onsdag 18 april 2012

Matpromenad i Hong kong


Något som jag aldrig upphör att fascineras av i den här delen av världen, är alla matmarknader. Visst, så smångingom kanske det skulle kunna bli vardag för mig också, men just nu känns det tveksamt. Nu är det med uppspärrade ögon och hög intressegrad jag knallar runt bland dessa stånd.


Hong Kong var inget undantag på den fronten, snarare tvärtom. Mycket tid spenderades genom att bara gå och titta på all mat, i mina ögon mer eller mindre förtäringsbar. Jag vet att det är en kulturgrej, men ibland vill man kanske inte ens veta vad det är som säljs...






Fisk och skaldjur fanns det i mängder. Att det var färsk fisk gick väl inte att ta fel på, eftersom somliga forfarande sprattlade. Så många olika räkvarianter som jag såg denna helg, visste jag inte att det fanns. För att inte prata om  typer av snäckor och ostron.





Naturligtvis låg och hängde det ankor överallt, hela eller i delar. Delikatessen (?) "chickenfeet" var det också svårt att undgå.



En stor skillnad ifrån Singapore, var att här kunde man se många stånd med griskött, vilket inte är så vanligt här. Och efter att ha sett de olika matstånden är jag helt övertygad om att man äter allt på grisen...



Som sagt, underbart spännande och fascinerande att gå omkring bland dessa matstånd. Sedan att man kanske går omkring med öppen mun kan ju bero mer på förvåning och kanske inte att man blir så sugen på allt...


19 kommentarer:

  1. Mat är så fascinerande för det ser så olika ut från land till land!

    SvaraRadera
  2. Uäk, en del av det där ser inte gott ut.
    Mycket effektfulla bilder dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan jag ju säga, att det fanns det som såg ännu mindre aptitligt ut!

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vilken upplevelse, helt otroligt spännande!
    Min mans brors fru är från Tailand, hon går ner i strandkanten här o plockar små krabbor som hon lagar mat av. Det känns för oss inte helt rätt, men hon slickar sig om munnen!!

    Klem Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte vara mycket mat på de krabborna!

      Radera
  5. Hoppas verkligen att maten smakar bättre än vad den ser ut ;)
    Men jag kan tänka mig att det är en upplevelse att gå omkring där.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Härligt! I HKK äter nog de flesta jag känner de flesta måltiderna utomhus.. Inte lönt att laga mat hemma! Du vet...

    Nu blir jag nyfiken, vad åt du då???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad blev det...kyckling i olika former...

      Radera
  7. Susanna tog med mig på en ny mat marknad här i Bkk idag....vi köpte lax och grönsaker i massor.
    När jag bodde i Bejing kunde man köpa precis såna räkor som du har på bilden...från Norges ishav stod det på paketen och de smakade "som hemma" men kostade 1/4 del

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad sugen jag blev på räkor med "saltsmak" - det saknar jag verkligen!

      Radera
  8. Blev inte hungrig direkt men det måste onekligen vara fascinerande att gå omkring där! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var absolut mer fascinerande än hungerframkallande!

      Radera
  9. Här kommer receptet på olivsoppan:
    2 schalottenlökar
    2 potatisar
    2 vitlöksklyftor
    0,5 dl olivolja
    2 dl urkärnade gröna oliver
    2 dl urkärnade svarta oliver
    3 dl vitt vin
    3 dl creme fraiche
    4 dl grönsaksbuljong
    salt, pepper och några droppar tabasco.
    GÖR SÅ HÄR
    Skala och hacka lök och potatis.
    Hetta upp olivoljan och låt lök och potatis smälta lite i oljan innan du tillsätter oliverna, vinet, créme fraichen och buljongen.
    Låt koka upp till dess allt är mjukt. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
    Servera med lite riven parmesanost, krispigt nybakat bröd och en god ost. Smaklig måltid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket! Ska absolut testa detta!

      Radera
  10. Kände plötsligt att jag inte alls är hungrig...

    SvaraRadera