fredag 25 november 2016

Singapore runt, etapp 6

Etapp nummer sex blev en lång och varm promenad och jag befinner mig fortfarande i den nordöstra delen av landet, på väg västerut.


Den här gången hade turen kommit till den del av Singapore som heter Punggol. Här har jag inte varit sedan den gången för fem år sedan då vi bestämde oss för att åka lite på måfå och "utforska Singapore" och hamnade här. Då skrev jag det här inlägget om hur öde vi upplevde det och hur mysigt och annorlunda vi tyckte det var.


Nu är det inte riktigt så idag. Nu har man verkligen infriat det där vi läste på skyltarna den gången, att man skulle bygga massor med bostäder, det har man - och gör fortfarande.


Även under den här etappen lyckades jag ta mig i princip hela vägen via fina gång- och cykelvägar. Planen är ju att man någon gång ska ha byggt ut det som kallas "Park connector" så man ska i princip kunna ta sig runt ön med hjälp av dem. De är väldigt bra skyltade för övrigt, även om det ibland kan bli lite förvirrande med alla broar och övergångar, men allt ska väl inte vara enkelt.
Det är verkligen fascinerande att veta att jag befinner mig i denna mycket tätbefolkade stad och samtidigt uppleva att jag befinner mig mitt ute i ingenstans med djurlivet precis inpå livet. För djur finns det, och inte är de inhängnade heller, utan det är "på riktigt". Dagens första möte var med "Herr varan", absolut en av de större jag träffat på sedan jag kom hit. Nu är det inte några speciellt bra bilder, för av någon anledning var han inte intresserad av att posera någon längre tid, men ni får tro mig på mitt ord. (Ni vet det där med "när storfiskaren talar om..." och så vidare)Nu kan man även träffa på andra varelser på sina utflykter en bit bort från stadskärnan och för alla de eventuella mötena finns instruktioner så man vet hur man ska förhålla sig. Inte mycket lämnas åt slumpen här som ni vet. Dock hittade jag inga instruktioner om hur jag skulle förhålla mig till mötet med Herr varan, så det var kanske tur att han höll sig i vattnet.


Precis utanför kusten ligger en av Singapores många småöar, Coney Island, till vilken jag gjorde en liten avstickare, men den avstickaren ska få ett alldeles eget inlägg så småningom.


Det är nästan inte mer än en simturs avstånd till Malaysia och det är naturligtvis en av anledningarna till att polisen patrullerar här så att ingen ska råka ta båten över bara sådär. En bekant berättade om hur de blev stoppade och kontrollerade av polisen när de var ute i en kajak, men det kanske inte är så konstigt för något måste de ju hitta på. Tänk er själva hur tråkigt det måste bli att patrullera den Singaporianska kusten, men tanke på storleken måste de hinna hur många varv som helst på en dag.


Det finns lite spår efter den gamla stigen utefter vattnet och visst är det härligt med väl utbyggda gång- och cykelbanor, men faktum är ju att den där riktiga charmen försvinner när allt blir tillrättalagt.Det enda jag egentligen kände igen från vårt förra besök var en liten kustremsa som fanns kvar där det fortfarande fanns några som stod och fiskade. Däremot så hade det byggts nya restauranger ovanför som skvallrade om att det inte alls är någon speciellt öde strand längre.
Inte heller den här gången kunde jag ta mig riktigt den planerade vägen. Även här var det restaureringsarbeten på gång och på sidan av det andra planket är det meningen att det ska bli fler hus.Men visst finns det många och stora orörda områden kvar och det är fantastiskt hur mycket grönområden man lyckas spara och det där med att Singapore ska vara "a city in a garden" lyckas man rätt bra med. Men visst är det lite trist när det byggs överallt och det är svårt att på något ställe undvika att vandra rakt in i ett bygge av något slag.Eftersom det inte var någon bra idé att ta sig utefter kusten hela vägen på grund av att det där är "taggtrådsomgärdade arbetarbaracker", industriområden och en flygplats, så blir det en liten extrasväng men det gjorde inte så mycket för det innebar att jag fick besöka ytterligare ett område jag aldrig varit i, nämligen Sengkang, och dagens 14 kilometer långa etapp avslutades i Sengkang River Park där man prytt parken med en Eco-installation. Vacker eller ej, det lämnar jag upp till er att bedöma.


12 kommentarer:

 1. Mt p att Herr Varan rör sig i dessa trakter så är det nog bra med utbyggda gång- och cykelbanor. "Den gamla stigen utefter vattnet" känns inte helt trygg.
  Det är lite Lars Vilks-stuk över den där Eco-installationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt säkert rätt, men ibland kan man få känslan av att det blir "lite väl mycket tillrättalagt". fast å andra sidan så får ju "herr varan" garanterat vara ifred också om man måste hålla sig på behörigt avstånd.

   Radera
 2. Fantastiskt att de vilda djuren samsas så med storstaden! Gissar att de vänjer sig... (som våra kaniner, ekorrar och rådjur gör)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de verkar inte bry sig nämnvärt. Det enda är väl att aporna blir väl vana vid människor...

   Radera
 3. Ju mera du skriver och visar om Singapore ju mera impad blir jag. Med tanke på ytan och vad/hur de har skapat landet och "fyllt" det med så omväxlande byggnader, parker med mera är helt otroligt! En Waran och apor som man inte får mata mitt i stan måste väl vara unikt!

  Å du, då jag älskar kranar så gillar jag även det inhägnade byggområdet:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, det kanske blir ert nästa utflyktsmål. Om inte annat för att titta på alla lyftkranar ;)

   Radera
 4. Vi har också promenerat runt idag, turen mellan alla parker, fint promenadstråk.
  För oss Bangkokbor är det underbart att kunna vandra runt utan trafik eller andra hinder. Tack för senast, jättekul att träffa dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ni haft det bra (och förhoppningsvis hann ni in innan regnet kom!) Tack själv - det var kanonkul att ses! Vi får väl se var och när det kan bli nästa gång :)

   Radera
 5. I och med dina inlägg om Singapore har jag fått en helt annan bild av storstaden än jag hade tidigare. Djuren tycks ju ha anpassat sig bra och har förstås grönområden att vara i. Tack Marina, för en trevlig vandring! Du är en verklig ambassadör för platserna du besöker och bebor.
  Hälsningar från ett stormigt Åland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Singapore är en mycket trevlig storstad och om man bortser från alla byggen som pågår överallt hela tiden så är det en väldigt grön stad där man, trots den lilla ytan, alltid kan hitta oaser.

   Radera
 6. Så mycket vilt i en storstad. Hade jag inte tänkt mej.
  Tack för en fin rundtur och kanske firar du också advent.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaej, inte mycket till adventsfirande här inte, det får ara tills jag kommer till Sverige.

   Radera