söndag 13 november 2016

Att bygga ut ett land

Singapores största problem är förmodligen att det är så litet. Man behöver egentligen vara lite större, speciellt med tanke på planen att öka folkmängden till önskenivån sju miljoner. Nu har jag lite svårt att förstå vad vitsen är att klämma in så mycket människor på en så liten yta som Singapore ändå är, men ibland är det inte så mycket jag förstår.


Här lyckas man i och för sig bygga bort de flesta problem man hittar, och storleken är inget undantag. Med andra ord så bygger man ut landet med hjälp av så kallad "reclaimed land". Man hämtar helt enkelt landmassor för fyllnad i de kringliggande länderna och bygger helt sonika ut landet. När vi flyttade hit var Singapore 710 km² och idag har ön växt till 719 km². Nu har jag ingen jättekoll, men något säger mig att till de där 10 extra kvadratkilometrarna har det gått åt en hel del fyll.

Om man börjar rota lite i det hela och läsa om landets "fyllnadshistoria" så började det redan på den gode sir Raffles tid då man flyttade en kulle för att bygga ut stranden vid nuvarande Boat Quay så att man skulle kunna ta sig in till kajen med båtarna som trafikerade floden. Och sedan dess har Singapores landyta ökat med 25%! Det är inte så konstigt att den väg som heter "Beach Road" idag ligger mitt i stan. Inte mycket till beach där inte...

Det finns fler exempel på områden som är byggda just på "reclaimed land" och Changi Airport är ett sådant exempel. Något annat som jag ibland kan tycka känns sådär, det är vetskapen om att det byggs tunnelbanelinjer på sådan mark. Det är bara att hoppas att de som står för byggnationen vet vad de gör! (Det gör de förmodligen, för bevisligen fungerar det...)


Ett annat område där man håller på att bygga för fulla muggar just nu, är finanskvarteren i Marina Bay. Här ploppar den ena byggnaden efter den andra upp och nu har man också byggt bostadshus insprängt tillsammans med banker och andra kontorsbyggnader, och allt även här på reclaimed land.


Just finanskvarteren är ju ett av alla "typiska fotomotiv" som finns här, och det kan ju vara kul att ha några(!) foton på skylinen eftersom den konstant ändras. Om man har fotograferat just den vyn och vänder sig om så har man ytterligare ett område byggt på reclaimed land, nämligen Gardens by the Bay med sina "Superträd".


Som ni ser, så försöker man alltså bygga bort problemet med landets litenhet, och det verkar ju fungera rätt bra. Så från 710 - 719 km² på sju år, and counting...

9 kommentarer:

  1. Ja vad ska man göra när landet är så litet till ytan? Bygga på höjden ... och fylla ut tydligen. Men, ökar befolkningsmängden snabbt? Vad gör man i så fall åt det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man bygger och bygger...;) Nu är det faktiskt så, att folkmängden växer inte i den takt som är önskvärd. Man vill upp till sju miljoner och idag uppgår folkmängden till 5,6 miljoner, så det är en bit kvar, och det som oroar är att det föds för få barn.

      Radera
  2. Jag säger då bara det. Singapore!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ju bara tvungen och gå in och se vad som hänt sen vi kom hit 1990. Då var det 633...

      Radera
  3. Singapore - häftigt. Borde kanske ta sig en tripp dit. Vore kul att uppleva som kontrast till det stilla livet i Skaraborg. Men ett par höghus efter Vättern på planeringsstadiet (4 el 5 våningar). Men ingen verkar gilla förslaget. Utom jag

    SvaraRadera
  4. Så Singapore bygger inte bara på höjden (ett måste antar jag) utan också på bredden... Precis som du säger känns det aningen "osäker" att sitta på ett t-banetåg som går på reclaimed land.
    Men Singapore är ju Singapore som Steve säger.

    Dina bilder (speciellt den nästsista) är helt suveräna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, lite så känns det, "Singapore är ju Singapore"...

      Radera