fredag 1 december 2017

Ekorrhjul och glögg

"Long time, no see..." - igen! Jisses vad tiden rinner iväg! Jag har precis konstaterat att november är slut, vilket i och för sig absolut inte gör någonting men frågan är var tiden tar vägen.

Jag har ju plötsligt, hastigt och lustigt, börjat jobba vilket i ärlighetens namn är ett tag sedan det hände senast. I alla fall "på regelbunden basis" och plötsligt kommer jag ihåg hur man känner sig när man masat sig ur sängen sådär okristligt tidigt hela veckan och mötts av det där kompakta mörkret utanför fönstret efter att ha vickat på persiennerna. Den känslan är inte sådär väldigt mysig, men det är väl bara att inse, nu är vi tillbaka och jag ska försöka rätta in mig i ledet och skutta omkring i ekorrhjulet i alla fall i några år framöver, eller...?

För första gången på många år är vi på plats lagom till det är dags att ta fram ljusstakar, stjärnor och andra adventiga saker. Så den här helgen ska vi kontrollera vad som finns och framför allt vad som fungerar. Ni vet den där känslan när man plötsligt kommer ihåg att man ställde in alla ljusstakar i januari med tanken att "jag kommer ihåg att lamporna var trasiga", för vem kommer ihåg det ett år senare? Inte jag i alla fall! med andra ord så är helgens mission utstakad.

Nu är det ju inte bara ljus som ska fram. Vi måste ju se till att vi har glögg också. Lite glögg och pepparkakor hör väl liksom till advent. Nu såg jag att årets glögg har smak av mango och det känns sådär, jag tycker nog ändå att glögg ska smaka glögg, så det så. Visste ni förresten att vi i Sverige dricker närmare sju miljoner flaskor glögg per år? Frågan är om det är gott... Uppgiften har jag hittat på juligen.se och oavsett om siffran stämmer eller ej så är det väldigt mycket glögg som vi tömmer i oss varje år.

Som sagt, dags att göra ett djupdyk i kartongerna där ljusstakar, tomtar, glitter och kulor är nedstoppat lite lagom huller om buller för att se vad som kan vara värt att plocka upp för att lysa upp tillvaron fram till jul.

18 kommentarer:

 1. Tillbaka i ekorrhjulet kan förstås kännas rätt bra efter år av annat leverne.
  Glögg som smakar mango, nej tack! Hoppas att du får fart på ljusstakarna och får en ljus och trevlig 1:a advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en känsla av att jag också hoppar mangoglöggen!

   Radera
 2. Höll på att skriva "Grattis till jobbet", men jag avstår;-) Måste ju kännas som en kulturkrock och en chock för systemet att vara tillbaka i ekorrhjulet. Så skulle jag känna i alla fall.
  Glögg dricker jag inte, då jag tycker den är alldeles för söt och sliskig. Däremot har jag inga problem med glühwein;-)

  PS. Skulle inte ens leta efter ljusstakar utan köpa nya;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kulturkrock är det och samtidigt rätt kul att jobba igen, bara det inte blir någon vana ;)

   Radera
 3. Spännande med jobb här på "hemmaplan" men visst är det en rejäl omställning att ha fasta tider och att de helst ska passas. Men man vänjer sig vid det mesta och snart blir det ljusare tider. Vad gälle rglögg gör jag ibland egen och den är inte alls söt som den köpta-. Hoppas ni hittar ert julpynt och o inte annat så går det ju bar ändå. Utbudet i butikerna är stort.

  Ska till dina trakter i helgen och jag hoppas på fint väder. (Jobbrelaterad resa med mycket att se och uppleva.Sandgrund, Alsters Herrgård, Säfflepoeran , lunch på "stadt" i Karlstd på söndag och en del till...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du kommer häråt och vädret verkar vara på din sida! Det hade varit kul att sammanstråla en sväng men det låter som ett något späckat schema, så en annan gång kanske. Hoppas ni får det jättebra och att Karlstad visar sig från sin bästa sida :)

   Radera
 4. Det är inte lätt att ta sej ur ekorrhjulet, men det ska nog gå :) rutiner är förvisso inte så dumt det heller ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, rutiner kan vara bra, men bara ett tag...;)

   Radera
 5. Det var nice att se bilder från Nice.
  Glögg är tradition. Mango i lockar inte mig.
  Snart kan du hoppa ur och fira jullov. För jag gissar på att du är tillbaka bakom "katedern".
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man kan säga att jag är "tillbaka bakom katedern", men den här gången är det i skolformer som genererar semestertjänst så det är lite dåligt med jul- och sommarlov så vi får väl se hur det blir med den saken...;)

   Radera
 6. Jag tycker att du låter lite lurig n är du skriver om ekorrhjulet, har du måhända nya planer?
  Att fira advent blir säkert mysigt, bara du hittar dina prylar.
  Önskar dig en fin första adventsöndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, inga nya planer gå gång...än i alla fall...;)

   Radera
 7. Och jag som alltid så flitigt pyntat känner i stället i år att ...nä det är inte så viktigt. Ljus javisst. Glögg nej tack. Gran? Kanske en liten pyttegran. Undrar vad denna känsla kommer ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi å andra sidan har ju haft minimalt med pynt i ett antal år nu, så i år var det riktigt kul.

   Radera
 8. Minns hur det var att stiga upp i det kompakta mörkret, åka till jobbet fortfarande i kompakt mörker och åka hem återigen i kompakt mörker. :) Litet bättre här i nordligaste Kalifornien.
  Kul väl också att vara “i farten" igen med ett jobb?
  Oj, det låter som om svenskarna dricker väldigt mycket glögg. Och de är också duktiga på att äta mycket godis. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det känns bra att "vara igång som vanligt igen", i alla fall ett tag...;)

   Radera
 9. Vi köpte förra året en flaska glögg på Ikea i Malaga men öppnade nu först i söndags. Inte så mumsig. Nä, hädanefter gör jag min egen. Blir bäst så. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på att jag tänker köpa mangoglöggen över huvud taget, håller mig nog till den mer traditionella som faktiskt smakar glögg!

   Radera