onsdag 18 november 2015

Så blev det varmt och skönt...

Sådär, så var jag plötsligt på andra sidan (eller första?) jorden för ett tag framöver. En något dryg resa som gör att världen känns upp och ner några dagar innan man liksom kommer ifatt tiden. Det är ju i alla fall sju timmar som behöver jagas ifatt.

Den här gången flög jag faktiskt ända hemifrån. Jag lyckades hitta en flygbiljett Karlstad - Stockholm som inte var så många kronor dyrare än en tågbiljett, och då är man ju på Arlanda direkt och slipper släpandet av väskor på tåg vilket kan kännas rätt skönt.


Jo då, vi har en flygplats i Karlstad, en flygplats varifrån det lyfter förvånansvärt många plan varje dag. Den är väl inte sådär jättestor, närmare bestämt är den så liten så att inte ens jag klarar av att gå vilse även om jag skulle försöka. När man, som jag gjorde, råkar komma en dryg timme innan planet ska lyfta är man väldigt ensam och det är inga större problem att hitta en ledig plats att sitta på. Där fanns jag och två personer som städade, två personer som senare sadlade om och återfanns i säkerhetskontrollen. Det är heller inga stora utrop utan man ser när det händer saker eftersom alla personer är på väg mot samma mål om man säger så.


Planet i fråga var väl en liten (med betoning på liten) historia för sig, ett plan med 35 kupade skinnstolar modell mindre, varav ungefär hälften var besatta. Nu vet jag inte varför, men av någon outgrundlig anledning lyckades jag placera mig precis vid vingen och efter att ha upptäckt alla rostiga bultar och bucklor i vingtrakterna föredrog jag att inte titta ut genom fönstret under största delen av resan. När jag sedan dessutom upptäckte språkvalet på informationen om var flytvästarna fanns fick jag en ändå större känsla av att det här var något plan som någon dumpat och tyckte att det kunde gott hålla sig på sträckan Karlstad - Stockholm...


Resterande delar av resan var något bekvämare, och efter mellanlandningen i Doha lyckades jag till och med få tre säten alldeles för mig själv. Och det är ett av de tillfällen då man inser vilken himla tur det är att jag inte blev längre än mina 160 centimeter, för det innebär att man faktiskt kan sova rätt ok på tre flygplanssäten.

Ganska exakt ett dygn efter att ha angjort Karlstads flygplats landade jag sådär lagom mör på den något större Changi flygplats i Singapore. Här möttes jag av ett varmt och "ohazigt" Singapore, landet där man istället för pelargoner har palmer på balkongen, vilket kändes riktigt bra. Nu håller jag på att acklimatisera mig till tidsomställningen så det kan väl kanske bli några timmar vid poolen de närmsta dagarna i rent acklimatiseringssyfte, vem vet...


12 kommentarer:

 1. Härligt att vara i värmen igen! Hur länge stannar du nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här gången blir det en månad. Vi firar jul i Sverige, sen åker jag tillbaka igen i januari, efter det finns det ingen mer biljett...

   Radera
 2. De hade inte varit fel med lite sol och värme nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar att det inte känns fel alls!

   Radera
 3. Polska eller? Gor dom plan...eller bara skyltar.
  Vem vet.. bra att du kom fram iaf. Karlstad verkar ganska likt den lilla flygplatsen vi har i Angelholm. Man kan liksom glida in pa parkeringen 20 min innan planet gar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite likadant, är man där en halvtimme innan avgång är man nästan ute väl tidigt ;) Språket är väl inte helt klart, men polska kanske inte är så långt från sanningen.

   Radera
 4. Ja, det är viktigt att acklimatisera sig.
  Karlstad flygplats är väl ungefär lika liten som Örebro. Där började de io början på november flyga till Köpenhamn igen, men 2 dagar efter första flygningen så gick flygbolaget Estonian air i konkurs. Detta nämnt m t p skyltarna för livvästarna. Det finns nog många små osäkra flygbolag i luften numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det säkert och är man då en "sån som jag" då det gäller flygning så försöker man blunda med såväl ögon som öron, hålla andan och tummar!

   Radera
 5. Din flygplats och inte minst planet påminner mig om flygningen tockholm Bromma och Växjö. Jag var livrädd under hela resan och fick sitta som ett fjällkniv, å då är jag ju bara 1,65 m.

  Ska bli härligt att läsa om dina äventyr i Singapor igen - har saknat dom faktiskt. Å toppen att "hazen" äntligen är borta - bra tajmad resa:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju ingen stor älskare av att flyga, men det går rätt bra bara jag väl är uppe i luften, men jag måste erkänna att de där små planen har jag lite svårt för...

   Radera
 6. Jag fick klart för mig vid mitt besök i Värmland att Karlstad har en flygplats. Den resan låter ju litet smått obehaglig tycker jag. Tur att du kom fram som du skulle.
  Ja, att acklimatisera sig vid poolen är ju inte helt fel. ;) Och skönt att luften är klarare nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resan var väl inte sådär väldans obehaglig kanske, det blåste ju faktiskt inte så det var lugnt hela tiden och är jag väl uppe i luften brukar det kännas rätt ok ändå. Jag brukar "bara" hålla andan vid upp- och nedgång ;)

   Radera