måndag 26 mars 2012

Sommartider!

Så nu är det alltså nästan sommar - eller? Jag har förstått utifrån alla rapporter där hemifrån att vädret är sanslöst härligt för årstiden, och inte nog med det, nu är det ju sommartid också.

Livet i trakten av ekvatorn för ju inte med sig speciellt mycket skiftningar i vädret, vare sig när det gäller variationer i väderlek eller ljus. Det är verkligen "same, same" på gott och ont. Det är klart att det är skönt med ständig värme, men samtidigt saknar jag skiftningarna.


Det där med tid är ju annars ett lustigt fenomen. Nu vet jag att människor har olika lätt för tidsomställningar. själv tillhör jag de som inte har några större problem med detta. jag är mest fascinerad av att kroppen går på det där med att tiden är det klockan visar, bara man vrider visarna åt något håll, så är tiden något annat än den var alldeles nyss...

Sommartid har vi ju haft i Sverige nu sedan 1980 och det verkar ju fungera riktigt bra. Jag kommer ihåg vilka diskussioner det var när den infördes, hur svårt det skulle bli, speciellt för alla kossor, som inte skulle klara av det hela (jag antar att det gick rätt bra, eftersom det har återkommit ända sedan dess). Jag minns också hur min morfar vägrade att ställa fram klockan, för att det var något av det dummaste han hade hört talas om, fast även han var väl tvungen att foga sig i det hela så småningom...hur det är så kan det ju vara lite svårt att ha en tid om resten av landet har en annan...

18 kommentarer:

 1. Åh, jag skrattar gott åt din morfar! Vad underbart att liksom bara vägra. Ett gott försök att revoltera i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och han försökte rätt längen innan han gav upp!

   Radera
 2. Sommartid innebär dock att det var mörkt idag när vi gick upp på morgon (05:40) och då kändes det liksom som vinter igen...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med din morfar och önskar att jag oxå kunde vägra flytta visarna. Skrev tillochmed ett inlägg om det idag.

  Ha det bäst!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det börjar ordna till sig, så att den där timmen inte märks så väl!

   Radera
 4. Jag märker inte av den där timmen.
  Hahaha...så morfar fick alltså ge sig ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Bara bluff, nån sommar kan det här ändå inte kallas...
  dimma och allmänt ogästvänligt.

  SvaraRadera
 6. Själv tycker jag det där med att ställa om till sommartid fungerar extremt illa. Det tar mig lååååång tid att ställa om den där timmen och hela tiden går jag och är småsur (minst) över timmen som tas i från mig. Jag upplever det inte som EN förlorad timme utan som om jag förlorar en timme/dag (eller snarare 2h, en på morgonen och en på kvällen). Så jag håller nog med din morfar jag! Att ställa om sig till vintertid igen är lätt dock (även om jag ju föredrar sommar framför vinter så där rent allmänt).

  Dessutom hörde jag på radion att antalet hjärtinfarkter ökar väldigt i samband med att man inför sommartid (och sjunker när man inför vintertid).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det inte tar sådär jättelång tid den här gången, så du kan njuta liite av det extra kvällsljuset i alla fall.

   Radera
 7. Jag måste ändå säga att jag hejar lite på din morfar! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, han försökte verkligen i alla fall...

   Radera
 8. Underbart av morfar! :D
  Själv drabbas jag av en lättare jetlag av det där tjuvandet av en timme och kossorna de struntar fullständigt i det - bönderna får följa kosstid och gå upp en timme tidigare vare sig de vill eller inte. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kossorna har ju ingen klocka som kan lurra kroppen!

   Radera
 9. Men har ni sommartid i Singapore?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi har ingen sommartid - här går solen upp och ner samma tid året om. Jag känner dock av ert byte av tid genom att det plötsligt bara är 6 timmars tidsskillnad.

   Radera