lördag 5 november 2016

Big Buddha

Ett känt utflyktsmål i Phuket är "Big Buddha", en stor marmorstaty av Buddha, belägen på en bergstopp mellan Chalong Bay och Kata Beach. Från Karon Beach, där vi bodde, kan man se det vita huvudet sticka upp bland trädtopparna högt däruppe.


Eftersom det här är en av "bör-se-sakerna" när man är i trakten, så bestämde vi oss för att ta en taxi som kunde ta oss uppför den branta slingrande vägen mot toppen och Buddha.


När man väl tagit sig uppför den bitvis väldigt branta vägen och nått slutdestinationen befinner man sig 340 m.ö.h. och har en fantastisk 360-gradersutsikt över Phuket stad, Chalong Bay och stora delar av Andaman Sea.Buddhastatyn är 45 meter hög och gjord i vit marmor och den är verkligen maffigt magnifik där den stolt sträcker på ryggen upp mot skyn.


Statyn, som tillägnades den nyligen avlidne Thailändske kungen på hans 80-årsdag, håller på att färdigställas. Invändigt pågick det mycket arbete och det är en del kvar innan den är färdig. Förutom färdigställandet invändigt så finns det tydligen planer på att det ska bli ett "Dharma Learning Centre" samt en mur runt basen på statyn så småningom.


Trots de arbeten som pågick så kunde man i alla fall bilda sig en uppfattning om hur det kommer att se ut invändigt framledes. Och skulle man känna för en liten lugn stund, så finns det tydliga instruktioner.Det här är ju inget direkt billigt projekt så man är helt beroende av diverse donationer. Man kan till exempel köpa en marmorplatta, stor eller liten, som sedan kommer att sättas upp. Ett annat alternativ, som vi bestämde oss för att bidra med, är att köpa ett litet guldlöv som man kan skriva en liten hälsning på för att sedan sätta upp i något av de "träd" som finns, så nu hänger vi där och klingar lite när det blåser.För den som skulle vilja det, så finns det heldagsutflykter upp hit som då även inkluderar stopp efter vägen med diverse aktiviteter som ap- och ormshow, rida elefant eller åka gocart. Nu är det inget av det här som känns speciellt attraktivt vad mig anbelangar, så det räckte med den timmen vi spenderade uppe hos Buddha.


Om det var värt resan dit? Ja, absolut, det var lite häftigt att se den stora vita marmorstatyn sträcka sig upp mot skyn, och utsikten där uppifrån var verkligen magnifik.Så det var vårt besök hos Big Buddha, och med tanke på viss modernisering, kanske vi får kalla honom "Big Buddie"...

8 kommentarer:

 1. Tack Marina! Jag slog följe på mitt sätt. Vilket enormt projekt, vilken Buddha! Jag skulle nog troligen också ha valt lövet. En bra idé, verkligen. Ett träd fyllt av guldlöv som klingar, glittrar i vinden, så fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul att du följde med! Och visst var det lite mysigt med alla klingande guldlöv med olika hälsningar på.

   Radera
 2. Så klart räcker det inte med Buddha, nej BIG Buddha ska det vara.

  SvaraRadera
 3. Maffigt är ju bara förnamnet på Big Buddha alltså. Imponerande, verkligen. Å utsikten är ju helt fantastiskt. Så japp, det var verkligen en toppen utflykt. Synd bara att man inte fick ta med sig det lilla guldlövet. Hade varit ett fint smycke tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hade det säkert varit och man hade nog kunnat ta med det om man velat, men det var lite mysigare att sätta det i trädet.

   Radera
 4. Stora Buddhor och stora munkar, de finns lite varstans.
  Du verkar haft en trevlig resa.
  Jag kommer till Singapore igen om ett tag, ska vi göra ett nytt försök att ses? Vore kul att see you in real life ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det skulle vara jättekul! Hör av dig när du vet när det är dags :)

   Radera