tisdag 15 november 2016

Gardens by the Bay och superträd

Tänkte ta upp tråden lite från förra inlägget och fortsätta med "superträden" i Gardens by the Bay, den där parken som är byggd på 101 hectar reclaimed land och som sträcker sig från Marina Bay Sands ut mot havet där de stora containerskeppen ligger och "väntar på bättre tider".


Det här är ytterligare en av alla fantastiska gröna oaser som på något underligt vis finns på så många ställen i detta lilla land. I och för sig så gör man landet större som sagt, och det är ju bra att man inte bara gör det större för att klämma in fler människor, utan även för att få plats med fler grönområden.


När den här parken skulle byggas måste det återigen varit någon som fått en sådan där lysande idé. Den här gången handlade idén om att bygga ett gäng med stålkonstruktioner som skulle få fantasin hos besökarna att skena iväg någonstans åt Avatar-hållet, eller bara ge en känsla av att man ramlat in i någon slags framtidsvision och bara väntar på att det ska dyka upp ett UFO och erbjuda en utflykt till mars eller så.


Oavsett vilken känsla som infinner sig så står de nu där idag, "the Supertrees", 18 stycken till antalet, varav det finns solceller i 11. Så här tas det faktiskt tillvara på energi på ett bra sätt och eftersom jag har lite svårt att förstå hur saker och ting går till ibland så är det ju bra att det finns beskrivet. Eftersom jag inte heller är så bra på att förklara hur saker och ting hänger ihop, så får ni helt enkelt läsa er till hur det fungerar om ni skulle vara nyfikna på den saken.


De här superträden sträcker sig mellan 25 och 50 meter upp mot skyn. I ett av dem finns en restaurang högst upp och därifrån har man har en fantastiskt läcker vy in mot stan. Det är väldigt läckert kvällstid eftersom alla "träd" lyses upp och avger ett väldigt läckert ljus.


Nu är tanken att alla träden ska täckas utav växtlighet så på "stammarna" har det planterats 163 000 plantor av 200 olika varianter så det bör väl innebära att de en dag kommer att vara väl täckta av växter.


Här finns även en slags hängbro, en "skyway", som är nästan 130 meter lång, 22 meter upp i luften. Det låter inte sådär jättehögt, men de som är kvar på marken blir verkligen rätt små när man tittar på dem lite grann sådär från ovan.


Ja, nu finns det ju inte bara UFO-liknande superträd i Gardens by the Bay, här finns mycket mer att se och att flanera kring här en dag är inte helt fel alls. Snart är det väl smyckat inför julen också, vilket innebär mycket mer ljus och säkert en hel del annat smått och gott. Och man vet aldrig, det kan säkert bli någon typ av juligt inlägg därifrån så småningom...


11 kommentarer:

 1. De där träden är riktigt coola, jag gillar dem.
  Här blir det inte mycket julpynt i år, inga färgglada granar utomhus.
  Tur för mig att jag tar en tur till Singapore runt första advent, till Sverige över jul och Italien vid nyår.
  Jag får nog få vara med om både julskyltning och raketer trots sorgen här i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kommer häråt, hör av dig när det drar ihop sig! (Här ska du nog få tillräckligt av julpynt så det räcker och blir över...)

   Radera
 2. Fantastiskt. Kreativitet är sannerligen ingen bristvara i Singapore. Och så klokt att skapa gröna oaser i stället för att bara "bomba upp" själsdöda byggnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska de ha all kredit av här, gröna oaser finns det väldigt gott om.

   Radera
 3. Haha, wow vilken fantasi arkitekten måste ligga inne med! Tyckte de såg ganska häftiga ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är häftiga! Och fantasifulla arkitekter verkar kunna göra verklighet av det mesta här ;)

   Radera
 4. Absolut ÄLSKAR dessa träd och hängbron! Tycker att varenda kommun med lite självaktning i Sverige (speciellt Täby kommun) borde skicka en delegation med stadsarkitekter till Singapore för ett studiebesök. Som du skrev i ett tidigare inlägg - vilken dröm att jobba där. WOW!

  PS. Tror jag skickar länken till det här inlägget till Täby kommuns stadsarkitekt. DS.

  SvaraRadera
 5. Absolut ÄLSKAR dessa träd och hängbron! Tycker att varenda kommun med lite självaktning i Sverige (speciellt Täby kommun) borde skicka en delegation med stadsarkitekter till Singapore för ett studiebesök. Som du skrev i ett tidigare inlägg - vilken dröm att jobba där. WOW!

  PS. Tror jag skickar länken till det här inlägget till Täby kommuns stadsarkitekt. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju skicka arkitekten vidare till mig om det är aktuellt med guidning ;)

   Radera
 6. Fina träd! Detta kanske är framtiden, vem vet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det kanske vara, men jag föredrar nog gröna träd med löv om jag får bestämma ;)

   Radera