fredag 8 mars 2013

Tiong Bahru

Singapore är inte bara glaskomplex med affärer som Prada, Gucci och Yves Saint Laurent, det finns andra sidor också. Och jag måste få säga, att det är de andra sidorna som tilltalar mig mest.


Jag föredrar att vandra omkring på lite mindre ställen, titta i små affärer utan häftiga märken, men med personal som har tid och lust att prata, handla frukt på markanden och bara ta en kaffe i ett gathörn och titta på människorna runtomkring.
En sådan del av Singapore är just Tiong Bahru. Här finns det allt, en riktigt stor och härlig wet market där man kan hitta det mesta, små mysiga butiker, gott om små (och större) matställen, fik av den gamla stammen som serverar sitt kaffe med kondenserad mjölk i glasmugg och även ett flertal fik av modernare slag med alla kaffevarianter.Här byggdes singapores första "Public Housing Estate" någon gång på 30-talet. Tidigare fanns här en gammal kyrkogård, och när området bebyggdes flyttades gravarna till den idag gigantiska kyrkogården Bukit Brown. I början av 50-talet uppfördes singapores första Community Centre just här i Tiong Bahru, området där alla gator är uppkallade efter kineser som på något vis gjorde sitt namn känt när det begav sig. Tiden fram till andra världskriget var det ett område där främst överklassen bodde, medan det efter kriget blev mer uppblandat.
Det är så himla mysigt och man blir riktigt glad efter en dag i området. Det känns som om det vilar ett helt annat lugn över sådana här områden, jämfört med andra. Här ger sig människor tid att prata om man vill fråga och det känns helt ok att flanera omkring en dag bara för att insupa atmosfären.


Sedan kan man ju alltid passa på att inhandla lite frukt, blommor och annat livsnödvändigt, typ olja att tvätta sig i om man vill vända oturen och så, men det är ju bara bonus...


8 kommentarer:

 1. Alltid lia trevligt att "gå på rundvandring" med dej i Singapore...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika kul att du vill följa med!

   Radera
 2. Tänk att det finns mindre hus där också. Jag har fått intrycket av att det annars är mest höga, höga hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest höga - jättehöga - hus, men tack och lov så finns det några av den äldre och lägre varianten kvar också...

   Radera
 3. Ditt Singapore har sannerligen många ansikten. Det är alltid lika uppfriskande att följa med dig på en rundtur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättetrevligt att ha dig med på mina "vandringar"

   Radera
 4. Svar
  1. Ja, om vägarna bär mot Asien, är faktsikt Singapore värt en mellanlandning på några dagar, här finns mycket att se och upptäcka.

   Radera