lördag 14 oktober 2017

Våga flyga

"Finchleybaserad poet, plötsligt och oväntat ensam i viktorianskt kråkslott, har fyra stora sovrum att fylla. Delat kök och badrum. Hyran förhandlingsbar men rimlig. Förtur ges till konstnärer och artister. Skriv till mig och berätta varför du borde bo här".

Så lyder annonsen den misslyckade poeten Toby sätter in i tidningen då han blivit ensam, efter att hans hustru lämnat honom, i det renoveringsobjekt han fått av sin pappa i bröllopspresent. Det är också upptakten i "Våga flyga", en bok av Lisa jevell som har ett antal år på nacken, ett spontaninköp som stått och väntat väldigt länge i bokhyllan på att bli läst.

Tobys annons resulterar i att ett antal väldigt olika människor kommer att bo tillsammans. Människor som delar vardagen utan att veta något om varandra. Inte heller Toby vet något om sina hyresgäster och han har heller inte något intresse av att veta något tills den dag då en av hans hyresgäster avlider och han får oväntad hjälp av Leah, grannen mitt emot. Hon har från sitt fönster studerat huset på andra sidan vägen och funderat mycket över hur allt hänger ihop och vilket förhållande de olika människorna i huset har till varandra.

Tobys nyvunna vänskap kommer att ha en avgörande betydelse för såväl honom som för hans hyresgäster på ett sätt som kommer att vända upp och ner på mångas tillvaro.

Det här är en lättläst "Feelgood-bok" med mycket värme och humor, samtidigt som det finns en allvarlig underton. Titeln syftar på, precis som det låter, vikten av att våga pröva sina vingar och se om man kan lyfta. Det är kanske ingen fantastisk bok, men helt ok och absolut ger den en stund av mysläsning och man lär sig definitivt älska de flesta karaktärerna i boken.


6 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Listan blir bara längre, fastän jag kan dra ett streck över ett antal av böckerna på den som lästa :) Men det finns ju så mycket att läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju det, det gäller "bara" att välja...;)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. "Feelgood-böcker" är inte riktigt min grej, jag behöver liksom spänning;-) Är ingen mysläsare alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog lite av en "allätare" när det gäller böcker och tycker det är kul med lite olika varianter, även om det är lätt att fastna i ett spår om jag hittar något jag tycker om.

   Radera
 3. Tack för en bra recension och detta är helt klart en bok jag skulle kunna tänka mig att läsa- Och titeln "Våga flyga" gillar jag. För det kan också nnebära så mycket inom skilda områden.

  SvaraRadera