lördag 12 november 2016

Föräldraledighet i Singapore

Singapore är ett fantastiskt och underbart land på många sätt och vis och vi trivs alldeles utmärkt med vårt liv här, men ibland kan man bli lite förvånad över hur saker och ting fungerar och över de lagar som finns. Det är ett modernt land som håller sig långt framme då det gäller det mesta, men det finns områden där man skulle kunna tycka att det finns mer att önska. Men vem vet, plötsligt händer det!

Ta det här med föräldraledighet till exempel. Att vi är långt fram på det området i Sverige är ju ingen nyhet,  vi har rätt till en lång ledighet i samband med barnens födelse, och det är en ledighet som vi kan dela med pappan. På den fronten har Singapore en bit kvar att gå om man säger så.

I Singpore har det fungerat så, att mamman har rätt till 16 veckors ledighet och pappan har rätt till en veckas ledighet i samband med att man får barn. Nu har man faktiskt klubbat ett förslag som gör att pappan från och med 1:a januari 2017 har rätt att ta ut två veckors pappaledighet. Dessutom har han rätt att dela fyra av de övriga 16 veckorna med mamman från och med juli nästa år.

Det är ju jättebra och absolut ett steg i rätt riktning! Nu ska ni veta att man dessutom bestämde att från och med januari kommer även ogifta mammor att ha rätt till de där 16 veckorna. Jo, ni läste helt rätt! Fram till nu har tydligen bara gifta mammor kunnat ta ut sina 16 veckor, och anledningen har uppenbarligen varit att man inte vill uppmuntra ensamstående att skaffa barn... Visst känns det som om någon kan ha haft lite otur när denne någon tänkte här?

Ja, ja, nu har man i alla fall kommit på att det kanske är bra att såväl ogifta mödrar som pappor får rätt till lite ledighet i samband med att man blir förälder och det är ju bra. Som sagt, i alla fall ett steg i rätt riktning...


8 kommentarer:

 1. Det verkar ju i alla fall som att det går framåt och åt rätt håll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det är ju trots allt så, att man tar sig framåt även om man går med små steg.

   Radera
 2. Då har Singapore kommit betydligt längre än till exempel Tyskland,England och USA om jag inte är helt fel ute. Men jag har ingen aning om fur man "hanterar" ogifta mödrar där, för de talar man tyst om om man säger så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sådär jättebra koll på de övriga länderna där, men jag tror att i alla fall England har kommit en bra bit längre än så. Oavsett vilket, så är väl Singapore på väg i rätt riktning, "Rom byggdes ju inte på en dag" om man säger så...

   Radera
 3. De är ju helt klart före oss i USA 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dags att börja ta de där små stegen där också snart ;)

   Radera
 4. Det är inte helt olikt hur det fungerar i Frankrike. De har 4 veckor innan födseln och 12 veckor efter. Pappan har rätt till 11 dagar... Tror det är mer flexibelt nu och mamman kan ta ut upp mot ett år (med typ 5000 euro i månaden, en omöjlighet för de flesta som bor i Paris och inte har en man med bra lön) men det är som du säkert kan gissa inte så poppis hos arbetsgivaren ;)

  SvaraRadera
 5. Nej, något säger mig att det kan ta tid att befästa alla förändringar hos arbetsgivarna.

  SvaraRadera