söndag 17 december 2017

Ile Sainte Marguerite


På cirka 15 minuters avstånd med båt från Cannes ligger ile Sainte Marguerite, en ö dit man kan ta sig med båt för en trevlig dagsutflykt. Båten avgår med jämna mellanrum från hamnen i Cannes och i november då vi åkte var det ingen större rusning efter biljetterna utan det fanns gott om plats, såväl på båten som på ön.

Sådär någon gång kring Medeltiden skulle ön enligt legenden ha fått sitt namn efter en nunna med namnet Sainte Marguerite.


På 1600-talet byggdes det fort som man idag kan besöka och som numer är ett museum med inriktning mot det maritima. Till den största delen finns här de fynd som gjorts då man hittat sjunkna skepp i närheten. Och med tanke på allt som fanns till beskådan så är det ett ansenligt antal båtar som gått till botten i den här trakten.


Här kan man även besöka de fängelsehålor där diverse "fula fiskar" har hållits fångna. Bland annat satt här den mystiske mannen med järnmasken, om vilken det finns ett antal myter om vem det var. Nu är det faktiskt så, att det fortfarande inte finns någon som säkert vet vem det är, så den gåtan är fortfarande olöst.


Nu var det inte sådär himla spännande att se hans cell, för det fanns absolut inget annat än just en cell. Jag vet inte riktigt vad jag väntade mig, men kanske något mer än det.


Eftersom det var november och väldigt lite trängsel, så hade vi hela borggården för oss själva. Eller i alla fall nästan själva, det var vi tillsammans med väldigt många fåglar som, med tanke på antalet mänskliga besökare, hade det väldigt lugnt och skönt.Det finns en by bestående av 20-talet hus, till största delen bebodda av fiskare.
Här finns även ett par restauranger, men när vi var här var allt stängt, så det var enbart medhavd matsäck som gällde.


Någon iordninggjord boulebana såg vi inte, så här fick det spelas på stranden, för boule spelar man oavsett förutsättningar!


Om man skulle vilja det, så går det att gå runt den cirka en gånger tre km stora ön genom att följa stigen utmed vattnet.


Det är förutom den härliga strandremsan med väldigt klart vatten, gott om skog om man skulle föredra det. En liten insjö finns också där det är gott om fåglar för den som tycker det är kul.


Nu måste man inte ha en massa olika mål med sin utflykt hit. Det är härligt bara att vandra runt utefter vattenkanten och njuta av de vackra vyerna. Jag kan nog aldrig få nog av just det där med havet, segelbåtarna och de snöklädda alperna i bakgrunden, det är en vy som är svårslagen.


Helt klart en trevlig dagsutflykt och det kan ju hända att vi gör om den när det blir varmt i vattnet så man kan leta reda på en liten vik där man kan passa på att njuta av Medelhavet genom att befinna sig i det.

16 kommentarer:

 1. Dit har jag tänkt åka flera gånger men det har ännu inte blivit av. Vår äldsta dotter studerade i Nice ett år och hon har tipsat oss om ön. Det får allt bli av nästa gång vi är vid rivieran. Bra att du påminde mig ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är klart värd ett besök. Nästa gång ska vi ta det när det är badväder för det såg ut att vara underbart vatten runt omkring ön.

   Radera
 2. Den ön var fin och vyerna verkligen svårslagna! Kan tänka mig att det blir rejält trångt på ön under högsäsong. Å tänk att den är bebodd. Lite ensamt under lågsäsong kan jag tycka. Å det första jag tänkte på - finns internet där;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu törs jag inte svara på vilket det gör, men idag är det ju nästan svårt att hitta platser där det inte finns, fast å andra sidan kan man ju aldrig veta...

   Radera
 3. Vad jag njuter av att komma tillbaka till den franska Rivieran och hit ut till ön. Säkert 20 år sedan jag var här och då i september och vattnet var fortfarande badbart även i mitt tycke. Vill gärna ha +25.
  Jättetrevligt att få läsa mer om Sainte- Marguerite och se alla vackra bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag ju inte, men det här känns som en plats som kanske inte ändrat sig så där jättemycket på 20 år.

   Radera
 4. Det är lite spännande med öar på något sätt. Förmodligen är det isoleringen som var större på den tiden då det verkligen begav sig, men också skönheten, den egna lilla världen. Flera av dina bilder påminner starkt om ön Tabarca, sjörövarön, utanför Spaniens kust. Däremot finns ingen skog där alls, bara buskage. Måste få ändan ur vagnen någon gång och skriva om när vi var dit. Tack för trevligt inlägg igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, det är något speciellt med öar...

   Radera
 5. En riktig pärla som jag aldrig tidigare hört talas om. Måtte grannsämjan vara god där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara att hoppas, annars kan det nog vara lite jobbigt!

   Radera
 6. Såg himla fint ut! Skönt att åka på lågsäsong när man slipper trängas. Synd bara att allt är stängt, det kan vara skönt att sätta sig ned och bli serverad också :-)

  Jag hade heller aldrig hört talas om den ön, men då har jag inte varit så mycket på Franska Rivieran heller :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite trevligt när man kan sätta sig på en restaurang och mysa också, det ska vi testa när säsongen drar igång igen :)

   Radera
 7. Öar och hav med klart vatten går inte av för hackor. Alltid kul att spela boule med vacker utsikt. Fula fiskar ska hållas efter.
  God Julkram Bosse

  SvaraRadera
 8. Spännande och intressant! Kul med lite idéer ifall vi åker tillbaka till Rivieran :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om utifall så är det ett mycket trevligt utflyktsmål.

   Radera