lördag 28 november 2015

Singapore National Gallery

Varför skulle inte just det nyöppnade National Gallery vara en byggnad utöver det vanliga? Det mesta häromkring är ju det, så visst är det på det viset, det här nyöppnade museet är på inget vis något undantag...Den 24:e november slogs portarna upp för allmänheten till det nya museet. Det är ett museum som inryms i två ihopbyggda nationalmonument som renoverats sedan planen började ta form för tio år sedan.


De byggnader det handlar om är Surpreme Court Building och City Hall. De båda byggnaderna har byggts ihop med ett antal broar och har genomgått en mycket omfattande renovering. Dels har man bevarat det gamla, och dels har det även tillstött nya delar och innanför entrén möts man av grundstenen till bygget som lades en gång på 30-talet.


 Det hela har resulterat i ett museum på dryga 60 000 m², så gissa om det är som gjort för någon med total avsaknad av lokalsinne att gå vilse! Visst finns det planritningar över lokalerna och var man hittar vad, men de är ju inte alltid så enkla att tyda. Fast å andra sidan gör det ju inte så mycket om man får se samma sak två gånger, men när man kommer tillbaka till samma rum gång tre och fyra kan det bli lite tjatigt...

Förutom allt det gamla som restaurerats och bevarats är alltså de sammanlänkande broarna nya och utrymmet mellan de båda byggnaderna har byggts in. Under det hela har även en ny källarvåning byggts.Det är en vansinnigt imponerande byggnad och det gamla är mycket väl bevarat. Innehållandes mer än 8000 olika konstverk finns här världens största samling av konst från Sydostasien. Fokus ligger på Singapores kultur och utveckling samt förhållandet till olika länder. Här finns konst av olika slag i ämnet från 1800-talet fram till idag. Lite mer om själva konsten kommer...


10 kommentarer:

 1. Vansinnigt imponerande är en väl vald beskrivning som verkar kunna användas om det mesta i Singapore.

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara kul att titta på. Både hus och tavlor. Har de inte guider? Kan vara bra att boka en sådan så man inte kommer vilse eller GPS i telefonen. Fungerar en sån' inomhus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det finns guider. Det får väl bli en sådan vid ett mer planerat besök så småningom kanske...

   Radera
 3. Helt fantastiskt! Stort, gammalt, nytt och estetiskt otroligt tilltalande. Love Singapur och är glad att du bor där så ofta:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser väl ut som om det kan komma att bli ytterligare ett antal inlägg härifrån...

   Radera
 4. Tänkte just tanken att det måste vara väldigt lätt att gå bort sig där. :)
  De slår på stort där borta. Vackert och intressant!

  SvaraRadera
 5. Milda makter vilken byggnad! De borde dela ut GPS till alla besökare. Måste ta några dagar att hinna genom hela byggnaden om man vill kolla in allt. Trevlig advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en bestämd känsla av att jag behöver gå dit minst en gång till för att se efter vad jag missade.

   Radera