lördag 23 februari 2013

Buangkok - en annorlunda del av Singapore

Buangkok är Singapores sista kampong, det vill säga en liten by som ser ut precis som den gjorde i mitten av 50-talet när den byggdes på den tidens landsbygd. Och det enda som skvallrar om att den överhuvudtaget finns där bakom staketet, är en handskriven skylt som är sådär lagom dold bakom växtligheten.Att kliva innanför staketet som omgärdar byn är som att kliva in i en annan värld och en annan tid. Här befinner man sig fjärran från höga hus, stress och trafik. Det är grönt och lummigt och det vilar ett lugn över området som man inte trodde fanns i Singapore.


På verandorna utanför de små husen ligger katter, hönsen går omkring och pickar och det enda som hörs är suset i träden och fågelkvitter, och det bara ett stenkast ifrån det "vanliga Singapore" med sina skyskrapor och trafiktäta vägar.


För bara 50-60 år sedan var det så här Singapore mer eller mindre såg ut. Sedan kom någon på den briljanta idén att man skulle bygga på höjden istället och det gjordes med besked vill jag lova! Av någon anledning blev just den här byn med sina 25-30 hus kvar och där finns den alltså än idag.


Marken köptes i mitten av 50-talet av en man vars barn numer äger den och hyr ut husen till de boende. Under promenaden genom byn ramlade hakan längre och längre ner, för det hela kändes så osannolikt, att det här kunde få finnas kvar "bara sådär".Jag hittade en tidningsartikel ifrån 2009, då det tydligen var rivning på gång, men eftersom byn finns kvar idag, så hände det väl inte så mycket på den fronten. Jag har inte hittat något mer trtos idogt letande, men visst känns det osannolikt att den ska få finnas kvar med tanke på hur allt som råkar bli lite gammalt (sisådär 10-15 år eller så...) och slitet jämnas med marken för något nytt.


Just där och då, under den lilla utflykten, måste jag säga att det skulle ha varit fantastiskt roligt att få åka tillbaka i tiden de där 60 åren bara för en liten stund och få se hur Singapore såg ut här då, för jag har en bestämd känsla av att det är oerhört svårt att föreställa sig det för en sådan som jag, som bara har sett landet i sin nuvarande skepnad.


16 kommentarer:

 1. Vad roligt att dom bevarat byn.
  Ibland river dom och förstör då dom bara ska bygga nytt och göra om.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt kul att den finns kvar.

   Radera
 2. Jag sitter med hakan i knät och förundras och gläds över att detta är möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med, och det är bara att hoppas att den kan överleva, för visst är det fantastiskt att den fått vara orörd i alla dessa år.

   Radera
 3. Helt fantastiskt att byn fått överleva!

  Vilken oas det måste vara mitt i den pulserande storstaden. Jag känner som Steve här ovan... ;o)

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig oas mitt i allt gytter! Fantastiskt att det har fått vara kvar så. Hoppas myndigheterna förstår värdet av det och att det får vara kvar.

  SvaraRadera
 5. Hoppas den får finnas kvar - alltid.

  SvaraRadera
 6. Hoppar in här för att önska dig en underbar söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Så fint! Ja, tänk vad mycket som förändrats på några årtionden... Både där och i resten av världen - ganska fascinerande faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan aldrig veta vad som står kvar imorgon...

   Radera
 8. Svar
  1. Frågan är vad det blir när kokongen spricker...

   Radera