onsdag 31 juli 2013

Karlstads svar på Turning Torso

Nu är det klart och en hel del lägenheter är bebodda i Karlstads nya stolthet(?), stans näst högsta byggnad och tillika enda riktigt höga höghus - Bryggudden.


Nu får ni som bor i lite större städer försöka förstå att i lilla Karlstad är det lite häftigt att ha fått ett höghus med sisådär 20 våningar. jag är inte helt säker på hur våningplanen räknas, på vissa ställen står det att det är 20, och på vissa 21, och det beror säkert på om man räknar bottenvåning eller ej, men som sagt det är ungefär 20 våningar...

Det var lite krisartat ett tag, när man trodde att det skulle bli högre än domkyrkan, men nu blev det tack och lov inte det, utan allt fortsätter vara frid och fröjd eftersom domkyrkan är högst med sina 58 meter och således innehar ledningen med sju meter. Däremot blev ju stackars löfbergsskrapan degraderad och är nu bara på tredje plats i höghetsligan, men det är väl kanske smällar man får ta när det ska byggas för att skrapa ihop ett invånarantal på 100 000, vilket uppenbarligen är den plan som finns.

Brygguddshuset är föremål för olika åsikter, huruvida det pryder sin plats eller ej, vissa tycker det är fruktansvärt fult, andra tycker det är vackert Lite kul är det ändå, att det har byggts ett hus som faktiskt inte är helt symmetriskt, utan det "är ingen ordning på allting", vilket gör det lite speciellt. Däremot kan man ju fundera på om det finns underlag för den här typen av boende i vår del av världen ("i den stora vida världen, den utanför Sundbyberg"), eftersom det fortfarande finns en hel del lägenheter som är osålda.


Hur som helst, så är det i alla fall en lite annorlunda byggnad. Om den pryder sin plats, tja, döm själva!

13 kommentarer:

 1. Som att bo på vatten, så lite läckert är det ändå. Om än inte vackert. Tycker jag som valt att bo på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man ändå på i höghus mitt i stan, så är väl vattenläge att föredra...

   Radera
 2. Vackert vet jag inte om det är såhär sett på bild. Men det kan ju finnas väldigt mysiga lägenheter i huset :o)

  Hos oss finns det vissa lagar om hur många våningar det får finnas på husen. Det är olika för olika stadsdelar verkar det som. Så här kan det t ex stå:

  "Mariehamn präglas av en måttfull byggnadsskala som i höjd inte överskrider esplanadernas lindar. Stadens främsta monumentala offentliga byggnader som kyrkan, stadshuset, navigationsskolan och lycéet kan i höjd urskiljas i den övriga bebyggelsemassan. Denna stadsbildskaraktär är värdefull och ska bevaras i stadens äldsta delar."

  Och jag tycker om det där med lite lägre hus, men så bor jag oxå i en liten stuga på landet :o))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättehärligt om man kan bevara gamla byggnader och bevara gammal charm.

   Radera
 3. Vet inte om huset är vackert, men de har säkert en vacker utsikt iallafall...
  Turning Torso är en intressant byggnad. Men när man kommer närmare, inser man att man inte vill bo där. Dessutom är rummen svårmöblerade har jag hört.
  Nä, jag bor nog rätt bra som jag gör.
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett Turning Torso utan bara läst om den, men det skulle vara lite kul att se någon lägenhet inifrån bara för att se det "lite annorlunda".

   Radera
 4. De som kommer att bo högst upp kommer i alla fall få vacker utsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste svara mig själv. Såg datumet på min kommentar. Hos mig var det 31 juli kl.22.20 jag skrev den, men blogger fick det till den 1 augusti 4:19. Lite skillnad skulle jag vilja påstå.

   Radera
  2. Lustigt, det där med dateringen.

   Radera
 5. Svar
  1. Jag har inte varit upp i någon av lägenheterna, men jag antar att det är en rätt häftig utsikt.

   Radera
 6. Fult är svaret om man tittar på första bilden. Sedan ändrar jag mig lite när jag ser andra bilden på lite mer avstånd. Blir mest nyfiken på hur det ser ut inomhus från översta våningen. Är det säkert att du inte är inblandad i bygget med dina influenser? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vad jag vet, men man kan ju aldrig vara säker...;)

   Radera