fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dagJag antar att de flesta har haft svårt att undvika att det idag är "Alla hjärtans dag". En dag som jag inte visste fanns när jag var liten men som nu vuxit sig jättestor! Jag upplevde i och för sig aldrig den som sådär jättestor  i kolossalformat i Sverige, men här är det precis vad den är. Nu är det hjärtan i alla storlekar överallt där man kan fotografera sin poserande partner (det är något med asiater och kameror, men det kanske ni redan har upptäckt...) och affärerna fullkomligen dränks i blommor, choklad och annat man kan tänkas ge bort till någon denna dag.

I vanliga fall är det i stort sett hopplöst att få plats på en restaurang i Singapore den här kvällen eftersom alla bokat långt i förväg för att gå ut och äta. Men nu såg jag faktiskt en artikel i tidningen där man har konstaterat att många istället väljer att åka på "vaccation" eftersom det infaller en fredag. Att åka på "vaccation" innebär att åka på semester på hemmaplan. Ungefär som det nya svenska ordet "hemester". Så många hotell här i Singapore har ökat sin beläggning väldigt mycket just den här helgen.

Egentligen är det här en medeltida vårfest, en dag då man parade ihop pojkar och flickor. Det ska också vara dagen då fåglarna bildar par. Han den där Valentin, som lånat ut sitt namn till dagen, var ett romerskt helgon som man tydligen inte vet mycket om alls. Och den där legenden som jag hört tidigare, om att Valentin var en fånge som kände fångvaktarens dotter och smugglade ut ett avskedsbrev till henne underteckant "din Valentin" innan han dog, den stämmer inte. Det ska inte finnas några historiska belägg för den berättelsen så hur valentinbreven uppkom får vi fortsätta fundera över. Om nu någon skulle ha lust att belasta sitt ram-minne med det vill säga, för egen del tycker jag den historien är rätt söt, så jag tänker nog fortsätta tro på den.

Ha en bra hjärtans dag allihop - oavsett om ni firar eller ej!

14 kommentarer:

 1. Ha en bra Alla hjärtans dag du oxå! D och jag ska fira. Här hemma förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en bra dag - och en bra kväll hemma hos goda vänner med lite mat och dryck framför os-tv!

   Radera
 2. Ha en bra dag du med Marina!
  Här firar vi inte särskilt just den här dagen, försöker få till det lite extra alla dagar istället, om det går och om vi orkar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte påstå att det är en dag som vi firar heller - närmare bestämt inte alls, men den blev bra ändå!

   Radera
 3. Önskar en fin dag! Fenomenet växer sig större och större för varje år i Sverige också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare en dag i affärsmännens anda...

   Radera
 4. Å kommersen skrattar hela vägen till banken. Kul att du berättar hur det går till i Singapore. Å jag håller med Freedomtravel - här går t o m (medelålders) damer klädda i rött idag - inte snyggt men sällsynt;-)
  Å under lunchen har jag sett massvis med killar som hade blomserpaket i händerna. Konstigt att det verkar bara bara killar som uppvaktar tjejer. Har inte sett en enda tjej med en blomma;-)
  Ha en bra Alla hjärtans dag nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi diskuterade just detta med blommor och choklad igår, och en god vän till oss som bott i Japan berättade att där gav tjejerna choklad till killarna. Sedan är det ju tyvärr så, att alla högtider tenderas att "tas över" av affärerna och det kommersiella.

   Radera
 5. Happy Valentine's! Hoppas du far en bra dag!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev det - även om vi inte firade dagen på något mer vis än att det var en fredag, och bara det är ju värt att firas!

   Radera
 6. Valentine's Day (Alla Hjärtans Dag) var väldigt "outvecklat" när jag bodde i Sverige. Här i Weed och Mt Shasta har man lassat ut enorma mängder godis och ballonger "pryder" delar av affärerna.
  Affärsmännen gör ofta vad de kan för att tjäna litet extra - eller hur.
  Nu har jag tagit reda på tidsskillnaden mellan USAs västkust och Singapore - hade ingen aning om vad den var. Det är 16 timmar! Och du ligger före mig.
  Så det får bli - ha en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite konstigt det där med tid och börjar man fundera för mycket blir det nästan snurrigt... Så det kan ju vara så att du läser det här är det din tur att ha en bra lördag!

   Radera