tisdag 24 juli 2012

Det du inte såg

Jag förstår om boken som Patrik Sjöberg skrivit tillsammans med journalisten Markus Lutteman skakade om idrottssverige när den kom ut 2011. För här, i boken "Det du inte såg", berättar Patrik om sitt liv som höjdhoppare och inte minst om de övergrepp han utsattes för av sin tränare Viljo Nousiainen.

Sjöberg berättar om sitt liv på ett naket och avskalat vis, såväl positiva som negativa bitar. Läsaren får veta hur det hela började, hur han hamnade på höjdhoppets bana och hur Viljo kom in i hans liv. Personligen tyckte jag början och slutet var bäst. Någonstans där i mitten blev det för mycket av samma för att jag skulle orka hålla intresset uppe. Visst var det kul att få följa med på vägen mot världsrekordet 1987, men som sagt, lite väl mycket omtugg för min smak.

Här delas det ut en hel del kängor till pampar inom idrottsvärlden, andra idrottare samt ett antal journalister. Patriks sanningar ställs mot journalisternas sanningar i fråga om alkohol, doping och droger.

Här finns en hel del paralleller men Zlatans bok och efter att ha läst klart kan jag inte låta bli att fundera över det där med "snäll svensk journalistik", som i alla fall jag har inbillat mig att vi har jämfört med många andra länder, men hur snäll är den egentligen? Det kanske snart är dags för en journalist att skriva en bok utifrån sin sida av saken...


7 kommentarer:

 1. Jag har inte läst vare sig Patriks eller Zlatans bok men kan ändå tycka att din frågeställning är motiverad.
  Det viktigaste m t p Patriks bok är ändå att Idrotten synar sig själv och skyddar idrottsutövande ungdomar i s f att välja att " inte se".

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt Zlatans bok och ska läsa den så småningom, men jag vet inte med den här. Kanske, kanske inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju många som tycker den är fantastiskt bra. Jag var väl inte stormförtjust, men det var jag ju inte över Zlatans heller...fast läsvärda tycker jag nog att båda böckerna är.

   Radera
 3. Jag har inte läst Zlatans bok än, men tycker att Sjöbergs är otroligt bra. Så nära och så intressant. Jag slukade den i ett enda stycke under en intensiv helg...

  SvaraRadera
 4. Nja...jag tyckte att den var väldigt bra bitvis, sedan tyckte jag nog att det blev lite för mycket av samma sak.

  SvaraRadera
 5. Ja, de är onekligen intressant och man får en liten inblick i deras liv, visst är det tradigt men man får sålla lite i informationen. Som du säger läsvärt till en viss gräns...

  SvaraRadera