torsdag 19 juli 2012

Fest på bulgariska

Den stora anledningen till att vi åkte till Bulgarien var faktiskt att vi var bjudna på fest! Jodå, festen gick av stapeln i Bulgarien och det är ju en anledning god som någon att fara iväg...


50-årsjubilaren, som var föremålet för själva festtilldragelsen härstammar från detta land, och trots sina närmare 30 år i Sverige, så tillhör en stor del av hjärtat fortfarande hemlandet även om det numer finns två hemland.

Det var oerhört kul att få vara med på en traditionell(?) bulgarisk fest. Fast jag måste tillstå att det var första gången jag var med på en fest som helt och hållet fördes på två språk! Eftersom gästlistan bestod av 25-talet tillresta svenskar och minst lika många bulgarer, så blev allt sagt på båda språken.


Det bjöds på fantastiskt god (och mycket!!) mat, varav huvudrätten bestod av grillat lamm. Lammet hade grillats i åtta timmar i en lerugn vars lucka visade sig vara tätad med pizzadeg. Med tanke på tillagningstiden så var det kanske inte så underligt att det var så mört att det i princip släppte från benen bara man tittade på tallriken.


I Bulgarien äter och dricker man mycket och länge! Här handlar det inte om att äta upp förrätten tillsammans med en speciell dryck, för att sedan gemensamt få in nästa rätt med annan dryck och så vidare, nej, alla äter och dricker i egen takt, plus att var och en dricker vad man vill till det man vill. Allt ifrån öl och vin, till grappa eller rakiya gjord på egna druvor.


Vi fick även vara med om att dansa bulgarisk långdans. En dans där alla kan vara med, och den har ungefär samma effekt som ett gympapass! Det var många glada svettiga festdeltagare plus övriga restauranggäster som glatt deltog i denna tilldragelse. Såväl den inhemska befolkningen, som ett stort antal glada svenskar som tappert försökte följa med skiftande resultat - men kul var det!


Festen hölls på en restaurang i Albena med Svarta havet som närmsta granne, och att med den utsikten inta ett glas champagne till tonerna av inhemsk sång och musik  kändes absolut helt ok...


9 kommentarer:

 1. Ah vad intressant att fa uppleva! Har varit i Bulgarien en gang for valdigt lange sedan men minns att maten var god och manniskorna trevliga! Fest ar ju verkligen en god anledning for att ge sig ut pa resa! Den dar lammratten lat verkligen god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mitt andra besök i Bulgarien och jag tycker verkligen om det. Första gången var vi där över nyår och åkte skidor i Borovetz, vilket också var jättemysigt.

   Radera
 2. Vad roligt att få vara med om det ÄKTA på ett sånt sätt. Och god mat under en låååång måltid. Kan ju inte bli bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är svårt att överträffa.

   Radera
 3. Vilket underbart ställe att ha fest på. Havet, dukat bord, värme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man till detta lägger goda vänner, så är det absolut svårt att önska sig något mer.

   Radera
 4. Jojo..DET kallar jag fest!
  Kan tänka mig att du hade det kanonroligt. Och vilken snygg granne ;)
  Hav...jag älskar hav!
  Kram!

  SvaraRadera