onsdag 30 november 2016

Lite barfotakultur

Visserligen är Singapore ett litet land, men hur litet det än är så har man lyckats klämma in ett stort antal museer och tempel av alla de slag. och det kanske inte är så underligt, om man nu ska lyckas få ett antal olika folkslag och religioner att samsas innanför gränsen så måste naturligtvis alla få sin beskärda del.

För egen del är det fantastiskt spännande och intressant att uppleva den här varianten och jag, som aldrig varit speciellt intresserad av historia, suger plötsligt i mig allt möjligt och omöjligt av det jag kommer åt och tycker det är kul att vandra omkring på museer och läsa om folkslag och religioner jag  knappt visste fanns innan jag kom hit. (Vem vet, rätt som det är kanske jag börjar fundera över vår svenska historia också...)


I området "Kampong Glam", det som i vardagstal kallas "Arab Quarters", finns Malay Heritage Centre, ett museum där man får en inblick i malajernas historia och ställning i Singapore. Museet är inhyst i det hus där sultanen bodde. Huset byggdes 1819 till Sultan Hussein och var då ett klassiskt malaysiskt hus på styltor. 1840 byggdes det om till sin nuvarande form av sonen, Sultan Ali, och ända fram till 1999 beboddes huset av släktingar.

Lite underlig känsla måste jag erkänna att det var att kliva in barfota, eftersom alla skor måste lämnas på utsidan. Men jag får väl se det som så, att jag hade i alla fall inte några varma skor på mig så jag slapp lämna svettiga fotspår efter mig, och det är ju alltid något. Det är ett rätt litet museum som det inte tar sådär jättelång tid att ta sig genom, men då inträdet är en rätt oansenlig summa är det absolut värt ett besök om man är i området.

År 1999 fick dock släktingarna flytta ut, då det beslutades att området skulle "K-märkas" och byggnaden skulle bli ett museum. Man hittade 79 släktingar och som kompensation fick de dela på summan 17000 SGD/år under 30 år. Då majoriteten av släktingarna godtog det hela så blev det så. Vart de flyttade eller vad som hänt om de inte godtagit förslaget har jag inga bra svar på om någon skulle fundera över detta.


När jag ändå var på min kulturella barfotavandring, så passade jag på att kika in i moskén också. Det ar faktiskt första gången jag klivit in i denna fantastiskt pampiga byggnad. Allmänheten har bara tillträde vissa tider här och eftersom jag var på plats och ändå sysslade med barfotavandringar, så varför inte...


Sultan Mosqe ligger mitt i området och det är en enormt pampig byggnad med sina lökformade guldkupoler. Här gäller inte bara att man ska vara barfota för att få gå in, man ska även täcka sig så mycket som möjligt. Det är inget större problem, eftersom det finns hjälp att få med påklädnad, så det är ingen större risk att man går in felklädd på något vis. Det finns för övrigt en hel del regler och förordningar när man väl är på insidan.Det är även från insidan en mycket pampig byggnad, så har man möjlighet, så är det absolut värt ett besök. Det är lite av tjusningen här egentligen, att man har möjlighet att ta del av allas olika religioner, sedan behöver man inte dela åsikterna, men bara möjligheten att kunna få ta del av dem är helt fantastisk. Att inte ta tillvara på den möjligheten skulle vara fullständigt idiotiskt.


20 kommentarer:

 1. Intressant att ta del av blandad kultur och arkitektur! Jag tittar gärna både på kyrkor och moskeer, även om jag varken tror på den ena eller den andra religionen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket vackert att se innanför såväl tempel- som moské- och kyrkväggar så där kan man tillbringa många timmar bara med att beundra innanmätet.

   Radera
 2. I moskén, har de sin givna plats el är det bara att ta sig en plätt? Blev bara nyfiken... I kyrkan förr hade väl folk nästan sina platser, i alla fall hierkiskt sett. El jag kanske har fel, historia är inte min starka sida, den heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ingen aning om! Tanken har aldrig ens slagit mig, men nu måste jag nog försöka ta reda på hur det ligger till.

   Radera
 3. Du har blivit en riktig "kulturknutte".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, här blir det många "kuliga turer".

   Radera
 4. OJ, vad mycket spännande och annorlunda.
  Mitt favoritämne är historia och roligt att det också börjar intressera dej. Man får så många svar på dagens frågor genom historia.
  Vackra bilder och intressant text. Tack för att vi fick komma med på din guidade tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har insett hur spännande det är. Däremot har jag nog mer kunskaper om Singapores dåtid än vad jag har om Sveriges, så jag kanske ska börja rota i den också, antagligen finns det väldigt mycket spännande att hitta där också... Fördelen här är att det finns så mycket att se och besöka på så nära håll. Allt är ju "närområde" här ;)

   Radera
 5. WOW! Riktigt intressant och pampigt! Då besökare inte fick gå på mattan så hoppas jag att golvet inte var i marmor eller sten, för då hade du nog iskalla fötter efter besöket;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag erkänna att jag missade den regeln och gick på mattan!!!

   Radera
 6. Som alltid ett mycket innehållsrikt och intressant blogginlägg. Tack för att du tog mig med innanför murarna. Tror det var den guldkupolen vi såg en skymt av när vi var och köpte sidentyger, spännande att få sen inuti den.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 7. Spännande inlägg. Visst är det berikande att ta del av andra länders historia, religion, kultur etc. Att resa ger så väldigt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! det finns så jättemycket att upptäcka och att göra. "Problemet" är bara att ju mer jag ser desto mer vill jag se och uppleva, fast det är ett problem jag kan lära mig att leva med ;)

   Radera
 8. Så spännande att få ta del av detta, genom dina besök! Jag hoppas ju så klart komma till Singapore själv en dag också. :) Skönt att man får hjälp med reglerna, som inte direkt var få. Men somna är det nog inte risk att jag skulle göra i alla fall ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Singapore är en fantastisk stad! Så mycket mer än vad jag ens hade kunnat inbilla mig och trots litenheten så hittar jag nya saker hela tiden. När det gäller det där med att sova, så finns det troligen en anledning till att skylten sitter där. Här hittar man sovande personer överallt, man tar sig en liten sovpaus där man befinner sig, på en bänk, under ett träd, på grässlänten bredvid vägen, eller någon annan stans där det känns bra. Fast inte i moskén då...;)

   Radera
 9. Tack för dina kommentarer hos oss! De kommer alltid fram, men av någon anledning måste jag alltid godkänna dem innan de publiceras. Det är lustigt, för jag har en inställning som säger att om man fått en kommentar godkänd en gång ska de alltid publiceras automatiskt efter det. Det fungerar för alla andra, men inte för dina kommentarer av någon anledning. Men oroa dig inte, de kommer fram och så fort jag hinner godkänna dem publiceras de!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nå't med det där med teknik och mig...;

   Radera
 10. Kul att få se moskén inifrån, jag var bara på utsidan.
  Jag såg att det fanns ett liknande museum i China Town, mittemot där vi satt och åt. Det var tyvärr stängt när jag och maken var där senare på kvällen.
  Intressant inlägg och kul att du fortfarande hittar "nya" platser att besöka.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju bara varit på utsidan fram tills nu jag med så det var intressant att se hur den såg ut inuti. Och det där med nya saker att upptäcka tar liksom aldrig slut, så härligt!

   Radera