onsdag 12 februari 2014

Torr monsunperiod

I min värld har ordet "monsun" alltid inneburit regn och blåst och mer regn ändå! Men man lär sig alltid något nytt. För er som är lika ovetande som jag, så kan jag berätta att det finns två olika monsuner, en regnmonsun och en torrmonsun. Det beror tydligen på hur vinden blåser.


I Singapore finns det två årstider, här har vi sydväst-monsun från december till mars och nordost-monsun från juni till september. Eller egentligen har vi tre, för tiden dessemellan kallas "mellanmonsun" och jag antar att den är lika båda gångerna. "Same, same but different"...

För det mesta tycker jag inte det är någon större skillnad på vädret, det är varmt och fuktigt och så blir det regn och åska på eftermiddagen. Så har det varit i stort sett hela tiden vi varit här. Men nu har vi verkligen hamnat i torrmonsunens "dry phase". Det har nämligen inte regnat på över en månad! Gissa om det är torrt!Jag trodde nog inte att jag skulle hamna i det läget att jag skulle längta lite efter regn, men det gör jag just nu (i alla fall liiite) Jag vet att ni är många där hemma som gärna skulle kunna dela med er av lite nederbörd och det är verkligen omtänksamt, men jag är rädd att det skulle följa lite snöslask med och det är jag inte intresserad av, så ni får behålla det.

Det som känns konstigt här är att gräsmattor är bruna och träden börjar torka. Jag tror inte att jag sett så mycket brunt och torrt sen vi angjorde Singaporisk mark. Här som det alltid är så fantastiskt grönt på grund av det fuktiga klimatet.Kanalen där det i normala fall är väldigt högt vatten har lite vatten efter botten, där det överhuvudtaget finns vatten. De mindre kanalerna är nästan torrlagda.Om man läser på NEA:s webbsida, så har de konstaterat att "the dry phase" har startat tidigare än normalt och kommer att fortsätta i ytterligare ett par veckor. Och det mina vänner för även med sig lite svalare väder eftersom det kommer att blåsa en del, så nu kan det bli nedåt 23.5 grader när det är som kallast. Undrar just hur vi ska klara det, fast å andra sidan så kan jag ju stanna inne de kyliga nattimmarna...


9 kommentarer:

 1. Torrmonsun och mellanmonsun. Ja, finns det så finns det förstås i Singapore. Bara 23,5 grader. Brrrr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter det lite kyslaget...;)

   Radera
 2. Snacka om klimatförändringar eller global warming som det kallas på engelska. Fast i just ditt fall är det ju global cooling som gäller;-)
  Vädret är nog nå't man verkligen inte kan rå över. Jag menar vår vinter här var ju helt konstig - inte mig emot iofs, men ändå.
  Ingen fara, jag skickar ingen nederbörd till dig. Tyvärr kan jag inte heller skicka solen till dig, men den har du ju tillräcktligt av ändå.

  Stort tack för info om monsun, det visste jag inte... heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med klimatet ärotäckt med alla extrema väderförhållanden överallt. Er "konstiga vinter" och vår "torrperiod" tillhör väl kanske några av de lugnare förändringarna om man tänker efter.
   Och du - behåll du den lilla sol ni har!

   Radera
 3. Haha! Ja, det är verkligen synd om dig. Ta väl hand om dig och lite extra filtar kan ju behövas... ;-)

  Visst kan man längta efter regn ibland när solen bara skiner och skiner. Så är det på sommaren här, men verkligen inte såhär års :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har ocksa alltid förknippat monsun med väldigt mycket regn. Men där ser man, alltid lär man sig nagot nytt!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra att man kan göra det, och just monsunkunskap kan man säkert aldrig få nog av ;)

   Radera
 5. Visste heller inte att det fanns en torrmonsun. Intressant att läsa om hur det är där du bor.
  I Kalifornien har vi sedan ungefär ett år tillbaka en historisk torka. Restriktioner kommer säkert att införas på många håll. Har sett skrämmande bilder på i stort sett helt uttorkade vattenreservoarer.
  Nu har vi som tur är fått en del regn den senaste veckan och det är underbart.
  Har du sett översvämningarna i England där floden Thames helt har svämmat över?
  Klimatet är definitivt inte som det har varit.

  SvaraRadera