söndag 16 februari 2014

"Same same but different"

Detta uttryck är alltid lika gångbart och stämmer in på det mesta här, att det är "same same but different". Att leva i Singapore är ju ingen större skillnad mot livet i Sverige, men ändå så olika!

En av de olikheter som egentligen kan tyckas vara en bagatell och som får bli veckans i-landsproblem, uppstår om man har tänkt sig köpa säng. Visserligen ser sängarna ut som en vanlig hederlig säng, och de finns i alla möjliga hårdheter, så det skulle inte behöva vara något problem alls. Om man dessutom inte räcker sådär väldigt långt över havet, utan håller sig kring mina 160 cm är det inte heller något problem, men sen kan det bli körigt. Att hitta en säng som är längre än 190 cm är inte alldeles enkelt!


Det finns ju inte så där hiskligt många asiater som behöver längre sängar, men kommer man från vår del av världen så är det ju inte helt ovanligt att man skulle kunna behöva ytterligare några centimeter. Två meter säng kan möjligen gå att hitta på det blågula varuhuset, men ska man ha längre misstänker jag att vi pratar om specialbeställning. Personligen lider jag inte så mycket av just detta, men det finns ju de som är något längre än vad jag är...

För att fortsätta lite på ämnet vad som är lika men ändå inte, så är ju det här med att ha tvättstugan "utomhus" lite udda och kändes lite mysko innan jag vande mig. Den ligger innanför köket och där finns inga fönster, utan man är nästan som på en balkong. Men det blir ju aldrig speciellt kallt, så man behöver ju inte fundera över om man ska frysa, utan mer så att det är svårt att få tvätten att torka på grund av fukten. Eller att man får tänka på vad man ställer ut eftersom det handlar om 30-gradig värme. (med andra ord är det inget ställe man spenderar speciellt mycket tid och det är ju i och för sig skönt att slippa göra i en tvättstuga...)


Här finns också vårt egna lilla sopnedkast! Joho då, det har vi i lägenheten så vi ska slippa bemöda oss med att gå omkring med någon illaluktande soppåse i handen. (Det kan ju vara lite jobbigt att gå ut med soporna annars!)

Det finns ju faktiskt detaljer och idéer som jag skulle kunna tänka mig att ta med hem också. Till exempel vårt diskställ som är inhyst i ett köksskåp ovanför bänken - så himla smart om man inte har en diskmaskin att stoppa undan disken i, och eftersom jag vackert får vara diskmaskin själv här så känns det väldigt skönt att få undan disken på det här viset. Det finns säkert redan trots att jag inte har sett det tidigare. Men oavsett vilket, så är det en liten detalj som gör väldigt mycket!


Som sagt, det finns mycket som är väldigt lika men ändå lite annorlunda, så det ligger en hel del i det mycket användbara uttrycket "same same but different".

21 kommentarer:

 1. Jag uppskattar alltid att komma in på din blogg och få lära mig något nytt. Kram Bosse Os

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där med sänglängden kanske inte tillhör det mest användbara man kan läsra sig, men tack i alla fall ;)

   Radera
 2. Kul att få ytterligare inblick i Singaporelivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan säkerligen komma att bli mer...

   Radera
 3. Såna här skillnader i vardagen är alltid intressant att läsa om. Det är det jag gillar med bloggar också, till skillnad från nyhetsmedier. Man får upp ögonen för små skillnader i vardagen och kan få idéer från det, inte bara de stora nyhetsklippen.

  Att ha sopnedkastet inne är ju annorlunda, men förr fanns det ju liknande i alla trappuppgångar. Praktisk som boende, men de försvann ju när det blev sopsortering på varje gård. Diskstället verkar smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle troligen bli ramaskri här om man skulle kräva att alla skulle gå ut och behöva gå en bit för att slänga sina egna sopor - hemska tanke! ;)

