett träd som kan bli upp mot 40 meter högt. Det typiska för trädet är dess väldigt låga grenar som sträcker sig uppåt i ändarna. Vilka fantastiska klätterträd det här måste vara! Tänk att få bygga en träkoja i det trädet! Nu är det ju inte tillåtet att klättra i just det här drygt 150 år gamla trädet som är staketomgärdat. Troligen för att förhindra just denna aktivitet. Att trädet är äldre än 150 år vet man därför att det stod här innan parken kom till, så man kan nästan påstå att parken är byggd runt trädet.


Och som sagt, om man inte hittar trädet i Botaniska så kan man alltid hitta det i plånboken.


12 kommentarer:

 1. Vacker sedel med silhuetterna av skyskrapor i bakgrunden och det ståtliga trädet i förgrunden. En annorlunda, men ändå tilltalande, färgskala i sedlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftigt med den siluetten. Kul att du upptäckte den!

   Radera
 2. Förstår inte hur stadsplanerarna i Singapore lyckas med så otroligt mycket intressant på en så där liten yta. Där har man verkligen lyckats med att skapa "en stad på landet" eller "landet mitt i stan". Det är helt fantastiskt tycker jag.

  Trädet är ännu vackrare på sedeln än i verkligheten tycker jag. Kul att läsa om trädets historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite svårt kanske att göra trädet rättvisa med enbart en telefon och fruktansvärt svettiga händer, men det är vackert i verkligheten också.

   Radera
 3. Jag nästan dog lite där. Mer än 1000 orkidéer. Där skulle jag lugnt kunna tillbringa en dag. Eller en vecka.

  Kul med trädet/sedeln.

  Svar: Vad roligt att du lyssnar på min bok. Och läskigt. Hoppas verkligen att du gillar den. Och inte får en invasion i öronen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkidéparken är helt fantastisk! En explosion av färger och vackra blommor! När det gäller boken är den färdiglyssnad och jag är rätt glad att vi inte har huset och trädgården kvar, för det fanns vissa detaljer jag kände igen mycket väl...;)

   Radera
 4. Orkidéerna måste vara fantastiska. Härligt med en oas bland alla skyskrapor. Sedeln är verkligen fin med trädet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oaser mitt i stan är alltid välkomna tillflyktsorter.

   Radera
 5. Kul idé att ha ett träd på sedeln :) ett väldigt vackert träd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känns just den idén lite annorlunda.

   Radera
 6. Åh, du bor fortfarande i Singapore! Härligt så här års, kan jag tänka mig. Blir du kvar där livet ut? (Okej, det var ett ganska långt tidsperspektiv, men är det typ ett 'tillsvidare'-boende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, här är vi kvar! Vi var på väg tillbaka till Sverige "på allvar", men det gick sådär...så nu är det tillsvidare så får vi se. Går ju snart in på år sju nu, och var de åren tagit vägen vet jag inte riktigt...
   Numer anser jag mig vara dubbelboende och visst är det rätt skönt när det blir november. Nu blir det jul i Sverige och sen tillbaka igen i januari så får vi se vad som händer sen.

   Radera