måndag 30 juli 2012

Typiskt manligt faktiskt

Något av det mest somriga som finns hos oss svenskar måste vara grillen! Få äro de som inte plockar fram detta sommarattribut så fort solen värmer något sånär när det börjar lida mot sommar.

Det innebär också att plötsligt behärskar alla svenska män matlagningskonsten, även de som under vinterhalvåret väldigt sällan befinner sig i närheten av spisen. Hur många är vi inte som under sommarmånaderna får höra något i stil med att "Älskling, i kväll fixar jag maten, vi tar och grillar något!" Vilket i realiteten betyder ungefär: "Älskling, om du marinerar lite olika kött och fixar några såser och andra tillbehör, så kan jag grilla köttet".


Men vad är det med karlar och grillar? Ta vad som helst ifrån honom, men rör inte hans grill! Ibland kan man ju fundera på om det har med någon väldigt urtida gen att göra, den där som kommer av att de skötte elden någon gång strax efter dinosauriernas tid. Inte vet jag, men något är det som händer som sätter sprätt på de manliga hormonerna när grillning kommer på tal.

Nu är ju läget det, att eftersom vi inte längre bor i hus, utan i lägenhet med balkong, så har vi fått gå ifrån det där med kolgrill och införskaffat en liten ynklig elgrill...jamen hur manligt är det då?? Så det är bara att konstatera att det inte bara handlar om elden, utan det är nog något magiskt över själva ordet "grill".

Oavsett vem som vänder köttet, eller vad som nu ligger på grillen, så är jag också en av dom som glatt skriver under på att grillningen hör svenska sommaren till - med eller utan paraply - och jag har lyckats hitta en sida med en massa olika grillrecept vilken kan vara bra att ta till när fantasin tryter.


Så oavsett vem som står för grillningen hos er, ha en bra fortsatt grillsommar!

16 kommentarer:

 1. Hahaha, haller med! Maken star med allvarlig min och petar pa kottet medan vi andra springer runt som skallade troll med tallrikar, sallader, vin m.m. Far mig att tanka pa "Solsidan" ocksa och glazerade varmkorvar! Hahahaha!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det känns väldigt bekant!! Det där med glazerade varmkorvar ska jag testa, låter som en enklare variant av det hela...;)

   Radera
 2. Jag brukar sitta på elmoppen bredvid grillen och hålla D sällskap när HON grillar. Jag brukar bidra med en grilldrink.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med grilldrink är inte fy skam minsann!

   Radera
 3. Gott med grillat, men värst är väl ändå att göra ren den. När skall man uppfinna en grill som gör ren sig själv undrar jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är det man ska sikta på - att uppfinna den självrengörande grillen!

   Radera
 4. Min favorit på grillen är en rejäl laxbit laddad med citronskivor och dill och förpackad i folie - då blir inget bränt och bortkastat! :)

  SvaraRadera
 5. Många brända köttbitar har man ätit, ändå samlas vi kring grillen och blir lite mer uppfinningsrika varje år. Döttrarna och jag gör anspråk på grillandet också nuförtiden....

  SvaraRadera
 6. Visst är det så, många mer eller mindre brända köttbitar har det varit...men gott är det!

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag inte dricker öl får mannen grilla, han hävdar att en grillöl är obligatoriskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är klart, då blir det ju nästan "lite slöseri" att låta dig grilla...;)

   Radera
 8. Frågan är hur mycket det är själva grillningen som drar egentligen, det kan ju faktiskt vara den där grillölen!

  SvaraRadera
 9. Det är lite komiskt att männen alltid grillar och jag måste tyvärr erkänna att vi inte är något undantag... Fast Peter gillar iofs att laga mat även när vi inte grillar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vet inte om det finns någon som kan förklara detta fenomen, utan det bara är så...

   Radera
 10. Jag har varken man eller grill, så jag slipper fundera. Men jag kan ta hand om ölen...

  SvaraRadera