   Radera
 4. Det finns fördelar och nackdelar med att bo i utlandet. Visst kan man tycka att det är "spännande" att bo i utlandet, men din sopnedkastbild visar att vi utlandssvenskar gör ungefär samma sak som i sverige...fast lite annorlunda kanske... ;-) Vad jag vill ha sagt är att vi ju går ut med sopor, betalar räkningar, tvättar, diskar, jobbar och allt annat som man gör i Sverige. Inget konstigt med det...och inte alltid särskilt spännande. Bara i ett annat land. Fattar du vad jag vill ha sagt...?
  Kul att se hur man bor i Singapore. Här kan vi snällt vandra ut i alla väder med soppåsen i handen - ut till den överfulla och stinkande soptunnan. Det är det spännande livet i Tyskland det! :D
  Ha en fin söndag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Det blir vardag överallt. Även om just den här vardagen som jag har idag inte riktigt liknar min svenska vardag (närmare bestämt inte alls!) det är lite mer av ett "bubbelliv", och att få ha det så här några år känns fantastiskt lyxigt, men så småningom så vill jag nog tillbaka till mitt "verkliga verklighetsliv".

   Radera
 5. Endel losningar ar onekligen smarta! Vi hade ocksa en san dar tvattstuga men var agare hade installerat fonster, sa det var inte helt "utomhus" men manga andra lagenheter i vart hus hade det helt oppet, vilket blev lite blott da det osregnade och blaste. Annars var det mysigt att sta dar i vinddraget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår ligger mer i lä av huskroppen mitt emot så det blir aldrig sådär riktigt blåsigt där, vilket i sin tur gör att det kan vara svårt att få tvätten torr på grund av fukten.

   Radera
 6. Nää, attans också! Jag hade skrivit ett långt inlägg - och så försvann det bara. Surt är bara förnamnet.
  Jag hoppas i alla fall att du får tag i bra sängar även för den som är över 190 cm.
  Kram,
  Lambergsfrua

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som kommer och är över 1.90 får vackert kura ihop sig, alternativt sova med fötterna utanför ;)

   Radera
 7. Visst är det precis sa. Livet är likadant överallt, med vardag, glädje, sorg, problem, lösningar.... men ända sa annorlunda. Men det är ju samtidigt väldigt charmigt! Oftast.
  Kramar

  SvaraRadera
 8. Ja min 1,96 m långa make skulle ju inte bli så glad i Singapores sängar, men åt andra sidan fick han ligga på tvären i Polen också.
  Sopnedkast har vi här också. Världens bästa uppfinning. Visserligen i farstun (fem meter att gå), men här ska de ju försvinna tyvärr.
  Å det där diskstället. Är tokförtjust i denna genialiska uppfinning som även finns i Spanien, Israel och Marocko. Varför inte hos oss här i Sverige?! Eller så har jag missat det.
  Ett toppen inlägg!
  Inte att undra på att du blev nominerad till bästa Asien blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått på en senare kommentar att det finns i Sverige också, men jag har helt missat det. Hade jag vetat så hade jag sett till att sätta in ett i vårt svenska kök!
   I lägenheten i Sverige har vi soprum med sortering på gården och det fungerar bra, man vänjer sig!
   När det gäller sänglängden så är det ett litet(!) problem när det kommer gäster som är långa, men det brukar lösa sig på något vis...

   Radera
 9. Det där med diskstället var väldigt bra tycker jag, men tvättmaskin utomhus... Fast, bor man i ett varmt land så kanske det går bra det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes onekligen konstigt först, men man vänjer sig.

   Radera
 10. Jag blir förvånad att ingen sett diskstället i Sverige tidigare. Det var väldigt vanligt förr i äldre hus, långt innan diskmaskinen fanns. Hur praktiskt som helst så klart för att gömma disken och jag tror faktiskt att Ikea har en liknande lösning nu i sitt kökssortiment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erkänner att jag har helt missat det! Hade jag bara vetat så hade det satts in ett sådant i vår svenska lägenhet, för det är precis som du säger fantastiskt praktiskt.

   Radera
 11. Det är just det här små och större skillnaderna som man ju inte märker förrän man faktiskt bor i ett nytt land. USA har också massor med kulturella skillnader som jag har lärt mig allteftersom.
  Intressant att man har ett individuellt sopnedkast. Har nog aldrig hört talas om det tidigare.
  De där diskställen inuti ett skåp är vanliga i Finland. Mycket praktiskt.

  SvaraRadera