fredag 9 september 2016

Hallwylska palatset

Vår stockholmshelg innehöll även ett besök på Hallwylska palatset, eller Hallwylska museet, det verkar heta både och, så jag antar att vi kan kalla det vad vi vill.


Det hela började med att vi hittade ett så mysigt fik på innergården vid Dramaten och insåg efter ett tag att vi satt precis vid entrén till just paret Hallwyls palats och eftersom det är ett av de där museerna som det är gratis entré till så fanns det liksom ingen anledning att inte gå in. Ett beslut vi inte ångrade!

Vilket ställe! Enligt uppgifter jag hittat så ska det vara 40 rum och kök fördelat på en yta av 2200 m² och om det stämmer så är jag rätt säker på att vi inte såg allt.

Det Hallwylska palatset byggdes åt greveparet Wilhelmina och Walther von Hallwyl där de bodde från slutet av 1800-talet fram till Wilhelminas död 1930 (då var maken Walther redan död sedan några år tillbaka). Att hon samlade på saker är rätt lätt att förstå när man vandrar runt och det är också lätt att tro på det där med att hon ska vara Bukowskis bästa kund genom tiderna.


Inte nog med att hon samlade allt, hon ägnade sitt liv åt att katalogisera alla sina saker, allt ifrån bestick och grytor till möbler. Och att det var många saker kan man förstå eftersom det ska finnas 78 band där alla saker finns med. Om man ska tro allt man läser (och det ska man ju, eller??) så tyckte grevinnan inte speciellt mycket om att ha middagsbjudningar, så det hade hon bara tre stycken per år. Och med tanke på det kan man verkligen fundera på vad hon hade allt silver till. Det finns silverbestick som i princip fyller ett skåp utefter en hel vägg. (Troligen ett heltidsarbete att vara den som putsar silver i det hushållet)

Att man kan samla på saker och spara det mesta kan väl vara ok. Men att spara en bit av bröllopstårtan? Plus marsipanrosen från den samma, det känns som liiite överkurs i min värld om man säger så...

Något annat lite kul var den kägelbana som finns i ett av rummen. Nu var det väl kanske inte automatisk kägeluppsättning här, men det fanns säkert någon som stod för det då greven skulle bowla så att han inte riskerade att slita ut sig.Den plus grevinnans egna gym visar väl ändå att de försökte hålla sig i trim. Och det var kanske skönt för grevinnan att få sträcka ut sig lite mellan allt katalogiserande.


Definitivt ett ställe som är värt ett besök om man har vägarna förbi!

10 kommentarer:

 1. Hur läckert som helst, uttryckt i lite modernare ordalag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen läckert, och sååå många saker!

   Radera
 2. Ett museum jag har missat helt och hållet trots att jag har varit alldeles i närheten flera gånger. Tack för tipset!
  Det är intressant hur många olika saker folk kan samla på. En bit av bröllopstårtan känns som överkurs för min del också, men i och med att vi för inte allt för längesedan städade ett dödsbo har jag lärt mig att man faktiskt kan spara mat,kakor och choklad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man säkert. frågan är om det är rätt...;)
   Ett museum jag absolut kan rekommendera ett besök på om man har vägarna förbi.

   Radera
 3. Hallwylska är ett av mina favoritmuseer i Stockholm!

  SvaraRadera
 4. Tack för den fina rundvandringen på Hallwylska. Har faktiskt aldrig varit där, trots att muséet ligger på min hemmaplan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart värt att "hoppa in på" om man råkar passera.

   Radera
 5. De kanske hade engelska vanor? Det är tradition här att spara översta biten av bröllopstårtan tills första bröllopsdagen eller första barnet föds, beroende på vad som händer först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara...eller så hade hon bara en alldeles enorm manisk samlaridé ;)
   Lite kul tradition för övrigt, det där med att spara en bit av bröllopstårtan, det hade jag aldrig hört förut.

   Radera