tisdag 5 december 2017

En biltur i franska bergen


Under novembers vistelse i Cannes så passade vi på att hyra bil en dag för att utforska de omkringliggande omgivningarna uppe i bergen. Här finns gott om mysiga små byar med medeltida stadskärnor, vackra trånga kullerstensbelagda gränder och murar precis som det ska vara. Vi fick tips om en bra rutt vi skulle kunna roa oss med under en dag så försedda med en liten söt hyrbil, passande för trånga vindlande bergsvägar och en karta med markerade stopp, gav vi oss iväg.


Det blev en resa med många smala mysiga bergsvägar med hisnande vackra vyer och ett antal stopp efter vägen.


Första stoppet blev i parfymstaden Grasse, 15 km från Cannes. Här har det sedan slutet av 1700-talet tillverkats parfymer och man kan besöka parfymmuseer och fabriker, få gratis guidade turer och till och med tillverka sin egen parfym.


Nu är väl inte jag någon stor "parfymkonsument", men jag har läst mig till att det finns i alla fall tre märken som tillverkas i Grasse: Fragonard, Molinard och Galimard. Inget sa mig speciellt mycket, närmare bestämt ingenting, men nu passade jag i alla fall på och fick med mig en doft hem som till och med jag tyckte om. Jag är ju liiite kinkig på den fronten. Jag är en sådan där som väldigt gärna vill ha en god parfym och passar på att testa på flygplatser och det slutar alltid med att jag hittar någon sötsliskig variant som får mig att må illa efteråt, men nu tror jag att jag äntligen hittat något som duger åt mig.


Nästa stopp blev den lilla söta byn Chateauneuf de Cannes för att stilla ett visst uppblossat koffeinbehov. Här blev vi varse en speciell parkeringsmodell a la France och konstaterade att det var en himla tur att vi hade semester. Ägaren till bilen kom i och för sig rätt snart för hon hade ju bara varit och köpt lite bröd, och då är det säkert ursäktat, för vad vore livet utan bröd?


Sedan blev det mer fantastiska vyer och vindlande vägar innan vi så småningom kom fram till den fantastiska  konstärsbyn St-Paul de Vence. Den var så mysig så den förtjänar ett alldeles eget inlägg...16 kommentarer:

 1. I Grasse har jag faktiskt varit sisådär några decennier sedan. Å parkeringen à la France är ju precis som i Spanien, fast där kan det dröja ett tag innan ägaren dyker upp, för han (det är aldrig kvinnor som parkerar sådär i Spanien) måste ju dricka upp sin espresso eller cortado först, för vad vore livet utan kaffe;-) Ganska charmigt egentligen, om jag tänker efter;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, visst kan det vara charmigt, men kanske inte om man har bråttom, fast å andra sidan är det just det man inte ska ha...

   Radera
 2. Vilka mysiga små städer och vindlande vägar det finns.
  Minns inte om jag var i Grasse när jag var i Frankrike vid Rivieran på språkresa.
  Ja, det där ser ju ut som parkering med “fransk touch". ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns fantastiskt många vackra och trevliga byar, det gäller bara att hitta tiden att upptäcka dem.

   Radera
 3. Tack för en jättefin biltur i vackra omgivningar. Har gjort en liknande tur men då med utgångspunkt från Nice men byarna vi besökte var desamma. Men det var sådär en 10 år sedan och ett nytt besök här kändes så trevligt. Kan tänka mig att ni hade en härlig dag. Och säga vad man vill- de sydeuropeiska parkeringarna är kreativa.
  Ser fram emot mer om St. Paul de Vence.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert så att det här är någon slags "typisk riviera-utflykt i bergen". Och St Paul kommer...

   Radera
 4. Den turen skulle jag gärna åka. I augusti 2000 bilade D och jag runt i Frankrike och inte minst landsbygd och bergstrakter var fascinerande. För att inte tala om alla charmiga byar och mäktiga slott. Och förstklassiga restauranger som man kunde hitta "in the middle of nowhere". När jag tittar noga på din kartbild så hittar jag en plats, Valbonne, där jag bodde vid ett besök på tidigt 70-tal. Då hade jag nyss börjat testa golf och stället jag och en kompis bodde på hette Golf de Valbonne. De va tider de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl försöka göra ett besök i Valbonne och spela golf och ta lite bilder bara för att se om du känner igen dig ;)

   Radera
 5. Haha, den där parkeringen var väl inget att hetsa upp sig över! Så där är det hela tiden här och då är det inte fråga om att bara köpa brödet, man ska helst vänta på att ägaren ska äta upp det och dricka ur kaffet också. Suck, typ!

  Så. Håller på att läsa ikapp alla bloggar jag brukar följa, har slarvat sedan oktober. Eller inte haft tiden riktigt, snarare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är förmodligen inget att hetsa upp sig för, det är väl bara att gå och ta en kaffe till egentligen...

   Radera
 6. Åh, de här platserna har jag besökt många gånger. Underbar miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog bli fler besök, plus att det finns många fler platser att upptäcka.

   Radera
 7. Vilken mysig tur. Hade gärna tittat in i parfymfabriken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva fabriken missade vi faktiskt, vi gjorde bara museet, men en annan gång kanske...

   Radera
 8. Vilka mysiga ställen och vilka vägar! Kul med med ny parfym också. Håller tummarna att den ska gillas länge. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag också, för jag har tröttnat på att testa parfymer jag inte tycker om ;)

   Radera