onsdag 3 juli 2013

Årets svenska kortsemester 1: Köpmannebro

Eftersom man aldrig vet, utan det kan bli fler "kortsemestrar", är det bäst jag döper just den här till nummer ett. (Det är ju liksom lite dumt att döpa den till nummer två!) Även om det inte skulle bli någon mer, så får den vara nummer ett i alla fall.


Det blev några härliga dagar i Köpmannebro hos goda vänner i deras stuga, vackert belägen precis vid Dalslands kanal. Köpmannebro ligger i Melleruds kommun, i Västra Götaland om någon skulle fundera. Det kan ju finnas någon enstaka person som inte har koll på var jättemetropolen Mellerud ligger... Det finns inte sådär jättemånga människor som bor i Köpmannebro, närmare bestämt fanns det enligt SCB 79 stycken år 2010. Dessa 79 personer är fördelade på 21 ha, vilket gör att det bor knappt fyra personer/ha - inte sådär väldigt trångt med andra ord.Här börjar Dalslands kanal, och det är verkligen jättevackert! Sådär riktigt "svenskt sommaridylligt", ni vet, sådana där röda stugor med vita knutar, uppväxta trädgårdar, glittrande vatten, blommande blommor, kvittrande fåglar, en sol som alltid skiner och härligt badvatten. Allt det där finns här, eller i alla fall en hel del av det! Det där med en sol som som alltid lyser och badvänligt vatten, kanske är sanningar med modifikation... Vi hade inte bara ljumma sommarkvällar, vi skulle nog till och med ha velat elda lite i en öppen spis någon kväll och vattnet var inte direkt skönt att bada i. Men badade gjorde vi, så nu är premiärdoppet gjort! Nu hänger det lite på stigande badtemperatur om det ska bli något mer, för så himla mysigt var det inte!Men visst fick vi någon fantastisk kväll med grillat i solväggen mot det glittrande vattnet, och visst både doftade och lät det svensk sommar!24 kommentarer:

 1. Ser ut som en perfekt kortsemester tycker jag.Det verkar ju i alla fall inte ha regnat! De bor verkligen vackert era kompisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, huset ligger verkligen fantastiskt vackert.

   Radera
 2. Yngste sonen har sommarhus i Köpmannebro, på svärföräldrarnas tomt. Underbart med altan, brygga och båt, massor av plats för bus för barnbarnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis är det väl säkert alldeles i närheten, det är ju som sagt inte så stort...

   Radera
 3. Håller med föregående talare 😊 Det ser inte ut att ha regnat, och bara sådär lagom varmt....
  Underbara bilder!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite "för lagom varmt", det hade gärna fått vara liiite varmare...

   Radera
 4. Grattis! Du leder badligan. Det är ett fint litet landskap, Dalsland.

  SvaraRadera
 5. Köpmannebro är helt fantastiskt vackert! Jag blir nästan paralyserad varje gång jag åker förbi stället. Den gamla stenbron som man ser nedanför sig när man åker på den "nya"vägen...
  Det finns ju en intressant historisk koppling till stället också. Där fanns ett högkvarter för den svenska motståndsrörelsen mot tyskarnas ockupation av Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, det får jag kolla mer på.

   Radera
 6. Köpmannebro, en pärla som helt gått mig förbi.
  Mellerud kopplar jag samman med sprintern Bo Althoff, "Mellerudsexpressen" på 60-talet. Sportintresse bidrar ofta till bättre geografikunskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Det är tack vare döttrarnas idrottande jag numer kan värmlands alla "småhålor" och vet precis hur man hittar till alla fotbollsplaner!

   Radera
 7. Jösses, vad fint det kan vara i Sverige! Bara solen skiner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst - "bara" solen skiner...!

   Radera
 8. Eftersom jag är nästan från trakterna visste jag direkt var Köpmannebro låg, men det var SÅ få invånare där trodde jag faktiskt inte. Som vanligt får man lära sig lite allt möjligt hos dig - tack för det!

  Och hoppas det blir många fler fina dagar, så du kan ta ta ännu fler vackra sommarbilder!

  SvaraRadera
 9. I våras var det ett TV- program om motståndsrörelsen bl.a. I Dalsland och då pratade de om och visade motståndshuset, som för övrigt har varit ett mattväveri, bl.a. Nu tror jag att det ät badgästeri huset, kanske tyska turister......!

  SvaraRadera
 10. Du har verkligen en förmåga att ta vackra bilder. Även i lagomlandet Sverige.
  Och jag kan mycket väl tänka mig att det såg lite märkligt ut när du stod i dörren på kvällarna och kallade på Mamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde det - för att inte prata om den gången jag hittade "Mamma" i diket klockan fyra en söndagsmorgon...!

   Radera
 11. Tack för lite svenska sommarbilder, känns väldigt trevligt att se på, njuut!!!

  SvaraRadera
 12. Oh så vackert!!
  Jag gillar kortsemestrar. Man kan få väl så mycket intryck och inspiration av dem som längre semestrar. Ibland faktiskt mer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Fast det är något man ofta underskattar.

   Radera