måndag 26 november 2012

No more North Bar

Kommer ni ihåg Awans bar? "North bar", den lilla baren längst norrut på stranden på Gili Trawangan, som drevs av den gullige och glade killen Awan. Vi tillbringade ju lite tid på hans bar vid havet under vår gilivistelse.



Kanske kommer ni även ihåg muren som byggdes och hotet om rivning? Nu har det i alla fall hänt. Nu är allt rivet - på båda sidor om muren! Barer, bungalows, affärer, restauranger...och det som inte rivits har förstörts så det blivit obrukbart. Det som varit svårt att riva helt, där har man helt sonika gjort hål i väggarna.




Jag är inte helt insatt i det hela, men som jag har förstått det hela så har det hänt en gång tidigare och då i mitten av 90-talet. Enligt den internetkälla jag hittade (helt obekräftad!), så var det regimen som plötsligt kom på att här fanns det värdefull mark, ägd av staten, som lokalbefolkningen byggt på, så över en natt revs allt för att, som planen då var, bygga lyxhotell.

Eftersom inget hände och åren gick, så började den lokala befolkningen bygga upp sina bungalows och barer, affärer och restauranger igen. Det hela har fungerat bra ända tills nu, då alltså historien upprepat sig. Så nu återstår det att se vad som händer den här gången...

Liknade saker inträffar säkert på olika ställen i världen, sådant som vi i vår mer eller mindre skyddade del är rätt förskonade ifrån, men det är ju som med allt, det är alltid värre när man är känslomässigt närmare händelserna.



Men jag är väldigt glad att jag hann besöka North bar och Awan medan man fortfarande kunde sitta i en av stolarna på stranden och njuta av tystnaden med blicken fäst långt bort, där havet möter himlen...


16 kommentarer:

 1. Vad dom förstör!
  Tror jag det...att du är glad för det.
  Ser ju himla fint och mysigt ut.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Var glad att du hann dit... jag längtade dit när jag såg dina bilder. ja, man kan ju tänka sig vad som komma skall i stället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt om jag vill veta...

   Radera
 3. Somligt är alltför vackert för att lämnas ifred. Tråkigt.

  SvaraRadera
 4. Sorgligt men sant, allt som inte är lönsamt skall bort!! Gäller även i Västvärlden....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så...men ibland vill man bara inte förstå...

   Radera
 5. Hua vilken hemsk situation! Stackars folk som byggt upp sitt liv kring den verksamheten och nu står utan inkomst!
  trist och orättvist!
  Hoppas veckan blir bra trots detta-
  kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger, det känns så hemskt och så orättvist för de som fått såväl sina rörelser som hem raserade.
   Önskar dig också en bra vecka!

   Radera
 6. Ja, vad säger man. Synd att det inte kan få finnas platser som är lite mer genuina och småskaliga än lyxhotell och semesterbyar. Tur att du hann få se och uppleva det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det lilla som är mysigt och genuint, men det är ju inte lönsamt i det stora, tyvärr.

   Radera
 7. Så sorgligt och vilken förlust det måste vara för lokalbefolkningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättesorgligt, och speciellt med tanke på hur mycket som byggts upp, som nu bara jämnats med marken, mer eller mindre över en natt

   Radera